Beeld: Golfsupport.nl
Achtergrond

Alles wat je moet weten over LIV Golf, de roemruchte tour die steeds meer voet aan de grond krijgt

Beeld: Golfsupport.nl
Precies twee jaar nadat de geruchtenstroom tijdens het Genesis Invitational vol op gang kwam, duiken we in de wereld van LIV Golf. Tien prangende vragen en antwoorden over de roemruchte breakaway tour. Over de oorsprong, de voortdurende strijd met de PGA Tour en Saudi-Arabiƫ als drijvende kracht achter de seismische verandering in golf. Wat is er veranderd en waar staan we nu?

1. Hoe begon het eigenlijk allemaal?

Het idee van een tour die zou kunnen wedijveren met het monopolie van de PGA Tour bestaat al heel lang. Greg Norman probeerde het al in 1994 met een wereldtour, maar kreeg het niet aan de praat. Ook toen lag de PGA Tour, in de persoon van Arnold Palmer, dwars.

Nu, precies dertig jaar later, is het anders en is er dus een nieuwe speler op het toneel: LIV Golf. En ondanks geringe aandacht van de fans en een gebrek aan historie, heeft de nieuwkomer een stevige voet aan de grond gekregen. Dankzij de financiële steun van Saudi-Arabië. 

greg norman zwaait naar het publiek tijdens een liv golf toernooi

Andere paden

LIV Golf bewandelt andere paden, waaronder een nieuw (team)format. Het idee hiervoor komt niet eens van LIV zelf, maar van Andy Gardiner. Die kwam in 2010 op de proppen met het plan voor een heuse Premier Golf League (PGL). Tevergeefs probeerde de Britse advocaat het idee van de grond te krijgen: 48 spelers die 54 holes spelen voor individuele prijzen en teamprijzen.

De PGA Tour nam echter de telefoon niet op. Gardiner sprak wel met Saoedische investeerders, maar nadat die onderhandelingen ook strandden, gingen zij er met het idee van Gardiner vandoor. De Saoediërs noemden het de Super Golf League en schakelden Greg Norman in als directeur. Het idee van een competitie met teams, flinke bedragen, waaronder vaste contracten en aandelen voor spelers, kreeg steeds meer tractie.

Gardiner sprak ook nog met de DP World Tour, maar die koos in november 2020 voor een ‘Strategic Alliance’ met de PGA Tour, volgens critici een grote fout. Wat was er gebeurd als de DP World Tour wel in zee was gegaan met de PIF. De Europese Tour organiseerde het eerste grote (en destijds controversiële) golftoernooi in Saudi-Arabië, maar hebben vervolgens de deur naar het Saudische geld dichtgegooid, tot grote ontsteltenis van sommige Europese tourspelers (waaronder ook Daan Huizing).  

Overstap van spelers

48 weken per jaar 72 holes strokeplay is volgens LIV oubollig en afgezaagd. Dat sentiment heerste al langer onder fans en een evenement als de Ryder Cup liet zien dat het ook anders kan. Het idee: niet 72, maar 54 holes strokeplay. Met een shotgunstart, zodat de uitzending op tv niet langer dan vijf uur duurt. Voeg daar een teamelement aan toe en het zou voor fans veel makkelijker moeten zijn om betrokken te raken.

De ideeën voor een nieuwe competitie werden begin 2022 steeds concreter. Een van de spelers die een overstap overwoog en wel oren had naar innovatie en een ander format, was Sergio Garcia. Hij appte met Greg Norman over de nieuwe competitie en de gevolgen van een overstap voor jonge PGA Tour-spelers, die als de dood waren voor een eventuele schorsing. Norman garandeerde dat de PGA Tour spelers niet kon schorsen (en dat ze nog steeds punten voor de wereldranglijst zouden krijgen). Volgens de Australiër was het een loze bedreiging.

