golfmuseum

Audiotour voor bezoekers van Golfmuseum

De nieuwe secretaris van het Nederlands Golfmuseum wil het museum digitaal op de kaart zetten Voor bezoekers is er nu al een audiotour.

Jacques Schuiling (foto), sinds eind 2020 secretaris van het Nederlands Golfmuseum, leverde voordat hij in het bestuur kwam al een belangrijke bijdrage aan het museum: een audiotour langs de meest opzienbarende objecten van het museum. “De keren dat ik op golfbaan Bleijenbeek ging golfen, viel het museum me altijd op", zegt Jacques Schuiling. "Ik vond het een leuk initiatief: het is het eerste en enige golfmuseum in Nederland. Maar meer dan er even doorheen lopen deed ik niet. Het zijn de verhalen over golfobjecten die er worden tentoongesteld die zo’n museum pas levendig maken. Omdat het museum te klein is om er continu iemand neer te zetten die rondleidingen verzorgt, vond ik een audiotour hier zeer op zijn plaats.” 

In Elst mag Schuiling graag een rondje golf spelen op Golfbaan Welderen, waar hij lid van is. Dat lidmaatschap verschaft hem tevens toegang tot Golfbaan Bleijenbeek waar het golfmuseum is gevestigd. Zo leerde hij John Ott kennen, de conservator van het Nederlands Golfmuseum. "Hij proefde mijn enthousiasme en vroeg me al snel of ik secretaris voor het museum wilde worden. Ik heb toen even bedenktijd geclaimd en ben in de eerste instantie als vrijwilliger aan de slag gegaan. Vanuit die hoedanigheid heb ik samen met archivaris Ferd Vrijmoed de audiotour gemaakt. De afgelopen anderhalf jaar werkte ik bij Dedicon, een bedrijf dat teksten en beelden toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden door middel van braille en audio. Daar leerde ik hoe het produceren van een audiotour in zijn werk gaat. Dat kan op verschillende manieren en voor het museum hebben we de eenvoudigste en goedkoopste methode gekozen. Het bestaande platform izi.TRAVEL, dat wij ervoor gebruikt hebben, is gratis en maakt gebruik van een app die je eveneens gratis kunt downloaden op je smartphone. Je treft hier niet alleen audiotours van diverse andere musea aan, maar ook bijvoorbeeld van kastelen en niet te vergeten van veel wandelingen. Als je nu op het woord ‘golf’ zoekt dan komt de audiotour door het golfmuseum vanzelf naar boven.” 

Een deel van de collectie digitaal zichtbaar maken

Met de audiotour wil het museum meer publiek te trekken. “Nu komt het op finetunen en verdere stappen zetten aan”, zegt Schuiling, die na zijn eerste project voor het museum alsnog overstag ging en tot het bestuur toetrad, bruisend van enthousiasme en mooie plannen.

Schuiling: “Het Nederlands Golfmuseum wordt al maar bekender en we krijgen steeds meer schenkingen. Momenteel zijn we bezig een deel van de collectie digitaal zichtbaar te maken, zodat je niet per se fysiek naar het museum hoeft te gaan. We hebben visitekaartjes gemaakt met een QR-code erop die je met je telefoon kunt scannen, waarna je vanzelf op de website van het museum terechtkomt en daar diverse objecten kunt zien. Ze zijn omlijst met verhalen die je triggeren om ze ook in het echt te willen aanschouwen.” Daarnaast wil hij de historische ontwikkelingen van de golfsport meer zichtbaar maken en een deel van de collectie in een historische context gaan plaatsen. “Onder andere met tijdlijnen op de wanden van het museum waarop je bijvoorbeeld ziet hoe de golfstok zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld heeft.”

De samenhang van het museum en de golfbaan met Nationaal Park De Maasduinen is het derde speerpunt waar hij zich samen met de overige bestuursleden hard voor gaat maken. “In de omgeving van de golfbaan en het golfmuseum kun je alle kanten uit. Een bezoek aan de kasteelruïne, wandelen door het natuurpark, golfclinics en culinair genieten in het restaurant van Bleijenbeek. We gaan nu ook audiotours maken voor diverse wandelroutes door de Maasduinen en een excursie rondom de kasteelruïne.”

De golfhistorie heeft hem behoorlijk te pakken gekregen sinds hij zich voor het museum is gaan inzetten. “Ik ben me nu aan het inlezen in de geschiedenis van de golfsport en momenteel bezig met het boek ‘100 jaar golf in Nederland’. Daarin wordt beschreven dat de Doornsche Golf Club (nu De Pan geheten) in 1897 voor de derde keer op rij de Challenge Cup won en de beker mocht behouden. Wat gaaf dat deze Challenge Cup nu gewoon in het Nederlands Golfmuseum te bewonderen is. Hoe meer je van de golfhistorie weet, hoe interessanter het wordt. Het zijn daarom de boeiende verhalen over de golfobjecten die we meer naar buiten willen brengen.”

De audiotour is te vinden op izi.travel.

Interesse in de geschiedenis van golf, colf en kolf? Kijk op golfgeschiedenis.nl.

  • Paginadatum 3 januari 2021
}