Interview

Disabled golfsters Van Houten en Neggers in Kenia voor G4D-toernooi: 'Ik ben een beetje wiebelig van de vaccinaties'

Disabled golfsters Daphne van Houten en Marcella Neggers spelen maandag en dinsdag het tweedaagse G4D-toernooi voorafgaand aan het Magical Kenya Open. Wat opvalt, is dat ze de enige twee vrouwen zijn in een spelersveld van tien. Twee dagen voor vertrek naar Afrika blikken beide speelsters vooruit: "Er is wel een klein probleempje met ons visum."
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De G4D (Golf for the Disabled) Tour werd in 2022 gelanceerd als een partnerschap tussen de DP World Tour en EDGA (European Disabled Golf Association).  “Dit jaar is de opzet vernieuwd. Er mogen nu twee vrouwen meespelen en er is nu zowel een netto- als bruto-categorie", zegt Neggers (49) voor aanvang van het eerste G4D-toernooi van dit seizoen.

“Ik stond op het moment van uitnodigen als tweede vrouw op de wereldranglijst, daarom voelt het voor mij als een cadeautje om mee te mogen doen. De twee mannen die nu niet mogen meedoen zijn natuurlijk véél beter dan dat wij zijn, dus dat maakt het ergens ook wel ongemakkelijk; we nemen nu hun plek in."

Reuma

Golf is voor de Brabantse Neggers (foto hieronder) al sinds haar twaalfde haar grootste passie. Ze bleek over een groot talent te beschikken, want meerdere keren werd ze Nederlands kampioen bij de senioren. Eventjes was ze zelfs tourprofessional, maar reuma gooide roet in het eten. "Mijn rechterpols zit helemaal vast. Daar zit een prothese onder mijn huid. Verder ben ik ongeveer twintig keer geopereerd aan mijn elleboog, schouder, knie en pols."

Ik ga met heel wat pijnstilling toch spelen en genieten dat ik dit mag meemaken

Voor deze twee dagen is ze ook niet topfit. “Heel onhandig, ik ben precies op mijn pols gevallen toen ik laatst in Portugal was voor een toernooi. Ik ga met heel wat pijnstilling toch spelen en genieten dat ik dit mag meemaken. Het is echt een bonus.”

Marcella Neggers EK disabled 2023 - GOLF.NL
Beeld: Feedbuilders

Voor Van Houten (25) is het de vierde keer dat zij deelneemt aan een G4D-toernooi. “Ik zag de uitnodiging al wel aankomen. Ik ben stabiel de beste vrouw op het EDGA-circuit en nu er twee vrouwen mogen meespelen, zou ik er sowieso bij zitten. Elke uitnodiging voor een G4D-toernooi blijft vet."

Scoliose

Van Houten heeft scoliose, een verkromming in de wervelkolom. Op haar 17de besloot ze in samenspraak met haar artsen een risicovolle operatie te ondergaan. Stalen pinnen en platen zijn rondom de zwakke plek in haar rug aangebracht. Sindsdien is haar afweersysteem niet zoals het hoort.

In 2023 kreeg ze ook nog te kampen met diverse infecties waardoor ze nauwelijks toernooien kon spelen. “Nu ik sinds januari weer wat meer speel, moet mijn rug natuurlijk ook wennen aan de impact die ik vraag van mijn lichaam. En ik moet eerlijk toegeven, ik ben een beetje wiebelig van de vaccinaties die ik moest halen om naar Kenia te reizen. Maar dat zal eenmaal daar wel goed komen, hoor.”

Voor hetzelfde geld kunnen we onverrichter zake huiswaarts

Zo’n last-minute uitnodiging vraagt naast de vaccinaties heel wat regelwerk. “Alles wordt voor ons geregeld, hoor: tickets, hotelovernachtingen en vervoer, maar ook een visum. Nu zagen we alleen vandaag dat het visum pas ingaat op de dag nádat we aankomen”, zegt Neggers gniffelend.

Hoe dat in de praktijk gaat, zullen de twee Nederlandse speelsters gaan ervaren na aankomst. “Ja voor hetzelfde geld zitten we dinsdagmiddag nog steeds in de transit-zone en kunnen we onverrichter zake huiswaarts”, vult Van Houten aan.

