Topgolf

Schauffele breekt record en grijpt eerste major in PGA Championship: 'Ik wilde echt geen playoff tegen Bryson'

Hij stond de afgelopen jaren regelmatig in de top tijdens de majors, maar Xander Schauffele kon het tot gister nooit echt afmaken. Op Valhalla Golf Club breekt de Amerikaan de ban en won dankzij een welverdiende birdie op de 72ste hole het PGA Championship.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Hij moest er voor werken: dankzij een birdie op de slothole verdiende Xander Schauffele dan toch zijn eerste major en de meer dan twaalf kilo zware Wanamaker Trophy. Schauffele weerstond aanvallen van Bryson DeChambeau en Viktor Hovland voor zijn achtste overwinning op de tour. Het was al bijna twee jaar geleden dat de 30-jarige speler de beste was. 

Met een totaal van -21 en een slotronde in 65 (-6) slagen had Schauffele de kleinst mogelijke marge van een slag op DeChambeau en drie slagen op Hovland. De vierde plaats ging knap naar de Belg Thomas Detry, die dankzij een uitstekende 66 zichzelf de top-5 in speelde.

'Dit was mijn kans'

Het ging de afgelopen twee jaar nog weleens fout voor Schauffele op zondag. Vorige week nog, tegen Rory McIlroy op Quail Hollow, waar hij een voorsprong van twee slagen had met nog negen holes te spelen, maar helaas niet wist te winnen.

 “Ik zei tegen mezelf dat dit mijn kans was – grijp hem,” zei de Olympisch kampioen en nummer-3 van de wereld na afloop. 

Samen met Collin Morikawa deelde hij de leiding aan het begin van de slotdag. Na een bogey op de 10e hole verloor Schauffele tijdelijk de voorsprong, maar hij reageerde met birdies op holes 11 en 12 en stond daarna niet meer achter. Het stond echter wel weer even gelijk toen DeChambeau's birdie van vier meter viel op de 18e.

Met DeChambeau in het clubhuis op 20 onder par, had Schauffele na vijf opeenvolgende parren een birdie nodig. Hovland, die samen met DeChambeau speelde, had ook de kans om op -20 te komen, maar miste zijn birdie van drie meter op de laatste hole. Hij miste vervolgens ook de putt voor par om te eindigen op -18.

Terwijl DeChambeau warm bleef op de driving range eindigde Schauffele's afslag in het hoge gras net naast de linker fairwaybunker, in een wat ongemakkelijke ligging. Met beide voeten in het zand, de bal boven zijn voeten en de club korter vast, sloeg hij een geweldige bal vlak voor de green. Na een goede chip lipte de putt van iets meer dan twee meter er nog bijna uit.

“Ik denk dat ik waarschijnlijk iets minder geduldig zou zijn als die putt er niet in zou vallen, maar ik wilde echt geen play-off spelen tegen Bryson,” grapte Schauffele.

Laagste score ooit

Xander Schauffele brak het record voor de laagste score in de geschiedenis van de majors met op 21 onder par. Het vorige record van -20 werd gedeeld door Brooks Koepka in het 2018 PGA Championship op Bellerive en Henrik Stenson in The Open van 2016 op Royal Troon. 

Uitslag


Bekijk de hoogtepunten van de laatste ronde:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.Korda wint weer: zes zeges in zeven starts

Nelly Korda heeft in New Jersey opnieuw gewonnen. Nadat haar record van opeenvolgende overwinningen vorige week ten einde kwam, heeft ze het tempo weer opgepakt door Hannah Green te verslaan in het Mizuho Open. Het is haar zesde overwinning in zeven starts op de LPGA dit jaar. 

“Oh, mijn god, zes,” zei Korda na aflooop op Liberty National. “Ik kan het echt nog niet bevatten, de head-to-head met Hannah die we de hele dag hadden. Ik had niet mijn beste spel vandaag, maar ik vocht heel hard op de tweede negen", aldus de 25-jarige Amerikaanse. 

Ze is de vierde speelster op de tour die zes keer wint voor 1 juni, naast LPGA Hall of Famers Babe Zaharias (1951), Louise Suggs (1953) en Lorena Ochoa (2008). Ze is ook de eerste speler sinds Inbee Park (2013) die zes keer wint in één seizoen.

Uitslag

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Weber zevende op Epson Tour

Dewi Weber is zaterdag zevende geworden in het Copper Rock Championship. Met rondes van twee kweer 70 en een uitstekende slotronde in 67 steeg de Nederlandse in het klassement en verdiende bijna 7 duizend dollar. Dankzij dit goede resultaat stijgt Weber van de twaalfde naar de negende plaats op de Order of Merit van de Epson Tour. 

Uitslag

Ladies European Tour: Van Dam en Meekers vroeg naar huis

Zowel Anne van Dam en Romy Meekers haalden niet het weekend in het Amundi German Masters. De landgenoten hadden 153 (+9) slagen nodig voor de eerste 36 holes en misten daarmee de cut. 

Uitslag