Beeld: Megan Potgieter
Topgolf

Grenzeloze ambities: Griekse Alkyonie Aharidis (23) leeft haar droom in Nederland

Beeld: Megan Potgieter
Voor de liefde en het golf kwam Alkyonie Alharidis naar Nederland. Hier werkt ze hard om een leven als tourspeelster op te bouwen. ‘Ik leef mijn droom.’

Met Griekse en Nederlandse invloeden houdt het niet op. Geboren in Griekenland, voor een groot deel opgegroeid in Dubai, een paar jaartjes Frankrijk en nu Nijmegen als uitvalsbasis. Arabisch, Frans, Grieks en Engels zijn de talen die ze vloeiend spreekt. Met Nederlands gaat het de goede kant op. Alkyonie Aharidis (23), dochter van een Griekse vader en Franse moeder, is wat je noemt een melting pot van culturen.

Liefde op het eerste gezicht

Het pilotenbestaan van haar vader maakte van Alkyonie al op jonge leeftijd een wereldreiziger. Op tweejarige leeftijd verhuisde ze naar Dubai. Op de internationale school leerde ze niet alleen Arabisch en Engels, maar maakte ze ook kennis met sporten als basketbal, voetbal, en netball. Toch viel ze voor golf, een sport die haar vader eerst ontdekte. Hij probeerde zijn dochter nog wel onder het mom van ‘het is een dure sport, weet je het zeker?’ voor deze liefde te behoeden, maar die poging was kansloos. Het was liefde op het eerste gezicht. “Ik was acht toen ik mijn eerste lessen kreeg. Ik vond golf ook vooral leuk omdat ik het samen met mijn vader kon doen.”

Vlaggetje

De twee hadden tegenover familie in Griekenland wel wat uit te leggen. “Want in Griekenland stelt golf nog niet zo veel voor. Weinigen kennen het daar. Ik weet van het bestaan af van nog één vrouwelijke en een mannelijke Griekse tourspeler.” Niettemin komt Alkyonie graag uit voor haar geboorteland. Als junior won ze diverse nationale titels en speelde ze voor het nationale team en nu als professional is ze trots op het Griekse vlaggetje achter haar naam. In Griekenland ligt nog een heel groot stuk van haar hart. “Ik kom nog elk jaar in het huis in Athene, waar ik ben geboren. En als ik bij de zee ben, voel ik mijn band met Griekenland heel sterk.”

Debuut Big Green Egg Open

Vorig jaar maakte ze in het Big Green Egg Open op de Rosendaelsche, als eerste Griekse, haar debuut op de Ladies European Tour. Een jaar eerder had ze nog als amateur mogen meedoen aan de Players Experience in hetzelfde toernooi en speelde ze mee in het team van de Argentijnse tourspeelster Magdalena Simmermacher.

Beeld: Foto: LET Access
Beeld: Foto: LET Access

Structuur

Inmiddels is Nederland haar tweede thuis, met dank aan Jorden Jurriëns, op wie ze tijdens een golftoernooi verliefd werd. Na wat ‘kamerhoppen’ bij gastvrije Nederlandse families heeft Alkyonie nu haar eigen plek in Nijmegen gevonden. Ze speelde competitie voor de Rosendaelsche en heeft nu het Rijk van Nijmegen als homecourse. “Nederland heeft me niet alleen de liefde gebracht, maar zeker ook structuur die nodig is voor mijn ambities als golfster. In de paar jaar die ik in Frankrijk heb gewoond, zat ik ook nog op school en was die regelmaat er niet. Ik heb nu mijn rust gevonden. Hier is alles goed geregeld. Om een voorbeeld te geven: ik heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dan word je zo fijn begeleid. In Griekenland werkt dat bijvoorbeeld weer heel anders.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door ALKYONIE AHARIDIS (@alkyonie)

LET Access

Ook heeft Alkyonie inmiddels een professioneel team om haar heen verzameld, met een manager, een mental coach, swing coach, putting coach noem maar op. “In de zomer ben ik hier, in de winter kan ik bij familie in Dubai terecht en mag ik trainen op de Academy op de Els Golf Club, waar ook mijn coaches zijn. Dat is de periode waarin ik hard aan mijn spel werk.”

Dus kan ze nu haar vizier richten op prestaties. Alkyonie komt dit seizoen uit op de LET Access, het voorportaal van de Ladies European Tour, waar ze ook een aantal Nederlandse meiden treft. Met golfvriendin en tourspeelster Anouk Sohier deelt ze in toernooiweken soms auto en verblijf.


Op eigen benen

De Griekse ervaart net als veel beginnende speelsters met een golfdroom dat de weg naar succes talrijke hobbels heeft. Het is niet makkelijk om aan sponsors te komen. “Je moet mensen kennen die het je gunnen. In Nederland kent niemand mij nog en in Griekenland eigenlijk ook niet.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door ALKYONIE AHARIDIS (@alkyonie)

Ze prijst zich gelukkig met ouders die haar alle ruimte geven om haar droom na te jagen en daar ook financieel aan bijdragen. “Daar ben ik ze heel dankbaar voor, maar ik wil liever op eigen benen staan natuurlijk. Genoeg geld verdienen ook om wellicht haar partner te kunnen inhuren als caddie. “Die kan ik nu niet betalen”, zegt ze met een glimlach. Vriend Jorden, zelf geen onverdienstelijke amateurspeler, is nu caddie op Challenge Tour.

Puzzelstukjes

In september organiseert ze, om die onafhankelijkheid te kunnen nastreven, een golfdag voor potentiele sponsors. Alkyonie beseft dat prestaties ook een duw in goede richting kunnen geven. In haar eerste jaar op de LET Acces zijn die nog niet ‘nieuwswaardig’, weet ze zelf ook. “Toch ben ik niet ontevreden met hoe het gaat. In vergelijking met vorig jaar ben ik voor mijn gevoel bezig met de goede dingen, ook dankzij de structuur die er nu is. Op technisch en mentaal gebied boek ik vooruitgang. Nu moeten de puzzelstukjes nog samenvallen.”

Wie weet later dit jaar in september op het Big Green Egg Open, als haar tenminste weer de kans wordt gegund om dat toernooi te mogen spelen. En als het allemaal bij elkaar komt, de resultaten beter worden en ze gaat stijgen op de wereldranglijst, dan valt ze wellicht zelfs op in Griekenland. “Misschien dat ik ooit voor Griekenland kan meedoen aan de Olympische Spelen. Maar hoe dan ook, ik leef mijn droom eigenlijk nu al.”

Wil je meer weten over Alkyonie Alharidis en haar golfdroom? Volg haar via haar website en op Instagram.

Big Green Egg open ticketsverkoop

Kom je kijken bij het Big Green Egg Open 2023? 

KOOP HIER JE TICKETS

Lees meer over
Dutch Ladies Open