Topgolf

Disabled golfster Daphne van Houten start seizoen in Portugal met 3e plek: 'Ik heb een zwaar jaar achter de rug'

In 2023 werd Daphne van Houten (25) Europees Kampioen op eigen bodem, maar ze speelde het hele kalenderjaar in totaal slechts vier toernooien. Vanwege een hardnekkig darmvirus en opeenvolgende infecties stond ze ruim zes maanden aan de kant. “Dat ik nu in Portugal weer kan spelen, is echt een geschenk. Ik geniet de hele dag, zelfs in de regen.”
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

We spreken Van Houten via FaceTime. Je verwacht een winterzonnetje op de achtergrond, maar niets blijkt minder waar. Zojuist heeft ze haar eerste toernooi van 2024 afgerond als beste vrouw, volledig in de regen. “Ja regen, daar vlieg je dan voor naar Portugal. Maar ach, ik ben blij dat ik weer kan spelen en ben echt trots op het resultaat.” Met twee rondes van +2 (73) en +5 (76) geeft ze haar vrouwelijke tegenstanders het nakijken. Ze eindigt als derde in het overall-klassement met de mannen.

3e plaats Daphne van Houten EDGA Portugal

Infectie op infectie

Op Instagram schreef Van Houten dat zij zou starten in de Algarve Classic, met de notitie dat haar energielevel nog niet helemaal is waar het zijn moet. Reden te over om poolshoogte te nemen. Open als altijd doet ze haar verhaal. “Ik kreeg met kerst 2022 samen met de rest van ons gezin het Norovirus cadeau, een besmettelijke buikgriep. Waar mijn ouders en broer weer vrij snel herstelden, duurde het bij mij toch wel heel lang. Ik kreeg er nog andere infecties bovenop waardoor ik echt zes maanden heel ziek was. Tijdens het Europees Kampioenschap op The Dutch kwam ik eigenlijk voor het eerst weer in actie. Je hebt me toen gezien, ik stond nog te trillen als een rietje.”

Slechte basisweerstand

Van Houten is ’s werelds hoogst genoteerde golfster op de wereldranglijst met een fysieke beperking. De beste vrouw op het EDGA-circuit (European Disabled Golf Association). Ze heeft scoliose, een verkromming in de wervelkolom. Haar golftalent kreeg op 12-jarige leeftijd een flinke hindernis te verwerken. Een professionele golfcarrière ging in rook op.

Op haar 17de besloot ze in samenspraak met haar artsen een risicovolle operatie te ondergaan. Stalen pinnen en platen zijn rondom de zwakke plek in haar rug aangebracht. “Eigenlijk heb ik sinds die operatie aan mijn rug een heel slechte weerstand. Ik pik alles op als er iemand met een verkoudheid in mijn buurt heeft gezeten. Maar dat ik zó slecht zou herstellen na een buikgriep, valt me echt vies tegen.”

Tevreden

Over haar spel is Van Houten meer dan tevreden. “Ik speelde dit toernooi gewoon boven verwachting goed. Ik ben heel blij met hoe het gaat. Ik heb veel putts van 1,5 meter geholed en ook die van 2 à 3 meter vielen.”

Ze staat ook heel zelfverzekerd op de tee en weet dat de winst daar ook alles mee te maken heeft. “De golfbaan waar we dit toernooi speelden, Pestana Pinta aan de Algarve, speelt heel smal. Er zijn veel bomen. Ik ben een steady driver en sla kaarsrecht en in vergelijking met de rest ook ver. Dus ik kan met veel vertrouwen mijn tee-shot doen.”

Nagedacht

Het afgelopen jaar gaf wel stof en tijd tot nadenken. Refererend aan haar Instagram-post rond de jaarwisseling, vertelt Van Houten veel geleerd te hebben over zichzelf en dat zij keuzes heeft gemaakt voor het vervolg van haar carrière. “Ik had altijd nog in mijn achterhoofd dat er ooit een professionele golfcarrière in het verschiet lag. De ontwikkelingen door de EDGA zijn er wel, maar nog in te kleine stappen dat ik daar nog actief van ga profiteren. En een carrière op de LET is gewoon te hoog gegrepen.”

In juli 2022 heeft ze haar hbo-studie afgerond. “Ik ben er steeds meer bewust van dat ik graag een rol van betekenis wil en kan spelen in de ontwikkeling van onze sport en de daarbij horende stappen richting meer inclusiviteit. Het lijkt me prachtig om op termijn die stap te kunnen maken. Wie weet?”

We zitten nu te bellen, maar mijn hartslag is nog niet onder de 100 gezakt

Komend weekend speelt ze - afhankelijk van haar herstel na dit eerste toernooi - ook het tweede toernooi, de Algarve Masters. “Als ik er toch ben, en mijn gezondheid het toelaat, speel ik daar ook. Ik kreeg immers ook korting op mijn inschrijfgeld”, zegt ze met een knipoog. Maar de bittere waarheid is niet misselijk. Van Houten heeft nog altijd te kampen met veel vermoeidheid en krampen in de darmen, maar ook een extreme hartslag. “We zitten nu te bellen, maar mijn hartslag is nog niet onder de 100 gezakt. Er lopen nog onderzoeken, omdat er ook pieken tussen zitten van 170-180 in rust. Dat is zorgwekkend en daar moet ik serieus mee om blijven gaan.”

Het gezin blijft na de twee toernooien nog tot 1 februari in Portugal. “Hopelijk kan ik wat trainen in het zonnetje en doet dat mijn lijf goed. We blijven wat langer, mijn moeder kon dat mooi combineren met een afspraak in Lissabon voor haar werk.”

Overige resultaten

Er zijn meerdere klassementen. Daphne van Houten speelde mee in het bruto klassement (zonder handicapverrekening) en werd derde. Een andere Nederlandse speelster: Tineke Loogman-Verbruggen werd eerste in het 'netto' klassement (met handicapverrekening). In totaal speelden er negen Nederlanders mee in de Algarve Classic.

Alle scores zijn hier te zien

Lees meer over
Topgolf Vrouwengolf