1

Golf: Sport én spel

Beeld: Koen Suyk
Een golfbaan bevat meestal 18, maar ten minste 9 holes. Deze holes zijn allemaal verschillend en dat is meteen ook het unieke aspect aan golf. Bij de meeste sporten zijn de maten van het veld nauwkeurig voorgeschreven. In golf is elke hole op de hele wereld anders en dat maakt het zo leuk om op verschillende banen te spelen.

Opbouw van de baan

Het spel begint op de afslagplaats (de tee). Vervolgens is er een kortgemaaid stuk gras (de fairway) met aan weerszijden de 'rough'. Hier is het gras hoger of helemaal niet gemaaid en vaak staan er bomen en struiken. Deze spelen een belangrijke rol in het spel. Fairway en rough samen noemen we ‘door de baan’. Op de green met de hole (het gat waar de bal in moet) is het gras zeer kort gemaaid. Dit is het meest kwetsbare onderdeel van de baan.


Niet alle holes op een golfbaan zijn even lang. Er zijn drie soorten holes:

Par-3 (tot ongeveer 230 meter)

Par-4 (tot ongeveer 430 meter)

Par-5 (vanaf circa 430 meter)


Deze getallen geven aan hoeveel slagen een zeer goede speler met handicap 0 (nul) nodig heeft om de bal vanaf de afslagplaats in de hole te krijgen. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de speler op de green twee slagen, ofwel putts, nodig heeft. Dit betekent dat op een par-3-hole de bal vanaf de afslagplaats met één slag op de green moet worden geslagen, op een par-4-hole in twee slagen en op een par-5-hole in drie slagen.

Hindernissen en obstakels

Er zijn twee soorten bewust aangelegde hindernissen om het spel uitdagend te maken: bunkers (zandkuilen) en waterhindernissen (vijvers en sloten).
Verder staan er bankjes, informatieborden, paaltjes en andere door mensen gemaakte voorwerpen. Dit noemen we obstakels. Er zijn vaste en losse obstakels. Een hark in de bunker is bijvoorbeeld een los obstakel. Hiervoor gelden speciale regels.
Op een golfbaan kun je ook molshopen, konijnenholen en andere gaten tegenkomen. Dit noemen we abnormale terreinomstandigheden. Ook kun je tijdens het golfspel last hebben van losliggende takjes, blaadjes, steentjes, dennenappels, wormpjes en andere losse natuurlijke voorwerpen.

Op een golfbaan kun je ook molshopen, konijnenholen en andere gaten tegenkomen. Dit noemen we abnormale terreinomstandigheden.

Verloop van het spel

Je gaat alleen of met een groep (flight) van twee tot vier personen de baan in. Als iedereen heeft afgeslagen slaat vervolgens steeds degene wiens bal het verst van de hole af ligt.

Tussen de afslagplaats en de green speel je - bij een goed geslagen bal - vanaf de fairway (gras). Hier kun je ook waterhindernissen en bunkers tegenkomen. In deze hindernissen gelden aparte regels. Als je bijvoorbeeld de bal kwijtraakt in het water, mag je een nieuwe bal spelen ten koste van een strafslag.

Op de green aangekomen, ga je putten. Ook hier wordt het eerst de bal gespeeld die het verst van de hole ligt. De andere ballen worden tijdelijk weggehaald, nadat de ligplaats is gemerkt met een marker (bijvoorbeeld een muntje). Eventuele inslagen van de bal (pitchmarks) worden op de green direct gerepareerd (met pitchforks). De vlaggenstok wordt uit de hole gehaald en buiten de green gelegd. Als iedereen de bal in de hole heeft geslagen, verlaat je zo snel mogelijk de green om achterop komende spelers niet te hinderen.

