Topgolf

Solheim Cup: Europa vecht terug en trekt stand gelijk

Na twee dagen topgolf op Finca Cortesin houden Europa en Amerika elkaar in evenwicht. Dankzij geweldig spel in de fourballs trok Europa zaterdagmiddag de stand gelijk en gaan de singles op zondag de beslissing brengen.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Het verschil ging van vier naar twee, en van twee naar nul. De speelsters van captain Suzann Pettersen waren zaterdag geïnspireerd en sleepten na een achterstand van 0-4 en 3-5 een 8-8 uit het vuur. Onder aanvoering van de thuisspelende Carlota Ciganda en de ijskoude Leona Maguire, deelde Team Europe met name in de fourballs in de middag een harde klap uit. Daarmee lijkt een historische Europese comeback in de maak.

Ochtendsessie eindigt gelijk: 2-2

Na de oorwassing op vrijdagochtend (0-4) werden de foursomes zaterdagmorgen gedeeld: twee winstpartijen voor zowel Europa als Amerika voor een tussenstand van 7-5 in het voordeel van Team USA.

Nelly Korda en Allisen Corpuz domineerden in de eerste foursome op Finca Cortesin en versloegen het doorgaans succesvolle duo Georgia Hall en Celine Boutier met 5&3. 

Captain Stacy Lewis heeft ervoor gekozen geen speelster vijf partijen te laten spelen, terwijl de captain van Europa, Suzann Pettersen, drie speelsters dat wel laat doen. Voor Gemma Dryburgh betekende dat helaas dat ze helemaal niet in actie kwam op zaterdag en zondag alleen nog de single speelt na een half gewonnen punt op vrijdag. 

Hole-in-one

Emily Kristine Pedersen, die vrijdag geschiedenis schreef met een hole-in-one, is een van de speelsters die vijf partijen speelt. Op vrijdagochtend versloeg ze met Carlota Ciganda in de eerste partij Jennifer Kupcho en Lilia Vu (2&1).

Lexi Thompson en Megan Khang versloegen Leona Maguire en Anna Nordqvist (1 up), terwijl het jonge Zweedse duo Linn Grant en Maja Stark een cruciaal punt wonnen. Met twee birdies op 17 en 18 pakten ze in de mooiste partij van de ochtend (zie highlights onder) tegen Danielle Kang en Adrea Lee de winst.

Hoogtepunten zaterdagochtend:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Fourballs prooi voor Europa

In het begin van de fourballs in de middag kleurde het scorebord volledig blauw en stond Europa na de turn in alle vier de partijen op voorsprong. Het niveau van beide teams lag zeer hoog en partijen moesten 'gewonnen' worden. Ze werden niet beslist door slecht spel van de tegenstander. Amerika vocht terug tegen het blauw en hield lang zicht op het behouden van een voorsprong. 

Caroline Hedwall, die een omstreden wildcard kreeg van Pettersen, speelde haar eerste partij van de 18de Solheim Cup aan de zijde van Anna Nordqvist. De Zweedse landgenoten kwamen sterk uit de startblokken en stonden lang up in hun fourball tegen Cheyenne Knight en Angel Yin, maar gingen op 17 toch ten onder.

Een andere speelster van wie werd gedacht dat ze vijf partijen zou spelen, maar door nekproblemen rustig aan moest doen, is Charley Hull. De Engelse wereldtopper zat na de verloren ochtendsessie op vrijdag twee sessies op de bank. Op zaterdagmiddag kon ze 'los' aan de hand van uitblinker Leona Maguire, en dat bleek goed te werken: het duo won met 4&3 van Nelly Korda en Ally Ewing. 

Hoog niveau

De vierde en laatste partij - tussen Danielle Kang en Lilia Vu tegen Carlota Ciganda en Linn Grant - was van een ongekend hoog niveau, want de eerste hole waar geen van de vier speelsters een birdie wist te maken was hole 15(!). Op hole 16 sloeg de ontketende Ciganda toe met een birdie om naar twee up te gaan. Op 17 was par genoeg om het laatste punt van de dag binnen te brengen voor een 8-8 stand. 

'We zijn er nog niet'

"Dit is mooi en ik ben erg trots op mijn speelsters, maar we zijn er nog niet. We moeten nu doorschakelen in de vijfde versnelling en morgen de klus klaren", aldus Pettersen, die morgen met Europa de kans krijgt om de Solheim Cup voor de derde keer op rij te winnen.

Europa heeft 14 punten nodig om de Solheim Cup te behouden, terwijl Amerika 6.5 punt nodig heeft uit de twaalf singles om op 14.5 punt te komen en de beker mee terug het vliegtuig in te nemen. Het gaat hoe dan ook een ongekend spannende slotdag opleveren. De twaalf singles beginnen zondag om 11.15 uur en zijn live te zien op Ziggo Sport.

Stand

Lees meer over
Solheim Cup Topgolf LET LPGA