Later bleek uit rechtbankdossiers dat Bryson DeChambeau op dat moment al onder contract stond bij LIV en Lee Westwood al een NDA (geheimhoudingsverklaring) had getekend, terwijl Rory McIlroy, Collin Morikawa en Jon Rahm uitspraken trouw te zijn aan de PGA Tour. 

Mensenrechten

Op de morgen van de eerste ronde van het Genesis Invitaional – precies twee jaar geleden - ging er een schokgolf door de golfwereld, toen schrijver Alan Shipnuck onthulde dat Phil Mickelson de Saoediërs had omschreven als ‘scarry motherfuckers’

"We weten dat ze Khashoggi hebben vermoord en dat ze een verschrikkelijke staat van dienst hebben op het gebied van mensenrechten", vertelde hij Shipnuck. "Ze executeren daar mensen omdat ze homo zijn. Waarom zou ik, dit alles wetende, zelfs maar overwegen om lid te worden van de nieuwe competitie? Omdat dit een unieke kans is om de PGA Tour te veranderen."

Het Saoedische staatsinvesteringsfonds investeerde nog eens 2 miljard dollar in LIV Golf

De uitspraak haalde de voorpagina’s en uit angst voor de gevolgen en repercussies van de PGA Tour distantieerden veel golfers zich van LIV Golf. Dustin Johnson en Bryson DeChambeau gaven verklaringen waarin ze hun steun voor de PGA Tour uitspraken. 

Rory McIlroy reageerde door te zeggen dat LIV ‘dead in the water’ was. Maar LIV ging stug door en op 16 maart 2022 kondigde de tour een kalender aan met acht evenementen. Er was in totaal 225 miljoen dollar te verdienen, veel meer dan het gemiddelde prijzengeld op de PGA Tour.

Luister de podcast over LIV Golf:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Flinke investeringen

McIlroy kreeg geen gelijk. Op 10 mei kondigde Greg Norman aan dat het Saoedische staatsinvesteringsfonds PIF nog eens 2 miljard dollar investeerde in LIV Golf, met name om topspelers aan te trekken. Daarvoor was al een investering gedaan van 300 miljoen dollar in de Asian Tour, om te laten zien dat het menens was en om LIV-spelers de mogelijkheid te geven toernooien te spelen die meetellen voor de wereldranglijst.

Yasir Al-Rumayyan, de directeur van het PIF: “Waarom we dit doen? We doen het voor de beste reden voor ons volk: de kwaliteit van leven verbeteren en meer sportevenementen organiseren in het koninkrijk. Ongeveer 75 procent van onze bevolking is jonger dan 35. Dus als je dit bij elkaar optelt is het niet alleen logisch, maar ook financieel zinvol.” 

donald trump yasir al-rumayyan
Beeld: Golfsupport.nl

Donald Trump met Yasir Al-Rumayyan, de directeur van het PIF

De bedragen die uiteindelijk werden betaald om Phil Mickelson (200 miljoen dollar), Bryson DeChambeau (125 miljoen dollar), Dustin Johnson (125 miljoen dollar) en Brooks Koepka (100 miljoen dollar) naar LIV Golf te halen waren astronomisch. Henrik Stenson, op dat moment nog beoogd Ryder Cup-captain, Sergio Garcia, Patrick Reed en Charl Schwartzel zouden voor 50 miljoen dollar hebben getekend. 

Jay Monahan zei in juli 2022: “Ik ben niet naïef, als dit een wapenwedloop is en het enige wapen is dollars, dan kan de PGA Tour niet winnen. De PGA Tour, een Amerikaans instituut, kan niet concurreren met een buitenlandse monarchie die miljarden dollars uitgeeft om golf te kopen. We verwelkomen goede, gezonde concurrentie, maar de LIV Saudi Golf League is dat niet. Het is een irrationele bedreiging, een die zich geen zorgen maakt over het terugverdienen van de investering of echte groei van de sport.”

