Topgolf

'Solide week' voor Meekers en Coffa met top 10, Luiten en Van Driel onzichtbaar in Zuid-Afrika

Romy Meekers en Pasqualle Coffa gaven hun verblijf in Zuid-Afrika met top 10-noteringen een prima vervolg. Verderop in Johannesburg, ging het Joost Luiten en Darius van Driel ondanks gehaalde cuts minder voor de wind.
Beeld: Tristan Jones/ LET

Beeld: Tristan Jones/ LET

Er werd vanaf dag één stevig gescoord op de Glendower Golf Club. Om mee te doen om de overwinning moest je vier dagen lang de voet niet van het gaspedaal afhalen, anders liep je al gauw achter de feiten aan. Echt laag gaan lukte de twee Nederlanders niet op de beroemde parkbaan.

Joost Luiten zoekt nog altijd naar vorm en vond die ook ten noorden van Johannesburg niet. In tegenstelling tot vorige week haalde hij in het Jonsson Workwear Open wel de cut, maar veel meer zat er niet in. Op zondag liep de Bleiswijker met twee dubbel-bogeys al vroeg averij op. In het restant van de ronde pakte hij daarvan nog twee slagen terug, maar met zijn T58 zal de Nederlandse nummer 1 ongetwijfeld niet heel gelukkig zijn.

Dat gold ook zeker niet voor Darius van Driel, ‘onze’ nieuwste winnaar op de DP World Tour. Bij zijn eerste optreden sinds het succes in Kenia stond hij er halverwege nog wel redelijk voor door scores van 68 en 69 (-7 totaal). In het weekend leverde hij echter slagen in met achtereenvolgens een 75 (+3) en 72 (+1) voor een 74ste plaats.

Manassero na 10 jaar weer winnaar

Het gebeurde allemaal op grote afstand van Matteo Manassero, die na meer dan tien jaar weer eens triomfeerde op het hoogste niveau. De 30-jarige golfer uit het noorden van Italië greep op vrijdag de leiding met een fabelachtige 61 (-11), de beste score uit zijn loopbaan. Manassero nam een voorsprong van één slag mee naar de slotdag en zette zijn overwinning kracht bij door te eindigen met vier birdies op rij voor alles bij elkaar -26. Jordan Smith uit Engeland en de Zuid-Afrikanen Shaun Norris en Thriston Lawrence deelden de tweede plaats op -23. 


Manassero’s laatste overwinning dateerde alweer van 2013, toen hij op Wentworth het BMW PGA Championship op zijn naam schreef. In de jaren die volgden kreeg de voormalig nummer 25 van de wereld het moeilijker en hij verloor zelfs zijn speelrecht op de DP World Tour. Via de Challenge Tour knokte hij zich terug en zondag werd in Zuid-Afrika al het harde werken beloond met een trofee.

De DP World Tour doet nu een strik om de ‘International Swing’. Over anderhalve week gaat het reizende circus verder in Singapore, waar naast Joost en Darius ook Daan Huizing weer afslaat.

Uitslag

Meekers & Coffa in top 10

Een halfuurtje verder naar het noorden stond voor de dames van de Sunshine Ladies Tour de Fidelity ADT Ladies Challenge op het programma. Op de door Gary Player ontworpen baan van het Blue Valley Golf Estate, voegde Romy Meekers een gedeelde zevende plaats toe aan haar T3 en T16 uit de vorige toernooien, waarna ze nog altijd zevende staat op de Order of Merit. Verdeeld over drie dagen maakte de Utrechtse twaalf birdies, zeven bogeys en op de slotdag ook nog een eagle voor een score van -7.  Een “solide week golf”, zo blikte Meekers op de sociale media terug.

