Topgolf

Stem mee voor de Golf Awards

Wie worden de Nederlandse golfer en golfster van het jaar? Meer dan een week lang kon er worden gestemd op deze pagina. Nu is de 'stembus' gesloten. Later deze maand maken we hier ook op leuke wijze de winnaars bekend.  

Golfster van het Jaar

Kandidaat voor de verkiezing van golfster van het jaar zijn de volgende drie speelsters: Danielle Modder, Dewi Weber en Anne van Dam. De genomineerden zijn door de redactie van GOLF.NL gekozen.

Anne van Dam

Een veelbewogen en heel mooi 2019 voor Anne van Dam. Vroeg in het jaar won ze op de Ladies European Tour de Canberra Classic, al weer haar vierde toernooizege op dat circuit. In haar rookiejaar op de LPGA werd ze 79ste met 175.691 dollar prijzengeld, voldoende voor behoud van vol speelrecht in 2020. Het absolute hoogtepunt in de carrière van de 24-jarige Arnhemse kwam in september op Gleneagles. Van Dam, die zich op eigen kracht had gekwalificeerd voor het Europese team, kende een droomdebuut door in haar eerste partij met haar golfidool Suzann Pettersen de fourball te winnen van de Amerikanen Danielle Kang en Lizette Salas, twee speelsters uit de mondiale top-20. Europa won uiteindelijk de Solheim Cup in een dramatische ontknoping met 14,5 – 13,5.

Dewi Weber

In haar eerste jaar als professional speelde Dewi Weber op de Symetra Tour, het circuit onder de LPGA. In negentien toernooien eindigde de speelster van Golf Team Holland zes keer in de top-10. Knap, maar niet voldoende om promotie af te dwingen naar de LPGA. In de Qualifying School op het Pinehurst Resort lag Weber na sterk spel in zes van de acht ronden op koers om dat wél te doen. Helaas werd ze een van de hoofdpersonen in een regelovertreding die heel veel stof deed opwaaien. Haar caddie ging in de fout door op een vraag van een medespeelster welke club Dewi had gebruikt antwoord te geven. Dat valt onder advies geven en Weber kreeg twee strafslagen. Veel erger nog, ze was compleet van slag door het incident en verprutste de zevende ronde. Geen promotie naar de LPGA, maar wel een goed en heel leerzaam eerste jaar als professional.

Danielle Modder

Daniëlle Modder kende een ijzersterk 2019. De 18-jarige topamateur legde beslag op tweede grote titels. Op de Noord-Nederlandse Golf & Country Club won ze in juni het NK t/m 21 jaar. Later in het seizoen was ze ook de sterkste in het Nationaal Open op de Hilversumsche. Modder, die lid is op het Duitse St. Leon-Rot, versloeg in een spannend gevecht Lizzy Peeters in een play-off op de derde extra hole. Twee grote amateurtitels in een jaar, indrukwekkend en misschien wel goed genoeg voor de titel golfster van het jaar...

Golfer van het Jaar

Kandidaat voor de verkiezing van golfer van het jaar zijn de volgende drie spelers: Darius van Driel, Joost Luiten en Lars van Meijel. De genomineerden zijn door de redactie van GOLF.NL gekozen.

Lars van Meijel

Wat een indrukwekkend seizoen beleefde Lars van Meijel. De 25-jarige Brabander begon het jaar op de Alps Tour, won in dat circuit een toernooi en kreeg een aantal invitaties voor de Challenge Tour, speelde daar ijzersterk en won eind september zelfs het Hopps Open de France. In de Grand Final van de Challenge Tour op Mallorca greep Van Meijel met een negentiende plaats net naast de vijftien beschikbare European Tour kaarten. Een paar dagen na die grote teleurstelling moest hij zich opladen voor een nieuwe kans in de finale van de Qualifying School, een fysieke en mentale slijtageslag over 108 holes. Dit keer slaagde Van Meijel wel. En de manier waarop was even zenuwslopend als indrukwekkend. Met drie bogeys op hole 15, 16 en 17 leek hij zijn kansen te vergooien, maar door een birdie onder de grootst mogelijke druk op de 18de hole wist Van Meijel zijn droom, spelen op de European Tour, toch te verwezenlijken. 

Darius van Driel

Darius van Driel is natuurlijk genomineerd na een geweldig 2019 met als bekroning promotie naar de European Tour. Van Driel won dit jaar op de Challenge Tour in Genève de Rolex Trophy en liet zich ook al zien op de European Tour, met een tweede plaats in het BKO in België. De 30-jarige Hagenaar begon de Grand Final van de Challenge Tour in Mallorca op de 14de plaats van de jaarranglijst, de top-15 na dat toernooi verdiende een kaart voor de European Tour. Van Driel hield het hoofd in de allesbeslissende slotfase bewonderenswaardig koel en met een negende plaats in het slottoernooi verzekerde hij zich van de 13de plaats op de jaarranglijst. En dus mag Van Driel, pas vijf jaar geleden professional geworden, mag zich voor het eerst officieel European Tour speler noemen. 

Joost Luiten

De beste golfer van Nederland kende weer een sterk seizoen, ook al zat een overwinning er niet in. Luiten begon het jaar met een fraaie derde plaats in het Abu Dhabi HSBC Championship, een heel sterk bezet Rolex Series toernooi. Er kwamen nog vijf top-10 noteringen bij, onder andere in het KLM Open. Op z’n sloffen kwalificeerde de zesvoudig winnaar op de European Tour zich voor het tiende opeenvolgende jaar voor het DP World Tour Championship, de seizoenfinale van de European Tour. Met een 20ste plaats eindigde de 33-jarige Luiten als 25ste in de Race to Dubai. 

Beeld: Ronald Speijer
NGF

Jouw stem bepalend bij Golf Awards

De Golf Awards krijgen dit jaar een andere opzet in de categorieën Golfer en Golfster van het Jaar. Jouw stem gaat mede de winnaar bepalen. Die stem kun je volgende week uitbrengen via onze website.
Lees meer
Beeld: Getty Images
Nieuws

Golfpersprijs voor GOLF.NL

GOLF.NL heeft de golfpersprijs gewonnen met de reportage over de 100-jarige Susan Hosang die dit jaar meedeed aan Beat the Pro tijdens het KLM Open.
Lees meer
Lees meer over
Topgolf