In augustus 2022 zei Greg Norman tegen FOX News dat ze Tiger Woods 700 tot 800 miljoen dollar zouden hebben geboden, maar die weigerde. Geen vreemde keuze aangezien hij op de PGA Tour zijn nalatenschap heeft opgebouwd. Daarom heeft hij er dus ook baat bij dat de PGA Tour het dominante circuit blijft.  

Het eerste toernooi

Na maanden voorbereidingen – met Greg Norman aan het roer – vond het eerste LIV Golf-toernooi plaats op 9 juni 2022 op Centurion Club bij London. Onder anderen Phil Mickelson, Dustin Johson, Talor Gooch, Sergio Garcia en Louis Oosthuizen speelden mee.  

Amnesty International noemde het na het eerste toernooi de ‘zoveelste sportswashing-praktijk met veel geld’ om de aandacht af te leiden van ‘erbarmelijke staat van dienst als het gaat om mensenrechten’. Volgens de organisatie verschuilen de spelers zich achter excuses als ‘growing the game’ en ‘ik ben golfer, geen politicus’.

Greg Norman, CEO van LIV Golf, over sportswashing, de moord op Jamal Kashoggi en 81 geëxecuteerde Saudi-Arabische burgers: "We hebben allemaal fouten gemaakt. Ik krijg veel berichten, maar eerlijk gezegd kijk ik vooruit, ik kijk niet terug. Ik kijk niet naar de politiek van dingen. Ik ken de missie die ik heb als CEO van LIV Golf en dat is hoe we golf wereldwijd kunnen laten groeien. Ik ga me niet mengen in het moeras van wat er ook gebeurt in de wereld van iemand anders. Ik heb erover gehoord en ben gewoon doorgegaan."

Rechtszaak

Er zijn vergaande pogingen gedaan – zelfs door het Witte Huis - om de PGA Tour aan tafel te krijgen met Saoedi-Arabië om zaken glad te strijken, maar de PGA Tour bleef weigeren en het mondde uiteindelijk uit in een rechtszaak. Elf spelers spanden begin augustus 2022 een rechtszaak aan tegen de PGA Tour omdat ze vonden dat hun schorsing onterecht was. Later trok een aantal van deze spelers zich terug, maar de toon was gezet. De sfeer tussen de spelers onderling werd er op social media niet beter op.  

Na een uitspraak van de rechter was het de DP World Tour toegestaan spelers te schorsen en te beboeten die hadden meegedaan aan LIV Golf-toernooien. Het gevolg was dat spelers hun lidmaatschap opzegden. Die situatie is inmiddels veranderd. Zo speelt (en wint) Louis Oosthuizen DP World Tour-toernooien en is een speler als Laurie Canter zowel actief op de DP World Tour als LIV, waar hij een plek via de qualifying school net misliep maar nog wel een paar starts krijgt in 2024. 

Prijzengeld PGA Tour omhoog

Om de spelers op de PGA Tour tevreden te houden werd de hoofdprijs van de FedEx Cup verhoogd naar 18 miljoen dollar (was 10 miljoen dollar) en is het Player Impact Program (PIP) in het leven geroepen, waarbij 50 miljoen dollar wordt verdeeld onder de populairste spelers.

Dustin Johnson verdiende in het eerste seizoen van LIV Golf 35 miljoen dollar aan prijzengeld
Daarnaast heeft de PGA Tour acht ‘signature’ events aangewezen met prijzengeld van maar liefst 20 miljoen dollar. Het Players Championship heeft in 2024 25 miljoen dollar aan prijzengeld. Ook krijgt elke speler op de PGA Tour een onkostenvergoeding van 500 duizend dollar. Het is onmiskenbaar dat de PGA Tour – al dan niet gedwongen om spelers te behouden - enorm is veranderd door de komst van LIV.

 

2. Wat trekt spelers zo aan in LIV Golf?

Spelers die getekend hebben bij LIV zijn vooral enthousiast over de kortere kalender en het vaker bij familie kunnen zijn. Opvallend is dat ze tegelijkertijd zeggen dat ze ook graag de majors en de grote toernooien van de DP World Tour en PGA Tour willen spelen.

