Topgolf

Goede slotrondes voor Luiten en Huizing; McIlroy wint voor vierde keer in Dubai

Zowel Joost Luiten als Daan Huizing speelden een zeer solide slotronde in Dubai. Beide Nederlanders stegen flink in het klassement op Emirates GC. Dat gold ook voor de Amerikaanse Nederlander Johannes Veerman. Het gebeurde allemaal in de schaduw van Rory McIlroy, die de Hero Dubai Desert Classic voor de vierde keer won.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Ook in 2024 zijn er een aantal Rolex Series toernooien met een flinke prijzenpot. De eerste in die serie van vijf toernooien is de Hero Dubai Desert Classic, met een totaal aan prijzengeld van 9 miljoen dollar. Een goede kans voor de Nederlanders om aan het begin van het jaar stappen op de jaarranglijst te maken. Zowel Luiten als Huizing deden dat en profiteerden zondag van een goede laatste 18 holes op Emirates GC.

Top 25 voor allebei

Luiten begon de slotdag buiten de top 50 en stond na negen holes nog op level par voor de dag. Vervolgens ging de 38-jarige Nederlander in een hogere versnelling en noteerde vier birdies op de tweede negen. Een birdie op de slothole gaf hem de eerste ronde onder par van de week: 68 (-4). Hij steeg dertig plaatsen naar een gedeelde 21ste plaats en een cheque van ruim 94.000 euro.

De andere Nederlander in het veld die ook de cut haalde was Daan Huizing. En ook hij beloonde zichzelf met een goede slotronde onder par in 70 slagen. Met vier birdies en twee bogeys steeg de 33-jarige pro bijna twintig plaatsen. Met zijn gedeeld 25ste plaats ontvangt hij een cheque van ruim 82.000 euro. 

Huizing - 74ste op de ranking van de DP World Tour na dit toernooi - blijft in de Verenigde Arabische Emiraten en speelt volgende week het Ras Al Khaimah Championship. Luiten (50ste op de ranking) speelt daar niet en keert terug naar Nederland.

Veerman op dreef

Johannes Veerman speelt voor Amerika, maar hij heeft ook de Nederlandse nationaliteit omdat zijn vader Nederlander is. Veerman, die in 2021 de Czech Masters won op de DP World Tour, eindigde de Dubai Desert Classic met een knappe laatste ronde in 67 (-5) slagen. De 31-jarige golfer legde met een totaal van -5 beslag op de gedeelde zestiende plaats, goed voor een cheque van 111.821 dollar.

In een oefenronde eerder in de week volgde GOLF.NL Veerman met de camera op de par-5 tiende hole. Hoe speelde hij die hole samen met zijn Nederlandse caddie Martijn van Oosterhout? En belangrijker, kan Veerman overgehaald worden in de toekomst voor Nederland te spelen, want het zou toch wel heel mooi zijn om een rood-wit-blauw vlaggetje bij zijn naam te zien op de leaderboards. Bekijk de video hieronder.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

Rory twee keer op rij

Vorig jaar versloeg Rory McIlroy Patrick Reed in een verhitte strijd. Dit jaar was een andere Amerikaan de grootste concurrent. Cameron Young (26) ging na 54 holes aan de leiding, maar zal nog steeds moeten wachten op zijn eerste zege op het hoogste niveau. Een slotronde in 74 (+2) was ver onder de maat voor de talentvolle Amerikaan om het McIlroy echt moeilijk te maken. 

De Noord-Ier stond na 36 holes nog op -3, maar noteerde zaterdag een fabuleuze 63 om volop in de race te zijn voor het verdedigen van zijn titel. Op zondag noteerde hij een 70 om Adrian Meronk (-13) een slag voor te blijven. Het is de vierde keer dat de 34-jarige McIlroy dit toernooi wint.

"Het was een lastige dag om de bal dicht bij de hole te krijgen en makkelijk birdies te maken. De drieën die ik maak op 8 en 9 waren cruciaal. Ik maak een blunder op 13 met een bogey, maar ik kon het verder controleren en op koers blijven. De baan was moeilijk, maar ik hield het goed vol. Dit is natuurlijk een heel goede start van het seizoen", aldus McIlroy die vorige week tweede werd achter Tommy Fleetwood.  

Leaderboard