De Solheim Cup staat garant voor spektakel, dat heeft de driedaagse wedstrijd tussen de beste golfsters van Europa en de Verenigde Staten vanaf 1990 al vaak genoeg bewezen. Deze week treffen de teams elkaar weer in Finca Cortesin in Spanje. Hoe groot is de kans dat er heet aan toegaat? We gaan het vanaf vrijdag zien.
Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn carrière
In 2000 werd Annika Sörenstam door de Amerikanen gedwongen een chip (die in de hole was gegaan) over te spelen omdat ze voor haar beurt zou hebben gespeeld. Ze miste bij haar tweede poging en Europa verloor later de wedstrijd. Dertien jaar later werd Sörenstam door de Amerikanen beschuldigd van een regelovertreding omdat ze advies zou hebben gegeven, terwijl dat alleen aan de captain was voorbehouden. Maar het nog verst in het geheugen liggende incident dateert van acht jaar geleden. In 2015 escaleerde de partij tussen de Europeanen Suzann Pettersen en Charley Hull en de Amerikanen Brittany Lincicome en rookie Alison Lee. Op de green van de 17de hole pakte Lee haar bal dicht bij de hole op in de veronderstelling dat de korte putt door de tegenpartij was gegeven. In matchplay kun je dat doen wanneer je verwacht dat je opponent de putt waarschijnlijk toch wel maakt. Dan spreek je uit dat je ‘de putt mag hebben’ of je geeft een duidelijk seintje. Maar nadat Lee, die dacht dat seintje te hebben waargenomen toen Hull al bij de green was weggelopen, de bal had opgepakt, kwam Pettersen (op de foto boven geeft ze aan hoe lang de putt nog was) tussenbeide en zei dat de putt niet was gegeven. Dus had Lee een regel overtreden door de bal op te pakken en de VS verloren die hole en uiteindelijk de match met één punt verschil… Dat zorgde voor veel commotie. Hull barstte in huilen uit, want ze had hier eigenlijk geen schuld aan. De Noorse nam die beslissing zonder overleg met haar. Lee huilde ook tranen met tuiten. De Amerikaanse captain Juli Inkster was verbijsterd en aangeslagen. “Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn carrière.” Pettersen maakte later excuses voor haar ‘gedrag’.
Binnen de in-group kan een bepaalde zelfvooringenomenheid gevolgen hebben voor de besluitvorming, inclusief beslissingen over moreel gedrag. “Onderzoek heeft aangetoond dat mensen zelfs eerder bereid zijn te liegen of vals te spelen om hun eigen groep te bevoordelen, ook als ze zelf niets te winnen hebben bij deze oneerlijkheid.”
Volgens Torenbeek kan het ermee te maken dat in matchplay de focus sneller op het resultaat ligt. “Je krijgt als het ware sneller feedback op wat je doet. Ik kan me voorstellen dat je daardoor eerder last krijgt van stress en dat zorgt weer voor meer emoties. Je bent niet de enige die direct op het resultaat gericht is, je weet dat iedereen om je heen meekijkt. Het feit dat je niet onder wil doen voor iemand anders in jouw team, kan daar dan ook nog een rol bij spelen. De onderlinge competitie, dat je van de twee de beste wil zijn. Wat ik ook veel hoor in de sport: de angst om de ander teleur te stellen. Bang zijn dat je teamgenoot van jou baalt, als je een fout maakt. Ook dat kan voor stress zorgen, al is dat heel persoonlijk.”