Topgolf

Marcella Neggers geniet van dubbelrol op EK: 'Een ontzettend leuke groep'

De bondscoach van TeamNL voor golfers met een beperking is Marcella Neggers. Zij doet deze week echter zelf ook mee aan het EK op The Dutch. En ze is nog een van de kanshebbers ook. "Het doel is een medaille."

De dubbelrol gaat Neggers uitstekend af. "Dat komt vooral omdat dit een ontzettend leuke groep is. We golfen serieus maar we lachen ook heel veel met elkaar. Ik sta in de groep en soms boven de groep. Als ik met mijn vuist op tafel sla, is dat oké voor iedereen. Maar dat hoeft eigenlijk niet. Iedereen is heel goed coachbaar."

Reuma

Golf is voor de Brabanste al sinds haar twaalfde haar grootste passie. Ze bleek er aanleg voor te hebben, want meerdere keren werd ze Nederlands kampioen bij de senioren. Even was ze zelfs tourprofessional, maar reuma gooide roet in het eten. "Mijn rechterpols zit helemaal vast. Daar zit een prothese onder mijn huid. Verder ben ik ongeveer twintig keer geopereerd aan mijn elleboog, schouder, knie en pols."

Bij het laatste NK was ik zo nerveus dat ik mijn club niet naar achter kreeg

De afgelopen jaren heeft ze veel gekwakkeld met blessures. "Ik ben pas vier maanden weer aan het golfen. Op dit moment gaat het goed en kan ik pijnvrij spelen. Vlak voor het toernooi heb ik nog wel een cortisoneninjectie in mijn schouder gekregen." Er werd aan haar gevraagd of ze dat wel zou doen. Neggers kende geen twijfel. "Ik wil nu het EK spelen en ik wil nu genieten. Daarna kan ik even rustig aan doen. Voor hetzelfde geld zit ik op mijn 65ste in een rolstoel. Ik ga er niet vanuit, maar die mogelijkheid is er wel."

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Inmiddels zit Neggers helemaal op haar plek in haar rol van coach en speler. In het begin was het wel even een lastige omschakeling. "Dat kwam vooral omdat ik van sommige spelers hun plek innam. Gelukkig waren er ook een aantal die contact met mij zochten. Dat was even zoeken, maar al snel werd ik helemaal geaccepteerd in de groep."

Genieten en presteren

Op The Dutch gaat de 48-jarige Neggers voor een medaille. "Dat is zeker realistisch. We gaan er vooral van genieten maar ik wil ook graag presteren. Alleen de spanning op de eerste tee kan een probleem worden. Bij het laatste NK was ik zo nerveus dat ik mijn club niet naar achter kreeg. Ik ben toen lachend weggestapt. Het was wel gaaf dat het na zoveel nationale kampioenschappen nog steeds zoveel met mij doet." Of ze er inmiddels iets voor gevonden heeft? "Nee, het zal bij het EK niet minder zijn. Het is gewoon een kwestie van blijven ademen."

The Dutch vindt Neggers een fantastische locactie voor het EK. "Hoe gaaf is het om op deze baan te spelen. Het is echt een grote mensenbaan. Je hebt er niks te zoeken als je niet kunt golfen." De bondscoach verwacht dat Oranje in twee van de drie categorieën medaillekansen. "Bij de paragolfers is Richard Kluwen een van de favorieten en bij de vrouwen hebben we goede kansen met Daphne van Houten en mezelf. Het niveau bij de mannen is heel hoog, dus als we daar een top-10 behalen doen we het heel goed."

Het EK in Spijk is van 20 tot en met 22 juli gratis te bezoeken op The Dutch.

Lees meer over
Topgolf