Nieuws

Indoorconcept Ruff Golf komt naar Nederland: 'Het gaat om de totale ervaring van golfen, goed eten en drinken én sfeer'

Het Zweedse Ruff Golf, dat met een indoorgolfconcept succes heeft in Europa, komt naar Nederland. GOLF.NL sprak met ondernemer Johan van der Lijcke, die de franchiserechten bemachtigde in ons land en hier zo'n tien vestigingen wil openen. "Ik dacht echt: waarom is dit er niet in Nederland?"
Beeld: Ruff Golf

Beeld: Ruff Golf

Hoe is het idee ontstaan om Ruff Golf naar Nederland te halen?

Johan van der Lijcke: "Als je in het buitenland komt, in landen waar golf heel groot is, dan zie je dat drivingranges met entertainment en indoorgolf gemeengoed zijn. Deze concepten zijn helemaal omarmd en geïntegreerd in de golfmarkt. Zo heb je in Amerika 5 Iron Golf, een heel groot indoorgolfbedrijf met enorme vestigingen. Daar heb je miljoenen voor nodig en daar is Nederland te klein voor. Maar ik dacht wel samen met mijn compagnons, Johan Hus en Pieter Gabes, die ook helemaal gek zijn van golf: 'Waarom is dit er niet in Nederland?'"

Nederlanders vinden het ook heel gezellig om met vrienden te genieten in de horeca

"We zijn ermee aan de slag gegaan en zelf een golf-leisure-concept gaan bedenken dat bij de schaal van Nederland past. Terwijl wij daar druk mee bezig waren, kwam Ruff Golf op ons pad. Vier dagen later zaten we in Zweden bij ze aan tafel. We kwamen er snel achter dat zij al veel verder waren en er heel veel overeenkomsten zaten in hun concept en onze visie. Dan doel ik op de focus op leisure, de inclusiviteit en toegankelijkheid. En het Europese karakter van het concept, dat inspeelt op de veranderende golfwereld. Uiteindelijk was het een heel logische stap om met Ruff in zee te gaan en de 'master franchise' te worden om dit indoorgolfconcept naar Nederland te halen."

Is Nederland wel groot genoeg voor meerdere vestigingen?

"Volgens de marktgegevens die Ruff Europa heeft verzameld, hebben wij in Nederland de meeste golfers per golfbaan. Nederlanders vinden het ook heel gezellig om met vrienden te genieten in de horeca. Dat maakt Nederland wat ons betreft heel geschikt voor Ruff Golf. Hoeveel vestigingen er hier gaan komen, is nog niet helemaal duidelijk. Maar het aantal van 17, dat is genoemd in het onlangs verschenen persbericht, is een stip op de horizon. En dan gaat het om zowel België als Nederland.

Het idee is nu om er tien in Nederland te realiseren en zeven in België. Wij denken dat de tijd er rijp voor is. Het gaat bij Ruff niet alleen om het golf, maar het is een echt 'leisure-concept' met goed eten en drinken voor een totale ervaring. Er zijn natuurlijk al indoorgolflocaties in Nederland, maar als je ziet wat de vraag is in de leisure markt, dan moet je wel zorgen dat je ook echt leisure bent. Met een gezellige sfeer, een goede aankleding, goed eten en drinken." 

Het doel is om dit jaar minimaal drie vestigingen in Nederland te openen

Is deze vorm van indoorgolf gericht op de serieuze golfer? 

"Ja en nee. Je ziet in vestigingen in het buitenland dat de helft komt voor het golfen, de andere helft voor de gezelligheid. De sfeer is heel belangrijk. In Duitsland en Zweden zie je dat er voor de golfer bijvoorbeeld complete competities zijn, met daarnaast veel particuliere en zakelijke boekingen die puur komen voor de gezelligheid.

Inmiddels worden er zelfs kinderfeestjes gegeven. De simulatoren hebben namelijk vrijwel elke golfbaan ter wereld in de software, maar zeker ook trainingsmogelijkheden en spelletjes die voor zowel jong als oud geschikt zijn. Wij zeggen: kom gewoon een balletje slaan, of je nou een serieuze golfer bent of gewoon een gezellige tijd wil hebben met geweldig eten en drinken in een ontspannen sfeer."  

ruff golf

Wanneer wordt de eerste Ruff Golf-vestiging in Nederland geopend?

"Het doel is om er dit jaar minimaal drie in Nederland te openen, waarvan een grote centrale vestiging in het midden van het land. Uiteindelijk willen we in alle provincies aanwezig zijn. Zweden heeft op dit moment acht vestigingen en daar komen er nog zeven bij. Ook in Duitsland zijn er inmiddels drie vestigingen geopend en worden er nog drie gepland. We zijn nu bezig met de plannen voor de eerste centrale locatie en voeren gesprekken met ondernemers die geïnteresseerd zijn en een eigen locatie willen openen."

Is er veel interesse van Nederlandse ondernemers om een Ruff Golf te openen?

"Jazeker, we zijn al in gesprek met een aantal kandidaten. In de wereld van golf zijn er gelukkig veel ondernemers. Er zijn al golfbaanprofessionals, baaneigenaren en ondernemers die interesse hebben getoond. We hebben voor hen een compleet concept dat van A to Z ondersteuning biedt. Daarbij begeleiden wij deze ondernemers met onze ervaring.

Als er een overeenkomst is voor een nieuwe vestiging, dan komt er een team uit Zweden naar Nederland om de vestiging helemaal van scratch te ontwerpen en in te richten. Van de Ruff Golf-look and feel, de meubels, de aankleding tot de boekingssystemen en de TrackMan simulatoren: alles wordt geregeld.

We hebben zelfs financieringspartners die de ondernemer kunnen bijstaan. Het is een full-service franchise en daarin begeleiden we iedere geselecteerde ondernemer. Met de huidige groeiplannen, zijn wij nog op zoek naar ondernemers die een concept als Ruff Golf willen realiseren in hun eigen regio."

Lees meer over
Interviews