Pasqualle Coffa had over 54 holes één slag meer nodig op Blue Valley, waardoor zij ook nog in de top 10 wist te eindigen. Dat was tot dusver haar beste resultaat van het jaar. Dat de Brabantse, ook een begenadigd amazone, het naar haar zin heeft in Zuid-Afrika bewijst onderstaande video op Instagram wel. De derde Nederlandse in het veld, Judith van der Voort, miste na twee rondes ruim de cut in het door de Duitse Helen Kreuzer gewonnen toernooi.

Meekers en Coffa maken komende week alweer hun opwachting in Kaapstad. De twee belangrijkste toernooien op de Sunshine Ladies Tour worden volgende maand gespeeld en zijn tevens onderdeel van de Ladies European Tour.

Uitslag

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Van Dam kan zich niet mengen

In het toernooi uit de Aramco Team Series was het de hele week dringen aan de top, maar Anne van Dam kon zich in Tampa (Florida) niet mengen. De Nederlandse nummer 1 maakte op vrijdag een ietwat valse start door twee slagen in te leveren. Op vrijdag ging het met drie birdies op de eerste negen een stuk voortvarender, ware het niet dat drie bogeys na de turn haar weer terugwierpen naar level par voor de ronde. Op zondag speelde Van Dam haar beste ronde en na een afsluitende 70 (-2) tekende ze voor een plekje net buiten de top 30.

Ook in het teamklassement kon captain Anne, samen met Kim Metraux en Maha Haddioui weinig uitrichten op de eerste twee dagen. De equipe van de Franse Pauline Roussin-Bouchard pakte de beker, terwijl Alexandra Försterling op de slotdag in Tampa de individuele hoofdprijs pakte. Ze eindigde drie slagen los van mondiale top 10-speelster Charley Hull.

Leaderboard

Weber in Florida

Dewi Weber heeft haar golfjaar op de Epson Tour geopend met een top 25 in Florida’s Natural Charity Classic. Op de baan in Winter Haven had ze met een zaterdagse 74 (+2) het uitzicht op de topnoteringen verloren. Zondag wist Weber haar 70 (-2) van vrijdag te evenaren, wat toch een positief einde van de week betekende. Op het tweede Amerikaanse niveau speelt Dewi deze maand ook nog de volgende twee toernooien in Florida, waarna de wedstrijden in Californië en Arizona wat dichter bij huis (in Los Angeles) zijn.

Leaderboard

LIV Golf Hong Kong

Abraham Ancer vierde in Azië zijn eerste individuele titel bij LIV Golf. Op de Hong Kong Golf Club begon de Mexicaan ijzersterk met rondes van 63 (-7) en 62 (-8), maar op zondag zette hij met een ronde boven par de deur open voor de concurrenten. Cameron Smith en Paul Casey kwamen langszij, maar werden op de eerste extra hole toch weer afgeschud. Bij de teams won het Crushers GC van Bryson DeChambeau voor de tweede achtereenvolgende keer. Bryson, Casey, Charles Howell III en Anirban Lahiri (-35 totaal) hadden over 54 holes twee slagen minder nodig dan het Latijns-Amerikaanse kwartet van Torque GC.

Uitslag

LPGA in China

Het Blue Bay LPGA-toernooi in China, en de 330 duizend dollar die daarmee gepaard gingen, werden een prooi voor Bailey Tardy. De 27-jarige speelster uit Georgia had aan het einde van de rit een voorsprong van vier slagen op landgenote Sarah Schelzel, met daarachter Ayaka Furue en in de top 10 ook nog vrouwen als Minjee Lee, Lydia Ko, Xiyu Lin en Céline Boutier. 

Voor Tardy betekende de zege in Hainan haar eerste titel op de LPGA, nadat ze in voorgaande jaren heel wat sportieve tegenslagen te verwerken had gekregen op de Epson Tour. Meerdere keren greep ze met de kleinst denkbare verschillen naast promotie, maar ze toonde mentale veerkracht en bereikte eind 2022 het summum van het vrouwengolf. Buiten de vierde plaats in het US Women’s Open waren er nog weinig succesjes te vieren, tot nu.

Uitslag