Het clubblad van de Eindhovensche Golf - nummer 2 van 2017 - dook naar aanleiding van een schenking in de geschiedenis.

Bart Jan Constandse schonk onlangs een historische golfclub uit de golfset van Piet Witte aan de Eindhovensche (niet de club op de foto). Voor de redactie van het clubblad was het aanleiding om even terug te gaan in de historie. Hieronder volgt de tekst uit EGO nummer 2 van 2017.

Piet Witte is de meest markante pro uit de geschiedenis van de Eindhovensche Golf en De Dommel. Vele jaren is op beide banen jaarlijks om de Piet Witte trofee gestreden ter herinnering aan een bijzonder mens. 

Geboren in 1910 en op z’n elfde gefascineerd geraakt door het golfspel op de Hilversumsche waar z’n vader werkzaam was. Na 9 holes caddieën voor de burgemeester van Hilversum rende hij het bos in om een tak van een boom af te snijden en er een club van te maken.

Zelf een pur sang selfmade golfer die nooit les heeft genomen werd hij op z’n negentiende in 1929 pro op de juist geopende Dommel. In 1934 werd hij gevraagd voor de Eindhovensche en werd hij 3 dagen per week pro op De Dommel en 3 dagen op de Eindhovensche.

Citaat van Piet Witte uit de EGO van 1975 (toen hij met pensioen ging): “In die tijd - herinner ik mij – waren de beste spelers de heren Grothe van Schellach en L.Kalff wier handicaps 28 waren. Na veel hard werken en oefenen kwamen zij tenslotte op handicap 8 en 9 hetgeen aantoont wat men al aan zijn handicap kan doen. Oefenen, oefenen, oefenen.”

Tussen 1934 en 1975 heeft hij aan vele duizenden liefhebbers golfles gegeven, Nederland vertegenwoordigd op internationale golftoernooien waaronder deelname aan 5 wedstrijden om het wereldkampioenschap en is hij voorzitter geweest van de Nederlandse Vereniging van Golfprofessionals. Piet Witte, een man van grote betekenis voor de Eindhovensche en daarbuiten.

Tekst: Jérôme Verhagen

Op de Eindhovensche Golf wordt tegenwoordig gespeeld om de Gerry Jeurissen-trofee, dat is de opvolger van de Piet Witte-trofee.

Lees ook: De geschiedenis van Nederlandse clubmakers.

  • Paginadatum 20 augustus 2017