Het geld helpt natuurlijk ook. Dustin Johnson verdiende in het eerste seizoen van LIV Golf 35 miljoen dollar aan prijzengeld, terwijl hij 15 seizoenen op de PGA Tour nodig had om 75 miljoen bij elkaar te slaan. 

Onder anderen Phil Mickelson en Bryson DeChambeau zijn voor 25 procent eigenaar van hun eigen franchises (de Hy Flyers GC en Crushers GC). Ze zullen er alles aan doen om de waarde van die franchises te verhogen om die later te kunnen verkopen aan investeerders. Gezien de groeiende waarde van sportteams is dat geen gekke gedachte.

3. Wat wil Saudi-Arabië met LIV Golf?

De grote drijvende kracht achter LIV Golf is het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië. Het Public Investment Fund (PIF) werd in 1971 opgericht en is een van de grootste soevereine investeringsfondsen ter wereld. Uit jaarcijfers (juni 2023) blijkt dat er 720 miljard dollar in het fonds zit. Koning Salman (88) stelde in 2015 zijn zoon, kroonprins Mohammed Bin Salman (38), aan als beheerder van het fonds. Die stelde op zijn beurt Yasir al-Rumayyan (53) aan als directeur.

Het doel van het PIF is de economie van het land te verbreden en minder afhankelijk te maken van olie-inkomsten. Die inkomsten zijn astronomisch hoog: Aramco, het staatsoliebedrijf waar Al-Rumayyan voorzitter van is, boekte in 2022 een recordwinst van 151,1 miljard. Deze inkomsten zullen op de korte termijn niet afnemen, maar de koers om nieuwe inkomstenstromen te creëren is ingezet, onder de ‘Vision 2030’.

In dat kader investeerde het PIF in 2016 3,5 miljard in Uber (Al-Rumayyan zit ook daar in het bestuur) en maar liefst 45 miljard in SoftBank, een Japanse multinational die zich richt op telecommunicatie, internet en e-commerce. Het fonds deed vervolgens meer dan 38 miljard aan investeringen in gamesbedrijven (zie onder voor een overzicht van de overige investeringen).

2 triljard

Saudi-Arabië is opvallend open over het doel van zijn investeringen. Terwijl het bij andere landen vaak moeilijk te peilen is waar er precies in wordt geïnvesteerd, zeggen ze bij PIF ronduit dat ze het meest invloedrijke investeringsfonds ter wereld willen worden. Het doel is binnen twee jaar te groeien tot 1 triljard aan investeringen en in 2030 de grens van 2 triljard te bereiken. Ter vergelijking: Noorwegen beheert het grootste staatsfond ter wereld met ongeveer 1,3 triljard dollar aan investeringen op de balans.

Door middel van lokale investeringen, maar ook in veelal bekende westerse sectoren en bedrijven probeert het land financieel gezond te blijven en zijn positie op het wereldtoneel te verbeteren. Naast een nieuwe luchtvaartmaatschappij en koffiemakerij zijn er andere opvallende investeringen, maar het meest opzienbarende project is Neom, een futuristische megastad uitgestrekt over een lijn van 170 kilometer door de woestijn. Investering: 500 miljard dollar. PIF heeft kantoren geopend in New York, London en Hong Kong en er werken inmiddels 2.500 mensen.

Een kort lijstje met bekende bedrijven waar het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië in investeert:

Lucid – fabrikant elektrische auto’s
Activision Blizzard – computerspelbedrijf
Electronic Arts – computerspelbedrijf
Carnival – cruises
Aston Martin - automotive
Take Two Interactive – computerspelbedrijf
Live Nation – concerten
Meta – Facebook etc.
Starbucks – koffiehuisketen
Paypal – betaalservice
Microsoft - software

(De investeringen in de bovenstaande bedrijven variëren van 2,5 miljard tot 800 miljoen dollar.)

