Topgolf

Caddie-dagboek: IJsbaden, paddopillen en gemiste kansen

Daniƫlle Huizing-Leeman (33) is caddie, manager en vrouw van Daan Huizing die op de DP World Tour speelt. Voor GOLF.NL schrijft ze iedere twee weken een column.

Eerst een dag in Tokio, dan met die snelle bullet train naar Nagano om de beroemde bloesems te bekijken en vervolgens een toernooi spelen in Omitama, Daan en ik hadden ons er heel erg op verheugd want het zou voor ons allebei de eerste keer Japan worden. Helaas, we blijven thuis in Odijk. Daan kwam met een nekblessure terug van de toernooien in Zuid-Afrika. Met een berg pijnstillers en een paar paddopillen van de osteopaat in zijn lichaam was het thuis redelijk te doen, zonder was het net een zombie want hij had extreem veel pijn.

Van alles gedaan om de oorzaak van de nekklachten te achterhalen: osteopaat, fysio, accupunctuur en zelfs een bloedtest om een virus of bacteriële infectie uit te sluiten. Daar is gelukkig geen sprake van en uit een MRI-scan bleek dat er ook niets kapot is in de nek. Wat de oorzaak dan wel is, blijft vooralsnog onduidelijk maar de pijn is eindelijk een stuk minder.

Daan is voorzichtig weer begonnen met trainen, nog zeker niet voluit ballen slaan, maar putten, korte spel en veel in de gym voor fysieke oefeningen. Nieuw in het trainingsregime van Daan: hij gaat in de tuin van ons huis iedere dag een minuut of drie in een ijsbad. Als ik ernaar kijk krijg ik het al koud, toch ga ik het ook proberen, heel benieuwd hoe mijn lichaam erop reageert. Misschien bevalt het verrassend goed en word ik een soort ice woman!

Porties

Geen Japan en ook het toernooi een week later in Zuid-Korea moeten we skippen, dat betekent veel gedoe want we hadden alles al geboekt voor die trip. Daan is bij ons chef tickets, regelt alle vluchten. Tot voor kort deed hij ook de hotels maar ik heb promotie gemaakt, ben nu chef accommodaties. Heel soms verblijven we via AirBnB in een appartement, dat is fijn want je bent even weg uit de bubbel die het Tourleven nu eenmaal is. Toch boek ik meestal het spelershotel, logistiek is dat gewoon het makkelijkst en we zijn geen toeristen, we komen om te werken.

Toen Daan een niveau lager speelde op de Challenge Tour, deelde hij vaak een appartement met andere spelers en kookten ze ook regelmatig zelf. Dat komt er nu zelden of nooit meer van. Het leven op de DP World Tour is voor Daan veel intensiever, de dagen zijn lang, hij wil zo min mogelijk energie verspillen. We bestellen soms roomservice maar meestal gaan we uit eten, ook om even in een andere omgeving te zijn. Dan moet je niet aan sterrenrestaurants en vijf gangen denken, maar vooral snel, makkelijk, niet te duur en bij voorkeur gezond. Voor Daan ook het liefst grote porties! Hij heeft een erg snelle verbranding, als manlief te weinig eet blijft er niks van hem over en dat moeten we niet hebben. Wat extra kilo’s helpt hem bij het golfen en ik wil ook niet minder maar juist meer Daan...

Caddie Danielle Huizing

Businessclass

De hotels in Japan en Zuid-Korea afzeggen had ik zo geregeld, het omboeken van de tickets is minder eenvoudig. Om geen geld toe te hoeven leggen, moet chef tickets Daan gelijkwaardige vluchten regelen voor trips de komende maanden, dat is een hele zoektocht.

Wij vliegen altijd economy, ook op lange vluchten. Voor mij als caddie is dat prima, maar voor Daan is het echt nadelig. Golfers die businessclass vliegen arriveren fitter bij de toernooien en hebben daardoor een voorsprong, zo simpel is het. Maar een businessclassticket naar Japan kostte achtduizend euro, dat kunnen we ons niet veroorloven. Maar we klagen absoluut niet, we genieten van het leven op de Tour en je moet het ook gewoon zelf verdienen. Goed presteren, dan komen de financiële middelen en een plek voorin het vliegtuig met een glas champagne binnen handbereik vanzelf.

Powervrouw

De toernooien in Japan en Zuid-Korea missen is een flinke streep door de rekening want we hebben de punten op de rankings hard nodig. Maar het seizoen is gelukkig nog heel lang. De eerste week van mei met een hopelijk weer topfitte Daan spelen we het eerstvolgende toernooi, het Italiaans Open op Marco Simone Golfclub.

Die baan bij Rome waar later dit jaar de Ryder Cup plaatsvindt, is eigendom van een echte powervrouw, Lavinia Biagiotti, dochter van modeontwerpster Laura Biagiotti, die het gelijknamige bedrijf heeft opgericht. Ik hoop Lavinia tijdens het toernooi te ontmoeten. Het liefst schud ik haar natuurlijk de hand wanneer zij de trofee van het Italiaans Open aan Daan heeft uitgereikt. We gaan er in ieder geval vol voor. Andiamo!

Reageren of suggesties voor mijn column? Mail naar manager@daanhuizing.com.

Lees meer over
Topgolf Blog
}