Big Green Egg Open

Top in vrouwengolf op Rosendaelsche Golfclub

De Rosendaelsche Golfclub is voor de tweede keer op rij de gastheer van het Big Green Egg Open, het topgolftoernooi dat deel uitmaakt van de Ladies European Tour. De baan en club kennen een lange historie.

Bosrijke omgeving

De Rosendaelsche Golfclub ligt in een bosrijke omgeving bij Arnhem en wordt gekenmerkt door holes met blinde afslagen en door veel hoogteverschillen. Bij menig recreatiegolfer staat de Rosendaelsche op de bucketlist van 'te spelen Nederlandse banen'. En niet om de minste redenen. Je kunt er zomaar herten spotten tijdens je ronde, het spel is uitdagend en op een bosrijk decor raak je überhaupt nooit uitgekeken.

Het kampioenschap voor dames werd, afgezien van vorig jaar, één keer eerder op de Rosendaelsche gespeeld, namelijk in 1988. Toen won de Française Marie-Laure de Lorenzi het Volmac Ladies Open zoals het toernooi destijds heette. De laatste keer dat er een Dutch Ladies Open in Nederland werd gespeeld was in 2015 op The International in Badhoevedorp dat werd gewonnen door Christel Boeljon. In 2021 kwam de Ladies European Tour dus weer terug op Nederlandse bodem, op de Rosendaelsche Golfclub, de oude homecourse van Nederlandse topspeelster Anne van Dam die momenteel op de LPGA in Amerika speelt.

De oudste 9 holes van Nederland

In haar rijke historie huisvestte de club zich van 1895 tot 1908 vlak bij de Kluizenaarsberg op het grondgebied van Kasteel Rosendael en vanaf 1908 op landgoed Delhuyzen, de huidige locatie. Dit landgoed was eigendom van Mr. Aalbrecht Arent del Court van Krimpen die een 9-holesbaan had aangelegd. Hiermee heeft de Rosendaelsche de oudste 9 holes van Nederland. Pas in 1977 werd de baan feestelijk uitgebreid tot 18 holes.

Toen de club in 1895 werd opgericht werd het terrein - net als andere golfbanen en clubs in die tijd naar voorbeeld van de Engelsen en Schotten - golflinks genoemd. Nog altijd staat er een bordje aan de Apeldoornseweg met daarop golflinks, waardoor veel mensen bij het hek naar links rijden.

Anekdote van leden

In 1984 speelden twee vrienden op hole 14; de ene was lid, de ander (toen) nog niet. Na een prachtige slag met de ijzer 5 vloog de club hoog de boom in. De man was gewend aan de dikkere grip van een hockeystick. Alles wat los en vast zat gooiden zij tevergeefs de boom in om de club eruit te tikken en met angstzweet staakten zij de pogingen. “We moeten snel weg hier, want ze mogen niet weten dat ik hier illegaal speel.” Jarenlang glinsterde de club in de boom, totdat deze na een storm naar beneden viel. Vanuit de bak met gevonden voorwerpen werd de club ‘cadeau gedaan’ aan de rechtmatige eigenaar, die toen inmiddels lid was geworden.

 

Een impressie vanuit de lucht van de Rosendaelsche:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

 

 

Lees meer over
Toernooien LET