Wat heeft dit alles met golf te maken? Weinig, maar voor veel mensen is het bekritiseren van LIV Golf – en de herkomst van het geld – hypocriet omdat bovenstaand overzicht aantoont dat het oliegeld overal zit. Ook de investering in LIV laat zien dat de westerse golfwereld flink verweven is met Saoedi-Arabië.

Performance54, een Brits golfmarketingbureau, dat ook de grootste YouTube-golfer vertegenwoordigt, Rick Shiels, is nauw betrokken bij de organisatie van de toernooien en heeft een klein aandeel in de league. Het PIF wordt bijgestaan door consultants van westerse kantoren als McKinsey & Company en PwC. (Interessant: deze adviseurs zeggen dat PIF met LIV Golf een “high-risk, high reward” investering doet die 1,4 miljard dollar per jaar kan opleveren, maar ook voor honderden miljoenen dollars verlies kan zorgen.)

Strategische sectoren

Saoedisch geld zit ook wijdverbreid in sport en volgens critici wil het land hiermee zijn reputatie opvijzelen. Sport is een van de dertien strategische sectoren die het PIF heeft aangewezen om het land naar een hoger plan te tillen. In dit licht staan ook de enorme bedragen die zijn uitgegeven om voetballers als Christiano Ronaldo, Karim Benzema, N’Golo Kanté en Neymar naar het land te halen. Sponsoring van de Formule-1 en Engels voetbal (Saudi-Arabië is eigenaar van Premier League-voetbalclub Newcastle United) zijn andere voorbeelden.

Het oorspronkelijke doel van Saoedi-Arabië was nooit om een nieuwe golftour op te richten

Indirect zit Saoedi-Arabië ook al in golf, want er zijn sponsors van de PGA Tour die gefinancierd worden met Saoedisch geld. Volgens critici is dat iets anders dan rechtsreeks werken voor Saudi-Arabië en zo bij te dragen aan het imago van het land, ook wel sportswashing genoemd.

Het PIF zag kansen om meer direct – dus niet via investeringen in bedrijven - in golf te stappen. Het oorspronkelijke doel van PIF was nooit om een nieuwe golftour op te richten, maar om aan tafel te zitten met grote bedrijven en sponsoren die ook een aandeel hebben in golf. Pogingen om de PGA Tour te verleiden tot een partnerschap liepen op niks uit en dus werd er uiteindelijk gekozen voor een eigen tour: LIV Golf.

De investering in golf is bijzonder omdat de Saoedi’s – mocht de deal doorgaan met de PGA Tour (zie verderop meer over ‘The Framework Agreement’) – daadwerkelijk een aandeel krijgen in een professionele league, in plaats van ‘slechts’ een team (met Newcastle United in de Premier League) of een sponsordeal (met Aramco) in de Formule 1).

Macht

Een belangrijk deel van de macht in de golfsport komt daarmee niet in handen van een bedrijf, maar een land, Saudi-Arabië. Concreet betekent het vooral dat ze een plek aan tafel krijgen in een sport waar de zakentak heel groot is. Via sport en nu dus ook golf kan Saudi-Arabië aan miljoenen mensen laten zien waar het voor staat.

Het land met 36 miljoen inwoners is met enorme bouwprojecten en (sport)investeringen in het buitenland druk bezig met ontwikkeling en modernisering, maar op het gebied van mensenrechten is er veel kritiek. Daarbij gaat het vaak over de vermeende rol in de aanslagen op 9 september 2001 in New York en de moord op journalist Jamal Kashoggi van de Washington Post in oktober 2018.

