Topgolf

In de categorie 'beste golfers zonder majortitel': Tommy Fleetwood heeft de gunfactor

Af en toe wordt het lijstje weer uit de la getrokken: de beste golfers zonder een major. Tussen de namen vinden we die van Tommy Fleetwood. Filter je dat klassement ook nog eens op de eigenschap ‘aardig’, dan staat de Brit waarschijnlijk met stip bovenaan. Iedereen gunt ‘Fairway Jesus’ nu eindelijk eens die major.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Als iemand in het peloton tourgolfers de gunfactor is toebedeeld, dan is het wel Tommy Fleetwood (19 januari, 1991). Niemand heeft ooit een kwaad woord gesproken over de Engelsman, die in de baan niet op een onvolkomenheid in gedrag is te betrappen. Zelfs wie hem alleen van televisie kent, vindt hem direct aardig, zo lijkt het. Deze week doet Fleetwood in het US Open de zoveelste poging om een major te winnen, maar hij staat er bij de bookmakers niet bepaald als favoriet op.

Stiekem

De nu 33-jarige golfer uit Southport leerde aan de hand van zijn vader golf op niet de minste golfbaan, Royal Birkdale, een van de banen die om de zo veel jaren The Open host. Pa Fleetwood was er geen lid, maar speelde er stiekem met zijn zoontje.

Tommy was destijds al een echte gentleman

Als tiener werd zijn talent al onderkend. De Nederlandse golfwereld leerde hem als 17-jarige kennen toen hij in de finale van het Brits Amateur tegenover de Nederlander Reinier Saxton stond (foto onder). De drie jaar oudere Saxton won zestien jaar geleden die finale over 36 holes en schreef geschiedenis, maar daarna nam de carrière van de verliezend finalist een andere wending. 

Reinier Saxton en Tommy Fleetwood
Beeld: Getty Images

Respect

Saxton kan zich de persoon Fleetwood van toen ook nog heel goed herinneren. “Tommy was destijds al een echte gentleman. Een pittige tegenstander die gefocust was en alles gaf, maar ook zichzelf als persoon niet beter achtte dan anderen.”
Saxton, tegenwoordig Player Developer bij de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, kon toen al een beetje het pad van de Brit voorspellen. “Het is uiteindelijk altijd afwachten of iemand op latere leeftijd een topgolfer wordt, maar ik zag bij hem dat de kans groot was. Wat veel mensen niet weten, is dat hij ook in het begin wel gestruggeld heeft, maar juist misschien wel daardoor een betere golfer met een heel eigen systeem en stijl is geworden. Hij blijft hetzelfde doen. Het meeste respect heb ik voor zijn attitude op de golfbaan. Ik vind het dus niet gek dat hij een voorbeeld is voor velen en bovendien een publiekslieveling.”

Twijfel

Fleetwood groeide na die verloren finale uit tot de beste amateur op de wereldranglijst en won nog een handvol titels. Met die struggles doelt Saxton op de periode die de Brit na zijn eerste vijf jaar als professional doormaakte.
Fleetwood werd in 2010 beroepsgolfer en won een jaar later de Challenge Tour. Twee jaar later volgde zijn eerste van zeven zeges op de DP World Tour, maar in 2015 twijfelde hij openlijk over een toekomst als professioneel golfer toen zijn swing begon te haperen.
Met de hulp van zijn jeugdcoach Alan Thompson en goede vriend Ian Finnis, die zijn caddie werd, kwam de fan van voetbalclub Everton er weer bovenop.

'Moliwood'

Het jaar 2018 is misschien wel het mooiste tot nu toe in zijn carrière. Hij won aan het begin van het jaar in Abu Dhabi en dankzij een magnifieke slotronde in 63 slagen kwam hij één slag te kort om in het US Open op Shinnecock Hills de latere winnaar Brooks Koepka tot een play-off te dwingen. Maar zijn finest hours beleefde hij in de Ryder Cup met Team Europe op Le Golf National, waar hij een jaar eerder ook het Open de France had gewonnen. Samen met Francesco Molinari werd hij een onverslaanbare twee-eenheid voor de Amerikanen. Liefkozend werd het duo Moliwood genoemd, een relatie die de twee maar al te graag bevestigden met een ludieke foto samen in bed.

In 2019 werd Fleetwood weer tweede in een major, dit keer in het Brits Open, al was het verschil met de winnaar (Shane Lowry) nu aanzienlijk: zes slagen.
Fleetwood won dus nog nooit een major en evenmin won hij op de PGA Tour, waar hij ook al ruim vijf jaar een vaste klant is. Vanwege zijn lange haardracht wordt hij in de VS steevast Fairway Jesus genoemd.

Gunfactor

Uiteraard wil Fleetwood niets liever dan die major aan zijn erelijst toevoegen. “Een major, het liefst het Brits Open, zou een mooie kers op de taart zijn voor hem”, zegt Saxton. “Ik volg hem onbewust meer dan andere buitenlandse golfers, maar qua mentaliteit en karakter heeft hij absoluut de gunfactor.”
Toch liet Fleetwood regelmatig doorschemeren dat er meer is in het leven dan golf. Hij is gelukkig in de liefde, die hij vond in zijn 23-jaar oudere manager Clare Craig, die zijn eerste pogingen voor een afspraakje vanwege het leeftijdsverschil afwees. Toen de vonk wel was overgeslagen overwoog ze de rol als manager op te geven, maar in de praktijk bleek ze dat die dubbele pet prima past.

Warme band

Ze trouwden in 2017 en hadden eerder dat jaar een zoon gekregen. Hij greep die gelegenheid niet alleen aan om de buitenwereld te laten weten dat de geboorte van Franklin het ‘mooiste en meest trotse moment’ van zijn leven was, maar ook om zijn liefde voor zijn ‘verloofde, beste vriend, agent, moeder van mijn zoon en mijn held’ te benadrukken.
Tommy heeft bovendien ook een warme band met de zoons Mo en Oscar, beiden goede golfers, uit het eerste huwelijk van Clare. Tommy caddiede voor de 17-jarige Oscar eerder dit jaar tijdens zijn eerste Challenge Tour-evenement in Abu Dhabi. Het moge duidelijk zijn dat Fleetwood meer waarde hecht aan het leven buiten de baan dan in de baan. Het plaatje is zo eigenlijk wel compleet; die major of zege op de PGA Tour kan hooguit nog een bonus zijn.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf