Een voor de golfgeschiedenis interessante afbeelding is de Winter Cartouche van Skelmorlie Aisle in Largs (Schotland). Betreft het hier colf of golf of een heel ander spel met stokken?

De Winter Cartouche of Skelmorlie Aisle stamt uit 1638 en is van de verder onbekende Schotse schilder James Stalker. De afbeelding is geschilderd op het plafond van een bijgebouw van Largs Parish Church. De kerk is er niet meer, Skelmorlie Aisle nog wel.

Op de afbeelding spelen mannen op een bevroren rivier een spel met stokken en ballen.

Wat we precies zien op die afbeelding is nog steeds een raadsel. Amateurhistorici Geert en Sara Nijs, makers van het boek 'Games for Kings & Commoners', hebben zich er in verdiept en schrijven kort samengevat het volgende.

  • Of we zien het spel colf, een spel met stokken en ballen op ijs dat in de 17de eeuw in Nederland/Vlaanderen werd gespeeld. Maar hoe kan het dat dit spel wordt afgebeeld in het westen van Schotland? Colf was een spel dat in Schotland niet werd gespeeld. Of zou de schilder Stalker vissers uit de Lage Landen hebben zien spelen?
  • Of we zien het spel golf. Het zou kunnen dat Schotse golfers in strenge winters uitweken naar ijs. Als het golfers zijn op de schildering, dan is het de vroegste afbeelding van golf in Schotland. Tot nu toe wordt View of St Andrews from the Old Course uit 1740 beschouwd als de oudste afbeelding van golf in Schotland.
  • Of we zien curling. Maar het is om verschillende redenen onwaarschijnlijk dat deze sport in die periode in west-Schotland werd gespeeld.

Lees het hele artikel van Geert en Sara Nijs op colf-kolf.nl. Meer informatie over de afbeelding: colf-kolf.nl.

  • Paginadatum 21 augustus 2017