Astrid: “Op een par 3 landt de bal net voor de green. Wij zagen een vos, maar konden niet exact zien wat hij deed, behoudens dat hij naar de bal liep en terug naar de bunker. Aangekomen bij de green bleek dat hij de bal van een medespeler had meegenomen in de bunker. Een andere bal hebben we niet meer gevonden. Wat moeten we dan doen?”
De bal moet naar het beste inzicht worden teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek zonder straf. Dit is te vinden in Regel 9.6.
Gerard: “Ik sla mijn bal over het water en over de green. Ik chip terug naar de vlag, maar mijn bal rolt voorbij de vlag het water in met gele palen. Waar moet ik nu droppen? Ik denk op de plaats waar ik mijn tweede slag heb gedaan, maar zijn er meer opties?”
Je mag altijd slag en afstand toepassen en met bijtelling van één strafslag terug naar de plek waar je voor het laatst de bal hebt geslagen. In dit geval mag je dus terug naar de plek waarvandaan je gechipt hebt. De andere optie die Regel 17.1d biedt is met één strafslag droppen recht op de lijn in het verlengde tussen de hole en het punt van kruisen. In dit geval is dat waarschijnlijk weer aan de andere kant van het water, waardoor de hindernis zich weer tussen jou en de hole bevindt.
Lisette: “Wat moet je doen als de bal in een afvoerputje op de fairway ligt? Mijn tegenstander wilde dat ik mijn bal binnen een clublengte zou droppen. De afvoerput lag vrij diep (in een kuil) en daardoor liep de fairway naar de afvoerput af. Als ik de bal binnen een clublengte vanaf de afvoerput zou droppen lag de bal dus lager dan mijn stand. Ik was het hier niet mee eens en vond dat ik nog een clublengte mocht gebruiken, omdat ik dan in een positie lag waardoor ik de bal fatsoenlijk kon slaan.”
Zowel jouw tegenstander als jijzelf hebben beiden geen gelijk. De juiste procedure voor het ontwijken van een vast obstakel (zoals bijvoorbeeld een afvoerput) binnen het algemeen gebied staat beschreven in Regel 16.1b.
De procedure begint met het bepalen van het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering. Dit is het punt waar je, met je voorgenomen slag, geen last meer hebt van de ligging, stand en ruimte voor de voorgenomen swing. Dit punt bepaal je het meest nauwkeurig door de stand in te nemen en je te verplaatsen tot je geen last meer hebt van de put. Hiermee simuleer je als het ware de slag.
Als je dit punt hebt bepaald (let op, het kan dus voorkomen dat de put zich tussen dit punt en de schoenen bevindt) moet er daarna worden gedropt binnen één stoklengte vanaf dit punt, maar niet dichter bij de hole. De bal moet vervolgens ook in deze dropzone tot stilstand komen. Als er daarna nog steeds belemmering bestaat door de put dan moet de bal opnieuw in de dropzone worden gedropt net zolang tot de put volledig ontweken is. Je begrijpt al: we hebben het hier alleen over de put en niet over de grond die richting de put afloopt. Hier krijg je dan ook geen relief voor en je moet de bal daarna spelen zoals hij ligt.
Bert: “Als de bal in de bunker ligt, neem ik vaak de hark vast mee naar de plek van de bal. Nu hoorde ik dat dit volgens de regels (welke?) niet mag. Het zou als testen van het zand worden beschouwd. Klopt dit?”
Nee dat klopt niet, je mag de hark meenemen naar de plek waar de bal ligt. Het gaat erom dat je voordat je een slag doet in de bunker met de hark niet opzettelijk het zand in de bunker aanraakt om de conditie van het zand te testen om informatie te verkrijgen voor een volgende slag. Ook mag je niet de stand, ligging, ruimte voor de voorgenomen swing of de speellijn verbeteren. Het uitsluitend neerleggen van een hark in een bunker in de buurt van jouw bal wordt niet gezien als het testen van het zand in de bunker. Je krijgt hiermee geen informatie voor het doen van je slag uit de bunker en je verbetert hier niets mee.
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Wouter Quispel (NGF Referee) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag? |
GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie! |