Fred Daly met de Claret Jug
De Golden Goose
Een deel van het Britse Ryder Cup team in 1949
Equipmentfabrikanten sluiten geregeld contracten met spelers op de Tour in de hoop dat hun producten aanslaan bij andere spelers en het grote publiek. Die traditie is al heel oud. Een van de meest succesvolle voorbeelden is een deal tussen clubmaker John Letters en speler Fred Daly. Iain Forrester vertelt.

Fred Daly irons

Het meest populaire ijzer ooit was het Fred Daly-model van John Letters. Deze clubs van de Schotse fabrikant kwamen op de markt in 1947. 

De geschiedenis van John Letters begon al veel eerder; het merk werd al in 1918 opgericht en begon met clubs die een hickory shaft hadden. Pas na de popularisering van stalen shafts werd John Letters een bekend merk. Dat was vooral te danken aan een gouden zet: het contracteren van de populaire Noord-Ierse professional Fred Daly van Portrush. Het model ijzers waarmee hij The Open (het Brits Open) van 1947 won, en waarvan hij mede-ontwerper was, werd meteen een absolute bestseller.

Na 1947 stapten meer en meer professionals over op de Daly ijzers - zelfs spelers die lucratieve contracten hadden met andere fabrikanten: zij kochten de Daly-clubs gewoon op eigen rekening. In 1949 genoten de Daly-ijzers de beste “gratis publiciteit” mogelijk. In dat jaar speelden liefst acht van de tien leden van het Britse Ryder Cup team met de Fred Daly-ijzers. De Amerikanen vond dit zo merkwaardig dat zij een klacht indienden met het verzoek om de ijzers te controleren. Want als die stokken zo goed waren, dan moesten ze wel illegaal zijn!

De Fred Daly-ijzers bleven ook in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw populair op de Tour. Sommige spelers op de Schotse circuits bleven de clubs zelfs gebruiken tot de jaren tachtig. Ook in Nederland gebruikt veel professionals Fred Daly-ijzers. De beroemde Bertus van Mook, in zijn tijd een van de beste Nederlandse spelers, vertelde mij recent dat het de beste ijzers waren die hij ooit heeft gehad. 

Een standaard set bestond toen uit een ijzer-3 tot en met -9 (en de ijzer-9 van toen was vergelijkbaar met een moderne wedge/gap wedge) en een speciale dual sole wedge/sandwedge. 

De Golden Goose

John letters bracht in 1946 ook een bijzondere putter op de markt: de Golden Goose. Dat was een center shaft blade putter. Deze putter was samen met het Amerikaanse equivalent (de Titleist Bulleye) meteen een grote hit. Fred Daly gebruikte de Golden Goose geregeld maar stopte ook vaak een ander merk putter in zijn tas als het even niet goed ging op de greens.

Mijn grootvader I B.W. Forrester, een van de beste amateurs van Schotland, kwam in 1950 in het bezit van een Golden Goose van Fred Daly. Hij caddiede vaak in The Open voor een van de topspelers en in 1950 op Troon, was hij de caddie van Fred Daly. Na de tweede ronde kreeg hij Daly’s putter, in ruil voor zijn eigen putter. Waarom? “Omdat de Golden Goose niet meer ‘werkte’.”

Een set Fred Daly-ijzers en Fred Daly’s Golden Goose putter zijn binnenkort te bewonderen in het Nederlands Golfmuseum. 

Lees ook:

  • Paginadatum 26 augustus 2019
  • Auteur Iain Forrester