Ryder Cup

De Ryder Cup

Alles over het tweejaarlijkse golfduel tussen Europa en Amerika dat in 2018 op Le Golf National in Parijs wordt gespeeld.

De Ryder Cup van 2018 wordt gespeeld van 18 tot en met 30 september, twee weken na het KLM Open.

Tickets

Tickets zijn al in 2017 online te koop aangeboden en alles was in korte tijd uitverkocht. Maar er is hoop ... De Ryder Cup-organisatie zegt dat er in 2018 misschien alsnog kaartjes aangeboden zullen worden. Het gaat om tickets die toegewezen zijn aan partijen maar niet opgeëist worden. Hou voor tickets de Facebook-pagina en het Twitteraccount van de Ryder Cup goed in de gaten. 

Pas op voor kaartjes die op de zwarte markt aangeboden worden, met illegale kaartjes kom je volgens de organisatie niet het terrein op.

De baan

De Ryder Cup van 2018 wordt gespeeld op Le Golf National vlakbij Versailles. Het is de eerste keer dat het duel in Frankrijk wordt gehouden. Le Golf National is de baan waar elk jaar het Frans Open wordt gespeeld, een toernooi van de European Tour.

Tot eind augustus 2018 kun je zelf spelen op Le Golf National; lees hier meer.

Kwalificatie Team Europe

De European Tour heeft in 2017 de kwalificatie-eisen voor de Ryder Cup aangepast:

  • Van drie naar vier wildcards en een gewijzigde puntentelling om de spelers in vorm in het team te krijgen.
  • In toernooien die vlak voor de Ryder Cup worden gespeeld zijn extra punten te verdienen; de punten in die toernooien worden vermenigvuldigd met 1,5. Het eerste toernooi waarvoor dat geldt is het BMW PGA Championship van 2018.
  • In toernooien die, waar ook ter wereld, gelijktijdig gespeeld worden met Rolex Series toernooien zijn geen kwalificatiepunten te verdienen voor de Ryder Cup.

De kwalificatie voor het Europese Ryder Cup-team van 2018 is in september 2017 begonnen en eindigt kort voor de Ryder Cup op Le Golf National (28-30 september). Acht spelers plaatsen zich rechtstreeks via de European Points List en de World Points List; vier spelers krijgen een wildcard. 

Thomas Björn is de captain van het Europese team en Jim Furyk voert het Amerikaanse team aan.

Kwalificatie Team USA

De kwalificatieperiode voor het Amerikaanse team is begin 2017 begonnen en eindigt op 12 augustus 2018. Acht spelers plaatsen zich rechtstreeks via een puntenranglijst en vier krijgen een wildcard.

VS titelverdediger

In 2016, op Hazeltine National Golf Club, won Amerika op eigen bodem met ruime cijfers: 17-11.


Om de Ryder Cup te behouden heeft Amerika in 2018 14 punten nodig. Het Europese team heeft 14,5 punt nodig om de Ryder Cup te heroveren. In 2014, op Gleneagles in Schotland, won Europa.

Wedstrijdvorm

De Ryder Cup is een teamwedstrijd waarbij de twee teams drie dagen lang 28 afzonderelijke matchplay-wedstrijden spelen en de punten opgeteld worden. Elk team bestaat uit twaalf spelers.

Op vrijdag spelen vier Europese koppels een 18-holes foursome tegen vier Amerikaanse koppels. Op dezelfde dag spelen vier Europese koppels een 18-holes fourball tegen vier Amerikaanse koppels. Op vrijdag worden acht punten verdeeld. Een twam kan maximaal 8-0 voorstaan.

Zaterdag is een herhaling van vrijdag: vier foursomes en vier fourballs. Er worden opnieuw acht punten verdeeld.

Op zondag wordt de wedstrijd beslist in de singles: twaalf individuele partijen. Op zondag zijn er nog twaalf punten te verdienen.

Bij een foursome doen de twee spelers om en om een slag. Speler A slaat af op hole 1, speler B op hole 2, speler A op hole 3, etc. 

In een fourball spelen de twee spelers van een koppel individueel. De beste score van deze twee spelers op een hole telt. Als A op de eerste hole een birdie maakt en B een par, dan is de score op deze eerste hole een birdie. De birdie wordt vergeleken met de beste score van de tegenstanders op deze hole.

Het team dat de laagste score op een hole noteert wint de hole. Als beide teams bijvoorbeeld een birdie maken, dan wordt de hole 'gehalved'. Als een team een hole wint, dan wordt de stand 1 up. Wint het team daarna nog een hole, dan wordt het 2 up. 

De wedstrijd gaat door tot de 18de hole tenzij een team daarvoor al gewonnen heeft (meer holes gewonnen heeft dan het aantal holes dat nog te spelen is). Een 18-holes wedstrijd kan ook in een gelijkspel eindigen.

Wat kost een kaartje voor de Ryder Cup?

Hierboven lees je meer over tickets voor het duel van 2018. Hieronder vind je de prijzen voor de Ryder Cup van 2018 voor volwassenen (17 jaar en ouder). Duur of niet duur? Daarover kun je twisten. De Ryder Cup bijwonen is voor golfliefhebbers een onvergetelijke ervaring en heel veel euro's waard. 

  • Dinsdag (oefendag) € 45 
  • Woensdag (oefendag) € 45 
  • Donderdag (oefendag) (inclusief bijwonen concert) € 120 
  • Vrijdag € 150 
  • Zaterdag € 160 
  • Zondag €175 
  • Passepartout (dinsdag t/m zondag) € 695

Geschiedenis

De Ryder Cup bestaat sinds 1927 en was aanvankelijk een wedstrijd waarbij de beste Amerikaanse mannen speelden tegen de beste mannelijke spelers uit Groot-Brittannië. Later kwamen daar Ierse spelers bij en vanaf 1979 is het een team van Europeanen dat de strijd aangaat met Amerika. Vanaf 1979 is het een spannende wedstrijd. Het gaat in de Ryder Cup om de eer. De Ryder Cup-spelers verdienen geen prijzengeld met hun deelname aan het duel.

Van 1979 tot en met 2016 heeft Europa tien keer gewonnen en de Cup eenmaal behouden. Amerika won in die periode acht keer.

Tot nu toe heeft geen enkele Nederlandse speler gespeeld in de Ryder Cup.

Website

De officiële website: rydercup.com.