Nieuws

Zeker negen doden bij brand in golfballenfabriek Taiwan

Bij een grote brand in een Taiwanese golfballenfabriek zijn dit weekend minstens negen mensen om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten wordt er nog één persoon vermist, terwijl meer dan honderd mensen met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht.
Beeld: Pingtung County Government

Beeld: Pingtung County Government

Het drama voltrok zich afgelopen vrijdag in een fabriek van Launch Technologies Co, een grote leverancier van golfballen. Volgens een Taiwanees persbureau zorgde een explosie vrijdag rond 18.10 uur lokale tijd ervoor dat een deel van het gebouw instortte, waardoor brandweerlieden en gestrande medewerkers vast kwamen te zitten. Twintig minuten later volgde er een tweede explosie.

De brand in Pingtung County was pas 28 uur later helemaal geblust, maar heeft aan zeker negen mensen het leven gekost, onder wie vier brandweerlieden. Onduidelijk blijft voorlopig wat de explosies veroorzaakt heeft. Autoriteiten meldden dat natuurlijke gassen die vrijkwamen bij het blussen van de brand een rol gespeeld konden hebben. President Tsai Ing-wen bezocht de regio op zaterdag en sprak met slachtoffers en hun families.

260 miljoen ballen

Taiwan staat te boek als een groot exporteur van golfballen. Bekende merken als TaylorMade, Callaway, Wilson, Bridgestone en Mizuno produceren er hun ballen, zo blijkt uit de jaarverslagen van Launch Technologies Co. Het beursgenoteerde bedrijf verscheepte vorig jaar zo’n 260 miljoen golfballen, goed voor een vijfde van het totaal wereldwijd. Zo’n 80 procent daarvan was bestemd voor de Amerikaanse markt.

Het verantwoordelijke ministerie kondigde zaterdag al aan een onderzoek te openen naar de veiligheid van de werkzaamheden in de fabriek. Volgens het Taiwanese persbureau is de fabriek in het verleden al eens beboet vanwege overtredingen. In lokale media werd bovendien bericht over slechte arbeidsomstandigheden, en dat de medewerkers veel overuren moesten draaien. Het moederbedrijf zegt dat het productieproces en de condities in de fabriek de laatste jaren juist sterk waren verbeterd.

Lees meer over
Equipment