Beeld: Fred Thomas
Dutch Ladies Open

Van jeugdcommissie tot referee: Janke van der Werf klaar voor eerste keer Big Green Egg Open

Beeld: Fred Thomas
Topgolftoernooien kunnen niet gespeeld worden zonder referees. Tijdens het Big Green Egg Open in september is Janke van der Werf een van hen. Zij maakt haar debuut bij een toernooi van de Ladies European Tour.

Het begon voor Van der Werf toen ze in de jeugdcommissie zat bij Golfclub Heelsum. Ze vond dat de jeugd op een goede manier kennis moest maken met de golfregels. "Er werd binnen de club positief op gereageerd. Ik heb een cursus gedaan bij de NGF om het zelf over te kunnen brengen aan de jeugd", vertelt ze. "Daarna ging ik mij verdiepen en werd ik getriggerd om meer te weten van de regels. Toen ben ik ook actief geworden in de Commissie Jeugd van de NGF."

Het leek mij in eerste instantie helemaal niet leuk

Later werd ze gevraagd om referee te worden. "Het leek mij in eerste instantie helemaal niet leuk. Maar ik heb de opleiding bij de R&A toch gedaan om kennis te kunnen delen. Ik ben mij toen gaan bezighouden met de opleidingen binnen de NGF, zoals de regelcursussen. En uiteindelijk werd ik toch referee om te ervaren hoe het was."

Van 8 tot en met 10 september is Van der Werf voor het eerst als referee actief op het Big Green Egg Open. Ondanks haar jarenlange ervaring bij nationale wedstrijden is dit net iets anders. Er zijn twee grote verschillen: de voertaal bij dit toernooi is Engels en er staan tribunes die voor bijzondere regelkwesties kunnen zorgen. "Ik ben vooral benieuwd hoe het is samen met de buitenlandse referees. Ik heb begrepen dat het een kern is die veel met elkaar optrekt, dus dan is altijd even spannend hoe je in de groep ligt. Gelukkig ben ik niet zo snel onzeker."

Werkzaamheden van een referee

Tijdens toernooien zijn referees vooral aan het observeren. Daarbuiten zijn ze druk bezig om het zo eerlijk mogen te maken voor de spelers. "Een uur voor de eerste start hebben we altijd een bespreking om een aantal zaken door te nemen. We hebben het dan over specifieke situaties in de baan, waar rulings worden verwacht." Daarna gaan twee referees aan de slag met de set-up van de baan. "Dat houdt in dat we de tees op de goede plek zetten, we checken of de pinposities op de juiste plekken staan en er wordt gekeken naar bijzonderheden. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat dassen 's nachts schade hebben aangericht."

Ik denk dat het misschien wel goed was gegaan als hij in het begin niet mijn aandacht had getrokken

Op de Hilversumsche Golf Club zul je steeds dezelfde referee op ongeveer dezelfde plek zien. Dat komt omdat de golfbaan wordt ingedeeld in wijken. "Een aantal holes is samen een wijk", zegt Van der Werf. "Het is vaak zo dat de ene wijk voor een referee veel drukker is dan een andere. Als er een hole is met een hindernis die voor de spelers moeilijk te zien is, dan heb je waarschijlijk veel te doen. Als we geen ruling hebben dan zijn we vooral bezig met een timing sheet. Daarmee controleren we de snelheid van de flights. Een goede reden om achterstand op te lopen is een ruling of als je moet zoeken naar een bal. Maar als dat niet zo is, wordt een flight aangespoord om tempo te maken."

Meest bijzondere ruling

Als Van der Werf terugdenkt aan haar meest bijzondere ruling schiet haar meteen iets te binnen. "Dat was tijdens een jeugdwedstrijd op Heelsum. Ik zag een speler op een bijzondere manier zijn stand innemen bij hoog helmgras. Toen ben ik gaan kijken om te vragen of ik kon helpen. Met de manier waarop hij ging staan, zou hij twee strafslagen oplopen. Uiteindelijk sloeg hij zijn bal er niet goed uit, waarna er gezocht moest worden. De bal werd niet gevonden en toen moest hij opnieuw vanuit die benarde positie slaan. Ik denk dat het misschien wel goed was gegaan als hij in het begin niet mijn aandacht had getrokken."

Om de golfregels tot in de puntjes te weten, doen referees iedere vier jaar examen. "Dat is omdat de regels om de vier jaar geüpdatet worden. Gelukkig heb ik onlangs mijn examen weer gehaald, dus ik ben er klaar voor", lacht Van der Werf.

Dutch Ladies Open

Kom je kijken bij het Dutch Ladies Open 2024? 

KOOP HIER JE TICKETS

Lees meer over
Dutch Ladies Open NGF Topgolf