Equipment

Nieuw op de markt: Titleist rolt nieuwe driver uit op KLM Open en Garmin lanceert laser die in contact staat met je golfhorloge

Wat werd er de afgelopen maand aan golfequipment gelanceerd? In de maandelijkse rubriek 'Nieuw op de markt' zetten we het voor je op een rij.

Juni is niet een maand waarin er veel nieuw materiaal verschijnt. Toch waren er een aantal opvallende nieuwsberichten als het gaat om equipment. 

Titleist presenteert nieuwe GT-driver op tours

Met veel aandacht is Titleist begonnen aan de 'tour-seeding' van zijn nieuwe driver. Dat betekent dat het merk is begonnen met het uitdelen van de nieuwe drivers op de verschillende professionele tours. De nieuwe 'GT'-driver komt pas later dit jaar (waarschijnlijk eind augustus) op de markt voor de consument, maar zit dus al wel in de tas van de pro's die de driver getest hebben.

En dat zijn er aardig wat, want veel hadden voldoende vertrouwen om de langste club te vervangen met de GT. Op de DP World Tour was het KLM Open het eerste toernooi waar de spelers de driver konden gebruiken. 40 procent van het deelnemersveld gebruikte een Titleist-driver en van die 60 gebruikers waren er 28 die de nieuwe GT in de tas hadden. 

titleist gt

De komende maanden zullen steeds meer spelers overstappen en komen er ook GT-fairwaywoods bij. Ludvig Aberg, Wyndham Clark, Max Homa, Jordan Spieth en Justin Thomas zijn een paar van de namen die met Titleist spelen. Technische details, verbeteringen die Titleist heeft aangebracht en informatie over de verkoopprijs is er nog niet. Wat we wel weten, is dat er net als voorgaande jaren meerdere versies zijn: GT2, GT3 en GT4. 

titleist.eu

Garmin Z30: alleskunner verbeterd

Op het gebied van golfhorloges is Garmin al jaren een grote speler met zeer luxe modellen. Ook in de categorie afstandmeter/laser heeft het merk alleskunners en lanceert de GPS-specialist de Z30. Het eerste wat opvalt is de prijs. De voorganger (Z82), die nagenoeg hetzelfde uiterlijk heeft, had een prijskaartje van €649, terwijl de Z30 €449 kost. Dat komt door het feit dat er geen GPS is ingebouwd en de grafische presentatie anders is.

In de Z82 zat GPS-functionaliteit ingebouwd en kreeg je een lay-out van de hole te zien door de kijker. Nu heeft de Z30 wel de functionaliteit om te verbinden met je Garmin S70 golfhorloge of de Garmin-app, waardoor je ook afstanden naar hindernissen en voorkant/midden/achterkant van de green krijgt, terwijl de hole-lay-out ontbreekt (die je dan weer wel op je horloge kunt zien).

garmin z30 rangefinder

Het apparaat - dat alle standaardfuncties heeft die je bij een afstandmeter mag verwachten - houdt ook rekening met hoogteverschillen, is dankzij een magneet makkelijk te bevestigen aan een buggy en heeft met 'Find My Garmin' de functionaliteit om je rangefinder terug te vinden via de app.  

Prijs
€ 449,99
garmin.com

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Ook Callaway lanceert mini-driver

Na TaylorMade is ook Callaway overstag en komt er een mini-versie van de Paradym Ai Smoke driver. Deze club valt precies tussen een driver en houten-3 in met een loft van 11 of 13.5 graden. Ideaal voor de golfers die moeite hebben om de bal van de tee te lanceren. Ook een aantal professionals (onder anderen Xander Schauffele en Tommy Fleetwood) hebben (sommige weken) een 'mini' in de tas. Het komt steeds minder vaak voor dat tourspelers een houten-3 naar de green slaan, en van de tee is de iets langere mini-driver dan een betere optie. 

mini driver callaway

Callaway heeft in het verleden heel 'sterke' houten-3's uitgebracht met zeer lage lofts, maar dit is toch echt iets anders. Het clubhoofd heeft een inhoud van 340cc - is daarmee kleiner dan het maximale volume van 460cc - maar wel weer wat groter dan de Mini Driver van TaylorMade, die een inhoud heeft van 304cc. Met 43.75 inch is de shaft precies 2 inch korter dan de standaardlengte van de Callaway-driver. 

mini driver

Prijs
€ 449,-
eu.callawaygolf.com

PING start inruilprogramma voor G430 MAX 10K HL-driver 

Het gebeurt zelden, maar PING heeft aangekondigd dat de golfers die een PING G430 MAX 10 HL (High Launch) driver hebben aangeschaft deze gratis kunnen omruilen voor een standaard (non-HL) versie. De HL-versie is de lichtgewicht-variant van de driver en heeft een lichter gewicht achter in het clubhoofd, iets wat ten goede komt aan de snelheid, maar daarmee wel een stukje vergevingsgezindheid verliest en officieel niet meer die 10K grens overschrijdt. Dat vond PING niet eerlijk en dus geeft het merk de kopers de kans om de driver om te ruilen. De kans dat dit veel gaat gebeuren is klein, want het verandert niks aan het feit dat golfers die gefit zijn in de HL-versie dat waarschijnlijk deden omdat ze er de beste ballen mee sloegen. 

ping g430 10k

"Wij geloven dat de overgrote meerderheid van de eigenaars van een G430 MAX 10K HL zeer tevreden is met de prestaties van hun drivers en we willen hen ervan verzekeren dat hun beslissing om de driver in de tas te stoppen een goede was", zegt John K. Solheim, PING CEO & President. "Het is belangrijk dat we op deze manier achter onze producten staan. Als ze hun driver hebben gekocht op basis van een misverstand over de gecombineerde MOI-waarde van de club, dan willen we het juiste doen en verwachtingen overtreffen."

Heb jij een PING G430 MAX 10K HL? Vanaf 10 juli worden er meer details bekendgemaakt over het inruilprogramma.   

eu.ping.com

TaylorMade-ballenfabriek vernieuwd

In 2021 nam TaylorMade de Koreaanse ballenfabrikant Nassau over. De oude Nassau-fabriek is nu officieel omgedoopt tot Taylormade-fabriek. Het merk had er al een in Amerika (South Carolina) en Taiwan en heeft deze derde fabriek een flinke upgrade gegeven.

taylormade ballen

Voor de consument betekent het slechts één ding: er zijn steeds meer merken die in staat zijn om - naast absolute marktleider Titleist - goede golfballen te produceren. Net als Callaway investeert ook TaylorMade flink in zijn ballentak. De fabriek in Cheongju is gemoderniseerd en zal de tourbal van TaylorMade - de TP5 en TP5x - gaan maken. 

taylormadegolf.eu

En dan nog dit: beroemde techvlogger duikt in TrackMan-technologie

Echt equipmentnieuws is het niet, maar het is mooi dat een van de invloedrijkste techvloggers - Marques Brownlee - aandacht besteedt aan golf, en in het bijzonder aan de TrackMan-technologie tijdens een golftoernooi. Zeker de moeite waard om even te bekijken:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Heb je een equipmentvraag?

Heb je een vraag of suggestie over golfmateriaal? Stuur een mail naar sietse@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Misschien behandelen we jouw vraag dan in de volgende aflevering van 'Nieuw op de markt'!

Lees meer over
Equipment