NGF

Luiten komt met de schrik vrij na scooterongeval, maar mist de cut: 'Had heel wat slechter kunnen aflopen'

Geen prestaties om over naar huis te schrijven van de Nederlanders op de DP World Tour en de Ladies European Tour. Lichtpuntje van de week: de derde plaats van Vince van Veen op de Alps Tour. In de NGF Competitie behaalde de Koninklijke Haagsche een dubbelslag.

De DP World Tour was dicht bij huis op Rinkven GC bij Antwerpen, maar dat inspireerde de Nederlanders niet bepaald tot grootse daden. Joost Luiten, Daan Huizing en Darius van Driel misten alle drie de cut.

Luiten had ondanks drie birdies aan het einde van zijn tweede ronde net een slag te veel om door te mogen. De zesvoudig winnaar op de Tour begon allesbehalve goed voorbereid aan het toernooi. Op zijn website vertelt Luiten dat hij onlangs in Rotterdam tijdens een ritje met zijn scooter werd geschept door een auto. Dat leverde behalve serieuze schaafwonden kwetsuren op aan zijn knie en enkel. "Niet fijn, maar achteraf heb ik veel geluk gehad en ben ik met de schrik vrijgekomen, het had heel wat slechter kunnen aflopen."

Pieters grijpt mis

Daan Huizing miste de cut op twee slagen en Darius van Driel kwam met 73-73 niet in de buurt van het weekend. Op de Race to Dubai is Van Driel gezakt naar plek 15. Luiten staat op de 67ste plaats en Huizing levert zes plaatsen in en nadert met plek honderd de gevarenzone. Komende week spelen Van Driel en Huizing in Duitsland, Luiten had voor het scooterongeval al besloten dat toernooi in Hamburg te schrappen. 

De Belgen konden lang hopen op een thuiszege op Rinkven, maar uiteindelijk moest Antwerpenaar Thomas Pieters genoegen nemen met een tweede plaats die de LIV-golfer deelde met Niklas Norgaard en Romain Langasque. De titel, zijn tweede op de DP World Tour, werd een prooi voor Nacho Elvira. De 37-jarige Spanjaard bleef met -18 het trio achtervolgers een slag voor en streek de hoofdprijs op van 399.133 euro. 

Leaderboard

Ladies European Tour 

De Ladies European Tour was een stuk zuidelijker in het Franse Evian voor het Jabra Ladies Open. De cut viel op +5 en dat was voor Romy Meekers (+10) en Pascaulle Coffa (+19) heel ver weg. Anne van Dam overleefde de schifting na twee ronden wel, maar met een derde ronde in 80 slagen viel de longhitter een heel eind terug naar de gedeelde 58ste plaats met +11. De winst in Evian ging met een knappe score van -10 naar de Zwitserse Morgane Metraux die 45:000 euro opstrijkt.

Leaderboard

Challenge Tour / Alps Tour

Wil Besseling bewaarde met een ronde 69 het beste voor het laatst in de Danish Golf Challenge. Maar met een gedeelde 48ste plaats gaat de 38-jarige golfer niet of nauwelijks stijgen op de Road to Mallorca, de jaarranglijst. Mike Toorop haalde ook het weekend in Odense en kwam uit op de gedeelde 63ste plaats. De overige vijf landgenoten misten de cut in het door de Noor Andreas Halfvorsen gewonnen toernooi.

Leaderboard

Vince van Veen speelde een uitstekend Lacanau Alps Open. Met 68-67-68 (-13) legde de Nederlandse pro beslag op de gedeelde derde plaats, drie slagen achter de Franse winnaar Antoine Auboin. 

Leaderboard 

NGF Hoofdklasse: Haagsche dubbelslag 

Op Herkenbosch in Limburg streden De Koninklijke Haagsche en de Noordwijkse bij de vrouwen en de Eindhovensche en de Koninklijke Haagsche bij de mannen om de landstitels in de NGF Hoofdklasse. Bij de vrouwen was de Haagsche oppermachtig. Het team van de Koninklijke kwam met 6-0 uit de Foursomes. Nadat er twee singles waren gewonnen en de titel zeker was werden de resterende singles opgegeven waardoor er een 10-8 uitslag op de borden verscheen.  

Bij de Heren was het verschil tussen de Haagsche en de Eindhovensche zo klein dat er een verlenging noodzakelijk was. Daarin trok de Haagsche aan het langste eind en was de Koninklijke dubbelslag een feit.

Uitslag Dames

Uitslag Heren