Golf, een fysieke sport

Tijdens een rondje golf van 18 holes ben je al snel 4 uur of meer onderweg, afhankelijk van het aantal personen met wie je speelt en de drukte in de baan.
Je wandelt dan gemiddeld zo’n 7 à 8 kilometer, waarbij je ook nog je materiaal moet dragen of je kar (trolley) moet voortduwen of trekken. Je verbruikt dus de nodige energie en verliest vaak zo’n twee liter vocht tijdens een ronde. Wil je minder intensief golfen? Dat kan ook! Zo zijn er talloze, kleinere par-3-banen in Nederland en kun je je korte spel goed oefenen bij de pitch & putt-banen in het land.

Conditie, flexibiliteit en kracht

Tijdens een golfswing zijn er heel wat spieren in je lichaam actief. Veelal spieren die je tijdens je dagelijkse bezigheden niet (zo intensief) gebruikt. Het is daarom raadzaam die spieren ook te trainen op kracht en lenigheid. Dat kan bijvoorbeeld door een aantal draaioefeningen die je op de drivingrange (oefenterrein) maar ook thuis kunt doen. Veel oefeningen kunnen zonder apparaten gedaan worden. Je eigen lichaamsgewicht is vaak al voldoende.
Jouw uithoudingsvermogen is natuurlijk ook belangrijk en wordt tijdens een ronde golf goed onderhouden. Merk je echter dat je moeite hebt om 18 holes te spelen, ga dan zeker niet forceren en probeer het langzaam op te bouwen. Thuis wandelen, joggen en/of fietsen zal hier ook bij helpen. Hoe beter je conditie is, des te beter je concentratie blijft!

Blessures

Mocht je klachten krijgen, dan is het raadzaam om niet alleen naar de dokter of fysiotherapeut te gaan, maar zeker ook naar je golfleraar. Een verkeerde houding kan al direct tot klachten leiden en dan hebben we het nog niet eens over de swing zelf. Doe ook altijd een goede warming-up voordat je gaat spelen, oefenen of lessen. Dit voorkomt een hoop blessures en kan op lange termijn zelfs leiden tot meer flexibiliteit.

Jeugd

Ook voor de jeugd is de golfsport uitdagend. Steeds meer golfclubs bieden aantrekkelijk jeugdprogramma’s voor kinderen vanaf 3 of 4 jaar. Steeds vaker wordt golf voor kinderen georganiseerd als teamsport. Als je je (klein)kind wilt laten kennismaken met golf en een les wilt laten nemen, dan doe je er verstandig aan een club bij jou in de buurt te zoeken.

Senioren

Golf is een sport die tot op zeer hoge leeftijd beoefend kan worden. Vele tienduizenden mensen van 55 jaar en ouder blijven dagelijks in beweging door oefenballen te slaan of een rondje van 9 of 18 holes te spelen, uiteraard altijd in de buitenlucht. Er zijn in Nederland zelfs tientallen golfers die ouder zijn dan 90 jaar en dagelijks een rondje golfen.
Beginnen met golf betekent dus vaak een leven lang sport. Dit is ook het grote voordeel: je kunt in beweging blijven en van de natuur blijven genieten, ook al word je ouder en worden je prestaties op den duur wat minder. Daarnaast biedt de golfsport veel mogelijkheden om in een sociale sfeer te recreëren.

Fysieke beperking

Golfen met fysieke beperkingen is ook mogelijk. In Nederland heeft een aantal golfprofessionals zich gespecialiseerd in het lesgeven van mensen met fysieke beperkingen. Klik hier voor meer informatie.

Familie

Golf is een leuke sport die zelfs nog leuker wordt als je het spel met je hele familie kunt spelen. Golfen met je man of vrouw, kinderen of kleinkinderen, broer of zus. Golf is een ideale sport om samen te doen, met spelers van verschillende niveaus en verschillende leeftijden en ook jeugd! Bovendien kun je met de hele familie lessen volgen en een familiebaanpermissie krijgen. 

Golf is veel meer dan alleen maar serieus spelen van de afslagplaats tot de hole. Een golfbaan is een perfecte plek om met elkaar te oefenen, samen (een paar) holes te spelen, lol met elkaar te hebben en gezellig met elkaar wat te eten en te drinken.


  • Paginadatum 21 september 2015
  • Auteur Redactie GOLF.NL