Wildsafari

Neggers is toevallig nét een paar dagen thuis na een vakantie in Zuid-Afrika. “Ik was nog niet eerder op het continent geweest, dus dat ik er nu binnen een tijdsbestek van 1,5 maand twee keer ben is wel grappig.” Ze heeft ook al een wildsafari gemaakt. "We gaan woensdag na het toernooi ook nog een safari doen met de groep en daarna reizen we weer naar huis."

Voor Van Houten is het de eerste keer Afrika. "In Kenia ben ik nog niet eerder geweest, überhaupt nog nooit in Afrika. Ik heb gehoord dat de golfbaan op hoogte ligt. Ik speel vrij kort van de tee, dus ik ben vooral heel benieuwd wat dat voor mijn balvlucht gaat betekenen.”

Verwachting

Neggers is heel duidelijk over het te verwachten resultaat in Kenia. "Ik word stijf laatste, dat weet ik nu al. Mijn focus ligt nu op het coachen van de Nederlandse spelers en speelsters (van onder andere Van Houten red.) en lesgeven, dus mijn eigen wedstrijdritme is een beetje naar de achtergrond verdwenen. Mijn doel is om in ieder geval iedere bal met 100% concentratie te slaan."

Van Houten zou best weleens kans kunnen maken op een hogere notering. "De mannen waar we tegen spelen ken ik goed, ja ze maken meer afstand, maar ik ben heel solide en heb een goed short-game. Ik ben benieuwd hoe ik me staande kan houden. Deze mannen kom ik overigens steeds minder vaak tegen op het reguliere circuit, dus ik weet niet hoe ons niveau zich nu verhoudt."

Misschien kunnen we in de toekomst voorafgaand aan het Dutch Ladies Open spelen?

Toekomst

Beide speelsters zijn het erover eens dat het een mooie ontwikkeling is dat er nu vast twee vrouwen mogen meespelen. "Het is een mooie ontwikkeling dat we nu worden uitgenodigd in Kenia. Voor de toekomst hoop ik echt dat ook de Ladies European Tour nog aansluit bij deze tour en we als vrouwen voorafgaand aan een vrouwentoernooi kunnen spelen, dat zal het echt helemaal af maken," aldus Neggers. "Misschien wel om te beginnen op het Dutch Ladies Open, dat is echt mijn ultieme droom," vult Van Houten aan.

Inmiddels zitten beide speelsters in het vliegtuig en wachten zij en wij met smart op de bevestiging dat het visum op tijd geldig is. Daarna gaan ze zich opmaken en voorbereiden. "Dat blijft nog wel een beetje onwennig hoor. We staan dan op de drivingrange en puttinggreen tussen de grote namen van de DP World Tour. Die kijken soms echt zo van 'uh, ben je verdwaald?' Ik probeer me daar steeds minder van aan te trekken, maar ongemakkelijk is het wel," zegt Van Houten.

Over de G4D-Tour

Sinds 2022 wordt voorafgaand aan een aantal DP World Tour-evenementen een tweedaags toernooi gehouden in samenwerking met EDGA (European Disabled Golf Association). Het schema voor 2023/24 behelst acht toernooien, met een vernieuwd format met zowel bruto- als netto-toernooien. Nettotoernooien zijn voor het eerst in het schema opgenomen tijdens de G4D Tour, die nu in het derde seizoen zit, in een poging de kansen voor golfers met een breder spectrum aan handicaps te vergroten. Om de velden voor elk toernooi te selecteren, wordt nu zowel de bruto- als de netto-wereldranglijst voor golfers met een handicap (WR4GD) gebruikt.

Als verdere verandering voor het nieuwe seizoen worden de acht beste mannelijke en twee vrouwelijke spelers van elke ranglijst uitgenodigd om deel te nemen, zodat vrouwelijke golfers met een beperking op elk evenement vertegenwoordigd zijn. EDGA is een non-profitorganisatie van nationale golffederaties uit 34 landen over de hele wereld, opgericht in 2000. EDGA richt zich op het vergroten van het bewustzijn van het inclusieve karakter van golf, het ontwikkelen van capaciteit binnen de golfindustrie door middel van onderwijs- en ontwikkelingsacties, en het bieden van kansen aan golfers met een beperking gedurende de hele spelersloopbaan.

Lees meer over
Vrouwengolf Topgolf