Topgolf

Nog nooit vertoond: Molinari heeft hole-in-one nodig om cut te halen op US Open, en dan gebeurt er dit

Bizar en nog nooit vertoond. Francesco Molinari had in de tweede ronde van het US Open op zijn laatste hole een hole-in-one nodig om de cut te halen. En raad eens wat er gebeurde…
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De US Open is voor heel veel spelers deze week op Pinehurst No.2 een pittige uitdaging. Smalle fairways, moeilijke rough en snelle greens die in veel gevallen meer weg hebben van ‘schildpadruggen’ dan van platte biljartlakens: de bal rolt er heel makkelijk vanaf. Het was dus niet vreemd dat de cutline laat in de tweede ronde op +5 stond, twee slagen minder dan de score van Francesco Molinari, toen hij op de negende hole aankwam. Dat was voor de Italiaan, die de ronde op hole 10 was begonnen, zijn laatste hole. Doorgaans zijn spelers prima op de hoogte van hoe ze er ten opzichte van de cut voorstaan; Frankie’ wist ongetwijfeld wat hem op de par-3 van 175 meter te doen stond.

Ongelooflijk

Maar niemand was het op de PGA Tour ooit gelukt om zich via een hole-in-one alsnog het weekend in te slaan. Een hole-in-one op hole 9 was zeker niet onmogelijk, bewees de Oostenrijker Sepp Straka eerder op de dag al met een ace daar. Molinari sloeg zijn bal met een ijzer-7 en zag de bal na een zachte landing de hole in hobbelen. Flightgenoten Sergio Garcia en Ryo Ishikawa waren verbijsterd. “Ik weet niet wat ik moet zeggen”, stamelde de Italiaan na zijn ronde. “Wat zijn de kansen hierop? Het is gewoon ongelooflijk.”

Ver daarvoor had Molinari bij de turn al een beetje zitten rekenen. “Ik dacht: als ik acht parren kan maken, kan het me met een birdie op 9 nog lukken. Maar toen maakte ik op 8 een bogey. Dus sloeg ik op 9 gewoon met het de gedachte: ga er maar voor. En kijk wat er dan kan gebeuren.”

Fleetwood

Saillant detail: een maand geleden maakte Molinari’s beste vriend op de Tour, Ryder Cup-brother Tommy Fleetwood, in het US PGA Championship op Valhalla een eagle op zijn laatste hole om de cut te halen. Ook een jump van twee slagen, maar dat was op een par-5. Dat was in een major overigens ook al tien jaar niet voorgekomen. Het huzarenstukje van Molinari is evenwel van een ander ‘level’ en nooit eerder op de PGA Tour vertoond.

Topspelers als Tiger Woods, Justin Thomas, Jason Day, Max Homa, Viktor Hovland en Rickie Fowler misten de cut in het US Open.

Lees meer over
Topgolf