Topgolf

Big Green Egg Open showcase voor meer toegankelijke golfsport

Met het Big Green Egg Open in Hilversum deze week wil de Nederlandse Golf Federatie niet alleen een podium bieden aan vrouwelijke topgolfers, maar ook de toegankelijkheid van de sport benadrukken. De topgolfsters Anna Nordqvist en Anne van Dam zetten zich daar graag voor in.
Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

Beeld: Edwin Vermaas - Approach the green

“Het toernooi past goed in onze plannen om het imago van de golfsport te verbeteren onder niet-golfers”, zei Caroline Huyskes, voorzitter van de Nederlandse Golf Federatie (NGF), vandaag bij de kick-off van het Big Green Egg Open. “Want bij die groep leeft nog te veel het idee dat golf een te dure sport is voor een elite, terwijl het juiste beeld is dat het een prachtige sport is, goed voor je gezondheid, in de natuur wordt gespeeld en je ook in een fijne sociale omgeving bent.”
“Het is belangrijk dat je je welkom voelt bij een golfclub, waardoor een eerste kennismaking goed valt. In dat opzicht kan golf ook nog iets laagdrempeliger worden”, vulde Nederlands beste speelster Anne van Dam aan.

Toegankelijk

Die ingrediënten zijn deze week terug te vinden op de Hilversumsche Golf Club, waar het internationale toptoernooi voor vrouwen van 8 tot en met 10 september wordt gespeeld en extra zorg aan toegankelijkheid is besteed. Toegankelijkheid is het sleutelwoord in de campagne Welcome to the Club, die de NGF nog niet zo heel lang lanceerde en waar veel golfclubs en golfbanen in Nederland invulling aan geven. De pijlen worden met name op de doelgroepen vrouwen en jeugd gericht.
De toegangsprijs (nog geen zes euro en voor jeugd tot en met 18 jaar is het zelfs gratis) van het evenement is laag gehouden, er is op de baan een intieme festivalsetting gecreëerd en je kunt de topspeelsters van heel dichtbij in actie zien. Ook zijn de internationale deelnemers op meerdere momenten heel benaderbaar. In totaal doen deze week 126 speelsters uit bijna dertig landen mee. Boegbeelden zijn naast Anne van Dam onder meer de Zweedse Anna Nordqvist, de winnaar van vorig jaar en haar landgenote Caroline Hedwall. In totaal komen zes Nederlandse speelsters in actie.

Passie

Huyskes: “We hebben in Nederland het KLM Open voor mannen, maar tijdens dit toernooi zie je de hele week meiden met passie en een glimlach op hun gezicht rondlopen. Met het voorspelde zomerse weer wordt dit gewoon een heel mooie week, die zich er bij uitstek voor leent om kennis te maken met de golfsport.”
De internationale organisatie Ladies European Tour, waarvan het Big Green Egg Open deel uitmaakt, is deze week goed vertegenwoordigd in Hilversum. Vanuit die organisatie wordt met grote interesse gekeken naar de Nederlandse aanpak. “Het internationale topgolf groeit. Er komen meer toernooien op onze kalender, het prijzengeld is flink omhooggegaan en vrouwengolf is vaker op televisie te zien”, aldus Alexandra Armas, CEO van de Ladies European Tour. “We volgen met belangstelling de inspanningen van de NGF om meer vrouwen bij de golfsport te betrekken en hoe dat in dit toernooi wordt vertaald.”

Solheim Cup

Het Big Green Egg Open is in dat opzicht een kleine generale voor de Solheim Cup, die in 2026 in Nederland wordt gespeeld. Dat is de tweejaarlijkse titanenstrijd tussen de beste golfsters van de Verenigde Staten en Europa. “Het grootste evenement in vrouwengolf dat de entourage bij een voetbalwedstrijd benadert”, zei Armas vandaag, daarmee doelend op sfeerbepalende factor van het publiek, dat hartstochtelijk meeleeft met de twee teams.
Maar eerst deze week het Big Green Egg Open met daarin zeker één Nederlandse favoriet: Anne van Dam. Ze won vorige week in Ierland al bijna een toernooi en kijkt uit naar een herkansing in Hilversum. “Op een mooie baan, met veel vrienden en familie als toeschouwers. Daar zitten ook vrienden bij voor wie de golfsport nieuw is.”
En met een glimlach: “Alvast mijn excuses als ze zich niet helemaal goed gedragen, maar er is deze week geen mooiere en laagdrempeligere kennismaking met golf denkbaar dan dit toernooi.”

Lees meer over
Dutch Ladies Open