4. Hoe ontstond er binnen de PGA Tour onvrede over hoe het geld werd verdeeld?

Dat is tweeledig. Eén: de spelers hadden geen beschikking over hun mediarechten. En twee: de spelers hebben te weinig macht in de Policy Board: negen mensen hebben zitting van wie vier spelers en vijf zakenlieden. Meer achtergrond hierover lees je hier

5. Hoe zit het met de uitzendrechten van LIV Golf?

LIV heeft op dit moment een aantal tv-deals, sinds kort ook in Nederland via Ziggo Sport. In Spanje is dat Movistar terwijl in de grootste markt – Amerika – de kleine zender CW de rechten heeft en LIV Golf uitzendt. Feit is dat er nog steeds niet heel veel fans kijken naar LIV: in de week van het ingekorte PGA Tour-toernooi op Pebble Beach keken er drie keer zo veel mensen naar de PGA Tour. 

LIV Golf heeft geen grote tv-deals en trok in de begindagen nog veel minder kijkers dan nu. De stijgende lijn is ingezet, maar op dit moment is het nog lang niet genoeg om te kunnen verdienen aan verkoop van team-franchises. Golf is traditioneel een sport die wordt gevolgd vanwege de individuele karakters, denk aan Tiger Woods, of Joost Luiten voor de Nederlands golfvolger. Het is de vraag of mensen warm worden van ‘The Cleeks’ of ‘The Fireballs’. 

6. Wat is het format van LIV Golf? 

Het format van LIV Golf is 3x18 holes strokeplay op drie opeenvolgende dagen. Elke dag wordt er in een shotgun gestart. Dit betekent dat iedereen op hetzelfde moment start, alleen vanaf een andere hole. De gedachte hierachter is dat de spelers het fijn vinden dat er geen vroege of late starttijden zijn en dus ook minder verschil in speelcondities. 

In het afsluitende LIV Team Championship wordt 50 miljoen dollar verdeeld

Er is ook een teamklassement met prijzengeld. In de eerste twee rondes tellen de scores van de beste drie spelers terwijl in de laatste ronde alle vier de scores meetellen. De team- en individuele kampioenschappen lopen het hele seizoen en eindigen met twee events: het LIV Golf Invidual Championship en het LIV Golf Team Championship. In 2023 wonnen de Crushers – het team van Bryson DeChambeau – het teamkampioenschap. Talor Gooch won de individuele hoofdprijs. Dustin Johnson won in het eerste seizoen in 2022 de individuele hoofdprijs en zijn team de 4Aces het teamkampioenschap. 

In 2024 is het prijzengeld verhoogd. De prijzenpot is gevuld met 25 miljoen dollar waarbij 4 miljoen dollar naar de winnaar gaat en 5 miljoen wordt verdeeld over de drie beste teams. Er is geen cut en als je als laatste eindigt verdien je meer dan een ton. In het afsluitende LIV Team Championship wordt 50 miljoen dollar verdeeld. Het winnende team krijgt 16 miljoen, terwijl het twaalfde en laatste team een miljoen dollar verdeelt over vier spelers. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Traditie of innovatie

Uiteindelijk zal de fan moet kiezen tussen traditie en innovatie. Volgens critici die in het traditionele kamp zitten wijkt het LIV-format te veel af van de essentie van golf: het doorstaan van 72 holes met een cut halverwege, zonder gegarandeerde bedragen vooraf. Fans van het LIV-format zeggen dat er juist ruimte is voor vernieuwing in het golflandschap en dat 54 holes met een shotgunstart juist voor meer opwinding zorgt. 

Ook speelt historie een rol in de discussie, of zoals Amerikanen graag het woord ‘legacy’ gebruiken als het gaat om nalatenschap. Gaat Tiger Woods de geschiedenisboeken in omdat hij records brak in de majors of het meeste geld heeft verdiend? Het winnen van het KLM Open is mooi als je weet dat Seve Ballesteros in Nederland zijn eerste overwinning behaalde of dat Sergio Garcia de 100ste editie op zijn naam schreef. Sommige critici zeggen: als golfers geld verkiezen boven historie en eergevoel, waarom zouden fans dan nog geïnteresseerd zijn in die elementen? 

