Big Green Egg Open

Anne van Dam herpakt zich op Big Green Egg Open: 'Ik loop hier met een big smile rond'

Van tee tot green mankeerde er weinig aan bij Anne van Dam op een wederom stralende dag van het Big Green Egg Open. De in vorm verkerende Arnhemse had op de openingsdag wat moeite en bleef boven par met een 74 (+2). Op dag twee tapte ze echter uit een ander vaatje en tekende ze voor een 69 (-3). Met een totaal van -1 haalde ze ruimschoots de cut en staat ze in de top-30.
Beeld: Edwin Vermaas

Beeld: Edwin Vermaas

Onder toeziend oog van een grote groep toeschouwers begon Van Dam direct met een birdie op de openingshole, een par-5. Het was voor de golfliefhebber sowieso genieten geblazen met de twee Zweedse Solheim Cup-sterren Anna Nordqvist (-4) en Caroline Hedwall (+2) aan haar zijde.

Het bleek zaterdag maar weer eens dat de vijfvoudig winnares drives kan slaan waar veel van haar collega's op de Ladies European Tour - ook Nordqvist en Hedwall - jaloers op zijn. En dat grote voordeel werd op de par-5 holes goed zichtbaar. Want ook op de par-5 zevende sloeg ze toe met birdie. Dankzij twee bogeys bereikte ze de turn in level par voor de dag.

Masterclass van tee tot green

Op de tweede negen bleef ze kansen creëren en deed ze praktisch niks meer fout van tee tot green. Het grote verschil waren de putts die begonnen te vallen. Zowel op 10 als 11 noteerde ze birdies en op 13, wederom een par-5 (434 meter) waar ze slechts 124 meter over had voor de tweede slag naar de vlag, sloeg ze opnieuw toe met birdie. Het werd niet vier uit vier op de langste holes, want de laatste par-5, de slothole van de bosbaan, leverde 'slechts' een par op omdat ze na een afslag links in het hoge gras gedwongen werd om op te leggen.

Meer kansen en geduld

"Ik lag vandaag veel vaker in positie", was de simpele verklaring van Van Dam na afloop. "Ik creëerde veel meer kansen en ik had meer geduld. De score had nog wat lager gekund. Ik wil niks liever dan zondag hier spelen en ben blij dat dat gelukt is." 

Bekijk het interview met Anne van Dam:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Bringner houdt leiding vast

Door de ochtendmist, en de daaropvolgende anderhalf uur vertraging, konden niet alle speelsters hun ronde voltooien. Zij zullen zondagochtend hun tweede ronde af moeten maken. Bovenaan het leaderboard veranderde weinig, want Sofie Bringner is nog steeds de leidster. De Zweedse - gestart op hole 10 - ging met -10 door de turn maar leverde twee slagen in op de par-5 1ste hole en staat met nog drie holes te spelen een slag voor op een groep van zeven speelsters op -7. In die groep zitten onder andere de Duitse amateur Helen Biem en de leidster in het Rookie of the Year klassement, de Thaise Trichat Cheenglab. 

Leaderboard

Big Green Egg open ticketsverkoop

Kom je kijken bij het Big Green Egg Open 2023? 

KOOP HIER JE TICKETS