KLM Open

Vince van Veen houdt topvorm vast op KLM Open: 'Ik heb nu meer ervaring met dit soort toernooien'

Vince van Veen trekt zijn goede vorm door op het KLM Open. De Alps Tour-speler ging donderdag rond in 69 slagen (-2) en staat daarmee net buiten de top 10. "Hier ben ik blij mee."
Beeld: Approach the green / Edwin Vermaas

Beeld: Approach the green / Edwin Vermaas

In de afgelopen weken werd Van Veen drie keer derde op de Alps Tour. Hij is daardoor vol vertrouwen op The International. “Ik voel me goed, ik heb mijn spel op orde”, vertelt de tweede Nederlander - achter Joost Luiten - na de ochtendronde. “Ik merk dat ik meer ervaring heb in het spelen van dit soort toernooien. Er zijn hier bepaalde pins waar je niet naartoe kunt slaan, dus dan moet je veilig spelen.”

Sommige vlaggen niet aanvallen

Als voorbeeld geeft de inwoner van Amsterdam hole 18. “Ik kwam vanaf de rechterkant op de fairway met wind van rechts en de vlag op links. Dat is geen vlag waar je recht voor kan gaan. Het is jammer dat ik geen tweeputt maakte, maar ik deed precies wat ik moest doen. Ik had van tevoren al geaccepteerd dat ik die lange eagleputt over zou hebben en dat het lastig was die binnen twee meter te krijgen. Dat lukte dan ook net niet.”

Hij kon het snel accepteren vanwege de hole daarvoor. “Ik maakte een fantastische birdie op 17. Ik mikte rechts van de vlag, maar ik trok 'm net iets naar links en toen lag ik dichtbij. Dat compenseert elkaar.”

Woensdag rustdag

Ondanks de drukke weken stond de speler van de Goyer Golf & Country Club enigszins uitgerust op de eerste tee. “Woensdag ben ik naar het Grachtenmuseum geweest, toen was ik vrij. Ik heb veel gespeeld, dus voor mij is het belangrijk om fris aan de start te staan. Met het vertrouwen zit het wel goed. Een rustdag levert mij veel meer op dan iets gaan doen hier en mezelf opbranden.”

Op de drivingrange hoorde ik dat ik binnen twintig minuten op de eerste tee moest staan

Een Nederlander die woensdag nog niet wist dat hij zou spelen is Aydan Verdonk. De Pro Golf Tour-speler zat in de wachtkamer als eerste reserve. “Het was een hectische ochtend”, zegt de Purmerender. “Ik kwam aan en meteen kreeg ik een belletje dat de kans bestond dat ik snel kon starten. Op de drivingrange hoorde ik vervolgens dat ik binnen twintig minuten op de eerste tee moest staan.”

Aydan Verdonk hole 1
Beeld: Approach the green / Edwin Vermaas

Beeld: Approach the green / Edwin Vermaas

Verdonk maakte een 73 (+2). “Ik ging goed van start, maar jammer dat ik eindig met een dubbel bogey en een bal in het water op 18.” Ondanks de mindere finish is Verdonk opgetogen. “Ik ben blij dat ik vandaag mocht spelen en morgen ook weer. Het is een mooie bonus en een beloning voor het goede spel afgelopen jaar.”

Er zat meer in voor Huizing

Met een score van één over par moet Daan Huizing vrijdag aan de bak om de cut te halen. ”Er had meer ingezeten”, zegt de speler van de DP World Tour. “Ik was -2 na 8 holes en had een goede drive op hole 18, mijn negende. Ik had een ijzer-4 naar de green op de par 5, maar dat was een slechte bal. Daar lever ik eigenlijk twee slagen in met een bogey.”

Morgen een goede ronde en ik kan dik klimmen

Na de turn had hij het lastiger. “Ik maakte aan het einde iets te veel fouten met mijn ijzers. Het korte spel was ook niet top, maar dat is in principe niet nodig als je goede ijzers slaat. Vanaf de tee was het wel prima. +1 is nooit heel goed, maar morgen een goede ronde en ik kan dik klimmen.”