Kiezen voor een putter

Welk soort putter heb je nodig?

Beeld: Odyssey Golf
Putters komen in alle soorten en maten. Een belangrijk maar vaak vergeten punt bij het uitkiezen van een geschikte putter is de gewichtsverdeling in het hoofd van de putter.
Er zijn als het gaat om gewichtsverdeling twee soorten putters: face balanced en toe hang. Het kiezen tussen deze twee soorten doe je door de zwaaibaan van je stroke te bekijken. Heb je een buiging - clubblad draait open in backswing en weer dicht bij impact - in je puttingstroke of ga je recht naar achter in de backswing en recht door de bal heen?

Wat is toe hang?

De hoeveelheid toe hang wordt bepaald door de relatie tussen de as van de shaft en het zwaartepunt van het putterhoofd. Als deze twee perfect met elkaar zijn opgelijnd is de putter 'face balanced' (foto onder, putter rechts). Hoe meer de as van de putter ten opzichte van het zwaartepunt van het putterhoofd richting de golfer verschuift, hoe meer toe hang (foto onder, putter links). Als je een putter hebt met toe hang zorgt dat voor een gevoel dat het gewicht van de putter verder van je handen af staat. Bij een toe hang putter opent het blad zich makkelijker in de backswing en sluit deze weer in de downstroke. Een face balanced putter heeft deze neiging niet, omdat de twee punten (as van de shaft en zwaartepunt van de putter) met elkaar zijn opgelijnd.

Face balanced

Als je een beweging hebt waarbij de putter recht naar achter en recht door de bal gaat (slechts 15% van alle golfers putt op deze manier) heb je het meest aan een ‘face balanced’ putter waarbij dat het clubblad naar boven wijst als je deze balanceert (zie foto boven dit artikel).

Toe hang

Als je een stroke hebt met veel buiging (meer dan 50% van alle golfers heeft een sterke ‘arc’ in zijn of haar puttingstroke) dan heb je meer aan een putter met ‘toe hang’ (rechts op de foto boven dit artikel).

Bekijk in deze video hoe een putterfitting - en het bepalen van het soort putter - bij Scotty Cameron verloopt:

Wat heb ik?

Weet jij al wat voor putter je op dit moment hebt? Je kan hier heel makkelijk achter komen. Door je putter op je vingers te balanceren kan je zien of het clubblad naar boven wijst (face balanced) of gedraaid is (toe hang).  

Waarom is het belangrijk?

Wat heb je als golfer aan deze informatie? Een putter met meer toe hang of arc zorgt er voor dat de putter meer roteert in de puttbeweging. Je helpt jezelf enorm door een putter te kiezen die de kans groter maakt dat je met een square (evenwijdig) clubblad gericht op het doel de bal raakt. 

Als je een face balanced putter gebruikt, terwijl je een flinke arc in je stroke hebt (of een toe hang putter met een rechte stroke) dan heb je waarschijnlijk meer moeite om het clubblad recht op de bal te krijgen. Dat heeft vooral te maken met het gevoel en of je het idee krijgt dat de putter fijn draait en goed onder controle hebt als je een stroke maakt. 

Onderzoek heeft aangetoond dat de vertrekrichting van de bal (en de kwaliteit van een putt) voornamelijk wordt bepaald door de stand van het clubblad bij impact, en dat luistert heel nauw: als je clubblad één graad openstaat zorgt dat van 2,44 meter al voor een gemiste putt.De hoeveelheid toe hang in een putter is een detail en kan belangrijk zijn, maar het is vooral belangrijk om eerst de juiste lengte, loft, lie en grip te kiezen. Aan een putter kan meer gefit worden dan een normale golfclub (ijzer, driver of wedge), dus sla de putter niet over als je je laat fitten.


  • Auteur Redactie GOLF.NL