7. Hoe zit het met de wereldranglijst? 

Sinds het begin van LIV tellen de toernooien niet mee voor de wereldranglijst. Veel van de overgestapte topspelers die hoog op de Official World Golf Ranking (OWGR) stonden zijn dan ook flink gedaald. Bijvoorbeeld Dustin Johnson, die derde was toen hij voor LIV tekende en ondanks zijn drie zeges op LIV-tour inmiddels buiten de top 200 staat. 

Veel spelers hechten aan hun ranking omdat het een kwalificatie-eis is voor de grootste evenementen in golf, de majors. In alle vier de majors zijn LIV-spelers welkom. Veel van de topspelers die bij LIV hebben getekend kunnen majors spelen omdat ze in het verleden of zeer recent majors hebben gewonnen, maar deze 'vrijstellingen' verlopen in sommige gevallen na een aantal jaar. 

‘Samenzwering’

Phil Mickelson beschuldigde in 2023 op X de PGA Tour van samenzwering omdat het volgens hem de majors ervan had overtuigd geen LIV-spelers toe te laten en ervoor te zorgen dat ze geen World Ranking-punten konden bemachtigen.

Het grootste bezwaar van OWGR voor het toelaten van LIV Golf is dat het te veel een gesloten systeem is met een te klein deelnemersveld en je het dus moeilijk kan vergelijken met andere tours. Lees hier meer over het besluit om LIV Golf voorlopig niet mee te nemen in de wereldranglijst.

In 2023 speelden er ongeveer 15 LIV-spelers in de majors, maar dat worden er steeds minder door hun slechtere uitgangspositie op de wereldranglijst. Dit betekent feitelijk dat de majors niet meer de beste golfers ter wereld in hun veld hebben. 

Er zijn ook rankings die tevens de resultaten van LIV Golf meenemen, bijvoorbeeld de Datagolf rankings. In de top 50 van die ranking zitten slechts 8 LIV-spelers. Hoe zwaar je een LIV-toernooizege laat meewegen is ingewikkeld (winnen van 150 spelers is moeilijker dan van 54), maar dat het spelersveld op de PGA Tour het sterkste is staat – zelfs met het vertrek van Jon Rahm - buiten kijf. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

8. Hoe zit het met de Ryder Cup?

De Ryder Cup is deels eigendom van de PGA of America en de DP World Tour. Die laatste tour heeft Sergio Garcia, Ian Poulter en Lee Westwood boetes gegeven voor het deelnemen aan LIV Golf-toernooien. Deze Europese helden leverden hun lidmaatschap in en kwamen daarmee ook niet meer in aanmerking voor deelname aan de Ryder Cup. 

Garcia deed nog een laatste poging door zijn boetes te betalen (bijna 1 miljoen dollar), maar dat mocht niet meer baten voor de ontmoeting in Rome in 2023. Henrik Stenson, de beoogde captain voor het gespeelde duel op Marco Simone stond zijn captaincy af nadat hij voor LIV Golf tekende.    

Omdat de PGA Tour niet (direct) eigenaar is van de Ryder Cup, waren de regels voor de Amerikanen anders en kon Brooks Koepka wel voor Team USA spelen. De vraag is wat er in 2025 gaat gebeuren nu een van de Europese topspelers - Jon Rahm - naar LIV is overgestapt. Teamgenoot Rory McIlroy was daar duidelijk over: "Jon zal er in 2025 op Bethpage zijn. De Europese Tour zal de kwalificatieregels voor de Ryder Cup moeten herschrijven. Absoluut. Daar bestaat geen twijfel over. Ik wil Jon zeker in het volgende Ryder Cup-team hebben." 

liv golf

Naast Jon Rahm, die tekende voor 500 miljoen, ging ook Tyrrell Hatton (voor 63 miljoen dollar) eind januari 2024 over naar LIV Golf

9. Wat is de ‘Framework Agreement’?

Misschien wel een van de eigenaardigste gebeurtenissen in golf in de recente geschiedenis: na twee jaar van gekibbel, rechtszaken en gesneuvelde vriendschappen kondigen de PGA Tour en het PIF op 6 juni 2023 aan dat ze gaan samenwerken.

