Nieuws

Afgekickt 'enfant terrible' wint nu ook nuchter: 'Hopelijk kan ik een inspiratiebron zijn'

Met het winnen van zijn tweede titel op de PGA Tour, de Sony Open, laat Grayson Murray (30) jaren van angst, depressie, drankgebruik en misdragingen achter zich. “Ik ben nu een andere man. Mijn verhaal is nog niet afgelopen.”
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Grayson Murray stond de voorbije jaren bekend als een heus ‘enfant terrible’ op de PGA Tour. Hij ontsloeg zijn caddie een keer midden in de ronde, nodigde een Playboy-model uit om zijn tas te dragen tijdens de Par-3 Contest op de Masters (waarvoor hij zich niet kwalificeerde), was naast de baan betrokken bij een scooterongeluk en had tijdens een tirade op een spelersbijeenkomst een aanvaring met Rory McIlroy. En dat is slechts een greep uit alle controverses waarbij de golfer uit North Carolina betrokken was.

Drie jaar geleden deed zich op ditzelfde Sony Open een incident voor in een hotelbar, waarbij veel drank kwam kijken. De PGA Tour gaf Murray een proeftijd, en een aantal maanden later kwam de professional naar buiten met zijn alcoholprobleem. 

Gewonnen met kater

“Ik dronk tijdens toernooien. Het was mijn uitlaatklep. Ik dacht dat ik onoverwinnelijk was nadat ik als 22-jarige rookie gewonnen had”, zo vertelt Murray, die in 2017 het Barbasol Championship op zijn naam schreef. “Bij het toernooi dat ik won, speelde ik drie dagen met een kater. Die zege is zowel het beste als het slechtste wat me ooit is overkomen. Het heeft daarna lang geduurd voordat ik op dit punt terechtkwam, maar ik ben nu een andere man.”

Volhouden

Er waren dagen dat Murray niet uit bed wilde komen. “Momenten waarop ik het wilde opgeven. Mezelf, golf en soms het leven. Ik dacht dat ik een faalhaas was. Ik zat echt op een slechte plek.” Hij kreeg hulp en is momenteel ruim acht maanden clean. “Je moet volhouden en wanneer je moe bent van al het vechten, iemand anders voor je laten vechten”, aldus Murray, die blij is met de steun van zijn ouders, caddie Jay en verloofde Christiana.

Play-off

In 2023 vond Murray zichzelf opnieuw uit. Hij won twee keer op de Korn Ferry Tour en heroverde zo volledig speelrecht op de PGA Tour, om in zijn eerste toernooi van het nieuwe jaar meteen toe te slaan. Ondanks een gemiste fairway op de 72ste hole tilde Murray zijn totaal op Waialae Country Club met een birdie naar -17, genoeg voor een play-off met Byeong Hun An en Keegan Bradley. 

Onwaarschijnlijke putt

Murray raakte vanaf de tee een palmboom en werd gedwongen tot het slaan van een lay-up. Na zijn derde slag keek hij tegen een birdieputt van zo'n 12 meter aan, op een green die zondag maar niemand leek te kunnen lezen. Of toch wel! De 30-jarige golfer holede tot ieders verbazing de putt. “Ik hou ervan om big-time te holen op big-time momenten”, aldus Murray, die de druk maximaal opvoerde en zijn tegenstanders zag missen, An zelfs van een meter. 

6 jaar, 5 maanden en 22 dagen na zijn eerste succes, won Murray zodoende opnieuw in Hawaï. De kersverse nummer 46 van de wereld is er bovendien van overtuigd dat zijn beste jaren nog voor hem liggen. “Mijn verhaal is nog niet afgelopen. Het begint pas net. Hopelijk kan ik een inspiratiebron zijn voor mensen die hun eigen problemen hebben.”

Voor de caddie die door Murray afgelopen najaar werd vervangen, deed het mislopen van zijn 10% wel eventjes pijn:

Lees meer over
Topgolf PGA Tour