Topgolf

Darius van Driel veegt alle twijfels van tafel met winst in Kenia: 'Nooit gedacht dat het mij zo hard zou raken'

Het was een weekend om nooit te vergeten voor Darius van Driel. Zondag wist hij voor het eerst een toernooi te winnen op de DP World Tour door het Magical Kenya Open op zijn naam te schrijven. "Toen die laatste putt erin ging, kon ik alles loslaten. Alle emoties kwamen naar boven."
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Van Driel oogde koel tijdens de laatste ronde en dat was hij ook. "Ik probeer mijn emoties te onderdrukken tijdens het spelen en dat lukte erg goed. Ik had geen last van spanning, dus ik kon vrijuit spelen. Maar toen die laatste putt erin ging, kon ik alles loslaten. Alle emoties kwamen naar boven. Ik had nooit gedacht dat het mij zo hard zou raken."

Bellen met thuisfront duurde iets langer

Vanaf dat moment werd hij even geleefd. "Ik werd direct meegenomen door een persvoorlichter van de tour. Interview hier, beker omhoog houden daar, handtekeningen zetten, mensen ontmoeten, dat soort dingen. Tussendoor vroeg ik of ze mijn caddie konden zoeken, want hij had mijn golftas met telefoon en portemonnee. En ik wilde graag mijn vrouw bellen. Uiteindelijk sprak ik haar een halfuur na mijn laatste putt en dat was geweldig."

Ik had een heel defensief gameplan opgesteld en daardoor kwam ik nooit in de problemen

De inwoner van Den Haag had al een goed gevoel toen hij in Kenia arriveerde. "Ik speel daar eigenlijk altijd goed, ook toen we daar speelden met de Challenge Tour. Daarom ging ik er eigenlijk van uit dat ik een goede prestatie zou neerzetten. En ik ben terug bij mijn oude ijzers. Dat voelde in de oefenronde meteen heel goed. In Bahrein en Qatar heb ik nieuwe ijzers geprobeerd, maar met mijn oude ijzers heb ik iets meer spin en gevoel. Die gaan voorlopig niet uit de tas."

Geduldig blijven

Volgens Van Driel was de sleutel tot succes zijn gameplan. "Er zijn op Muthaiga Golf Club veel risk en reward-holes. Ik zag andere spelers te veel risico nemen en daardoor fouten maken. Ik had een heel defensief gameplan opgesteld en daardoor kwam ik nooit in de problemen. Het was een kwestie van geduldig blijven en dat werd beloond met die eagle op hole 10."

Ik heb aan aan mijn caddie gevraagd: 'Als je heel eerlijk bent, denk je dat ik goed genoeg ben om te winnen?'

Sinds november is de geboren Leidschendammer, die bezig is aan zijn negende seizoen als professional, in uitstekende vorm. Dat heeft vooral te maken met vertrouwen. "Ik miste vorig jaar best veel cuts, maar ik had niet het idee dat ik slecht aan het spelen was. Dat was heel frustrerend. Toen heb ik aan mijn caddie gevraagd: 'Als je heel eerlijk bent, denk je dat ik goed genoeg ben om te winnen?' Hij zei dat ik goed genoeg was en dat het erin zat. Ik moest geduldig blijven. En gelukkig is dat beloond. Eerst met Qualifying School, daarna met een goed begin van het seizoen en nu dit. Dat geeft veel zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen."

Door zijn overwinning is Van Driel tot eind 2026 zeker van speelrecht op de DP World Tour. Deze week gaat hij kijken hoe zijn schema er de komende maanden uit gaat zien. Volgende week doet hij in elk geval mee aan het Jonsson Workwear Open in Zuid-Afrika.