Na twee jaar anti-LIV retoriek en lang te hebben gezegd dat spelers geen Saoedisch geld moeten aannemen, waarbij zelfs de nabestaanden van 9/11 werden aangevoerd, kondigt de PGA Tour een deal aan waarmee Saoedisch geld wordt aangenomen.

Kort samengevat: hypocrisie ten top en veel fans en spelers vroegen zich hardop af of ze de PGA Tour nog wel konden geloven. Als het iets aantoonde, dan was het de groeiende macht en invloed van het PIF, en daarmee Saudi-Arabië, in de sportwereld. En dat altijd alles uiteindelijk om geld draait.  

Plotwending

De 'Framework Agreement' die werd aangekondigd op CNBC was zelf nog geen overeenkomst, maar wel een intentie om tot een samenwerking te komen. De deadline voor een overeenkomst tussen de PGA Tour en PIF werd gesteld op 31 december 2023, maar die is niet gehaald. Er is geen nieuwe deadline. Wel kwam er een nieuwe plotwending: op 31 januari 2024 werd bekendgemaakt dat de Strategic Sports Group (SSG) 3 miljard dollar investeert in de nieuwe opgerichte entiteit, PGA Tour enterprises. 

Gaat golf alleen nog maar om spelers nog welvarender maken?

SSG, eigenaar van meerdere Amerikaanse en internationale sportteams, staat misschien positief tegenover een nieuwe en extra stroom van investeringen uit Saoedi-Arabië, dat op zijn beurt dan weer toegang krijgt tot het zakelijke netwerk van SSG en de PGA Tour. Tot op heden is er nog geen witte rook, maar zijn er nog steeds onderhandelingen gaande tussen PGA Tour Enterprises en het PIF.

Mocht PIF alsnog in zee gaan met de PGA Tour, dan is het onzeker wat voor gevolgen dit heeft voor LIV Golf. Er liepen al onderzoeken of de PGA Tour niet anti-competitief was, maar door een deal met het PIF zouden ze nog veel meer onder het vergrootglas komen te liggen.

Update 6 juni 2024:

Terwijl LIV Golf nog steeds niet veel kijkers trekt (los van een zondag waarop de PGA Tour de laatste ronde van het toernooi op Pebble Beach moest staken) en de PGA Tour ook kijkers begint te verliezen (-20%) lijkt het erop dat de Saoedi-Arabiërs niet stoppen. Precies een jaar na de handshake is er nog geen enkel teken van een officiële overeenkomst. Het lijkt erop dat de patstelling, ondanks de sporadische bijeenkomsten en quotes van spelers die zeggen er wel degelijk vooruitgang wordt geboekt, nog wel even voortduurt. 

10. Kan er nog een wereldtour ontstaan?

Er wordt vaak gesproken over unifying the game, oftewel het verenigen van de tours naar één globale tour (zoals in het tennis), maar dat lijkt op dit moment erg ver weg. Het lijkt erop dat de tours voor nu naast elkaar moeten bestaan. 

Er is een commerciële kans die nog niet is aangeboord

“Mijn droomscenario is een wereldtour”, zegt Rory McIlroy, “met dien verstande dat Amerika er een groot deel van uit blijft maken. Saoedi-Arabië ook. Dat is gewoon zakelijk verstand, want er is een commerciële kans die nog niet is aangeboord.”    

De vraag blijft of al dat geld gebaseerd is op echte waarde en of de fan er ook op vooruit gaat. Vooralsnog niet, want als je Scottie Scheffler, Rory McIlroy en Tiger Woods niet kan laten spelen tegen Jon Rahm, Bryson DeChambeau en Cameron Smith, heeft golf gefaald om de fan het best mogelijk product voor te schotelen. Lucas Glover vatte het mooi samen in een kritische vraag: “Gaat golf alleen nog maar om spelers nog welvarender maken?”