Beeld: Getty Images
Big Green Egg Open

Van Dam over toernooibaan De Rosendaelsche

Beeld: Getty Images
Het Big Green Egg Open wordt half juli gespeeld op de Rosendaelsche Golfclub. Anne van Dam kent alle ins & outs van de prachtige bosbaan in Arnhem. En deelt er een paar.

Anne van Dam speelt het Big Green Egg Open dit jaar helaas niet. De beste golfster van Nederland legde vorige week in een artikel op GOLF.NL uit hoe ze tot die voor haar lastige beslissing is gekomen. “Als ik een betere start van het seizoen had gehad in Amerika, was ik absoluut naar Nederland gekomen. Maar ik moet me focussen op de LPGA en zorgen dat ik stijg op de rankings, dat heeft nu prioriteit. Erg jammer want ik speel natuurlijk heel graag in Nederland en zeker op de Rosendaelsche. Ik ben een  groot liefhebber van dit soort klassieke bosbanen.”

Smalle fairways, betere drives

De in Arnhem geboren Van Dam kent alle hoeken en gaten van de Rosendaelsche. “Vanaf mijn 14de heb ik ontzettend veel getraind op de Rosendaelsche en bijna iedere dag 18 holes gespeeld. De holes zijn golftechnisch erg goed, je moet bij iedere slag volledig bij de les zijn.”

Ook voor het ontwikkelen van haar driving is veel spelen op de Rosendaelsche goed geweest volgens longhitter Van Dam. “De fairways weten te raken op sommige smalle holes is nogal een uitdaging, daar ben ik absoluut een betere driver door geworden.”

Fast & firm

De beste golfster van Nederland weet dus als geen ander wat de speelsters van de Ladies European Tour eind deze maand te wachten staat in het Big Green Egg Open. “Hopelijk is het mooi weer en speelt de baan fast & firm, met lekker harde fairways en greens, de holes zijn met die intentie ontworpen. Als er vooraf flink wat regen valt en de baan zacht speelt, dan zullen de scores vrij laag zijn, maar fast & firm is Rosendael een heel pittige baan.”

Anne over de vier laatste spannende holes

“Het mooie van de vier slotholes vind ik dat er zo veel mogelijk is en dat is wat je wilt in een toernooi. Ik heb 15 t/m 18 in een oefenrondje wel eens in -6 gespeeld met twee keer een eagle op de par-5-holes. Veel kansen dus om te scoren, maar je moet wel oppassen want een bogey of erger is na een mindere slag ook snel gemaakt.”

Hole 15 Par–5 467 meter

(Wordt in BGE Open mogelijk ook van 439 m gespeeld)

“Je score op 15 wordt heel erg bepaald door het teeshot. Het is een vrij smalle hole, als je de fairway weet te vinden kun je de green zeker in twee slagen halen. Links op de fairway is de ideale hoek naar de green, anders moet je de tweede slag over bomen spelen. Longhitters zijn hier in het voordeel, als je met de tweede slag te kort bent rolt-ie terug naar beneden.”

Hole 16 Par-3 129 meter

“Een mooie en leuke korte hole. In principe is het een birdiekans, maar als het een beetje waait en de pin gevaarlijk is gestoken kun je hard gestraft worden als je te gretig bent en de green mist. Dan eindigt je bal in de heide en ben je blij met een bogey. Ik ben een liefhebber van dit soort korte par-3 holes.”

Hole 17 Par-5 469 meter

(Wordt in BGE Open mogelijk ook van 445 m gespeeld)

“Het teeshot op 17 is intimiderend (zie foto hierboven), zeker als de druk er straks vol op staat in de laatste holes van het Big Green Egg Open. De longhitters hebben ook op deze par-5 een groot voordeel, ze kunnen met de tweede slag de green halen en een kans op eagle creëren.”

Hole 18 par-4 364 meter

“Niet per se de moeilijkste slothole. Rechts fairway is de veilige kant, daar is de ruimte en blijf je weg van de heide links. De green is niet heel lastig want redelijk vlak. Als je op de laatste hole birdie moet maken om het toernooi te winnen weet je dat die kans er zeker is.”

Lees meer over
Anne van Dam LET Toernooien