Topgolf

Winnend Europa onder de loep: dit waren de uitblinkers 

Van vrijdag tot en met zondag was de Marco Simone Golfclub het decor van de Ryder Cup. De Europese golfers begonnen furieus en mede daardoor won Europa voor de zevende keer op rij de thuiswedstrijd. Hoe deden de spelers van captain Luke Donald het individueel? We nemen ze alle twaalf onder de loep.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Rory McIlroy (4-1-0)

De topscorer van deze Ryder Cup met vier punten. Samen met Tommy Fleetwood vormde McIlroy een gouden duo in de foursomes met twee overwinningen. Zondag in de singles was de Noord-Ier de beste speler. Na 17 holes was McIlroy zeven onder par en won hij 3&1 van Sam Burns.

Viktor Hovland (3-1-1)

Een van de leiders van het Europese team. Op basis van de statistieken was hij de beste speler deze Ryder Cup. Van tee tot green won hij maar liefst 10.24 slagen. En samen met rookie Ludvig Åberg boekte hij de grootste overwinning ooit in de foursomes op zaterdag: 9&7 tegen Scottie Scheffler en Brooks Koepka.

Jon Rahm (2-0-2)

Samen met Tyrell Hatton en Robert MacIntyre verloor de Spanjaard geen enkele partij. Qua statistieken was Rahm bijna even goed als Hovland (8.67 slagen beter dan gemiddeld). In de eerste single wist hij na een birdie op 18 gelijk te spelen tegen nummer één van de wereld Scheffler.

Tommy Fleetwood (3-1-0)

Ten opzichte van het gemiddelde van alle spelers wist de Engelsman, die het winnende punt binnenhaalde voor Europa, bijna 8 slagen te winnen. Alleen de drie bovengenoemde Europeanen deden het beter. Alleen de fourball op zaterdag met Nicolai Højgaard ging verloren.

Tommy Fleetwood tijdens fourballs Ryder Cup
Beeld: Golfsupport.nl

Tyrell Hatton (3-0-1)

In vier partijen zorgde Hatton voor 3,5 punt. Samen met Rahm won hij twee keer zijn foursome en vrijdag in de fourball met Hovland speelde de Brit gelijk. Zondagmiddag haalde een van de betere drivers van Europa een punt binnen door The Open-winnaar Brian Harman te kloppen met 3&2.

Justin Rose (1-1-1)

Vanwege zijn sportiviteit kreeg Rose zondag de Nicklaus-Jacklin Award uitgereikt. Op vrijdagmiddag haalde de oudste speler van deze Ryder Cup een cruciaal half punt binnen. Zaterdag won hij met MacIntyre van Thomas/Spieth. Kijkend naar de statistieken was de Engelsman de beste putter; strokes-gained +4.95.

Ludvig Åberg (2-2-0)

Voor de rookie, die nog nooit een major speelde, was het een succesvolle Ryder Cup. Hij behaalde de grootste zege ooit en won zijn openingswedstrijd in de foursome aan de zijde van Hovland. Zijn putten en driven waren dik in orde, maar de andere onderdelen hebben nog wat aandacht nodig. In de singles was Brooks Koepka te sterk voor de 23-jarige Zweed.

Shane Lowry (1-1-1)

Zonder twijfel het grootste feestbeest van Europa. Stond meerdere malen te springen op de fairways, terwijl hij zelf niet speelde. Deed het in zijn drie partijen ook niet onaardig, met als hoogtepunt de 2&1 overwinning samen met Sepp Straka tegen Fowler/Morikawa. Waarschijnlijk zal de Ier het niet bij één biertje gelaten hebben zondagavond.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Matt Fitzpatrick (1-2-0)

Hij begon in Rome aan zijn derde Ryder Cup en hij smachtte naar zijn eerste volle punt. Vrijdagmiddag kreeg de Engelsman dat voor elkaar samen met McIlroy. Na zes holes in fourballs was Fitzpatrick 6 onder par. Daarmee was de partij al zo goed als beslist. Op zaterdag- en zondagmiddag verloor een van de betere putters op hole 18.

Sepp Straka (1-2-0)

Voor de Oostenrijker was het zijn eerste Ryder Cup. Hij kwam alleen in actie tijdens de foursomes en singles en won vrijdagochtend zijn eerste match. Speelde niet zijn beste golf, maar won toch ruim drie slagen met zijn approaches. Overall was Straka de meest gemiddelde speler van de 24.

Robert MacIntyre (2-0-1)

De Schot kwam zonder vorm naar de Marco Simone Golfclub en miste de cut in het Frans Open de week voor de Ryder Cup. Hij verraste door in drie partijen ongeslagen te blijven en 2,5 punt te pakken voor Europa. Desondanks was hij volgens de data de minste Europeaan met een strokes-gained totaal van -6.48 slagen.

Nicolai Højgaard (0-2-1)

Als enige Europeaan wist Højgaard geen partij te winnen. Samen met Rahm werd het gelijk tegen Scheffler/Koepka en daarna verloor de Deense rookie twee keer. In de singles was Xander Schauffele een maatje te groot. Hij liet het vooral liggen van tee tot green en rondom de greens.

Patrick Cantlay tijdens de Ryder Cup op zaterdag
Beeld: Golfsupport.nl

Amerikanen

Na 28 partijen was zondag de uitslag 16,5 - 11,5 in het voordeel van Europa. Als we kijken naar de verliezende Amerikanen vallen een aantal zaken op:

  • Het eerste volle punt werd zaterdagochtend pas behaald door Max Homa en Brian Harman
  • Scheffler behaalde geen enkel vol punt (0-2-2) en verloor gemiddeld 1.36 slagen ten opzichte van het gemiddeld (strokes-gained)
  • Topscorer Max Homa (3,5 punt), Patrick Cantlay en Sam Burns waren de enigen die slagen wonnen volgens het strokes-gained-principe
  • Van de vijf minste spelers zijn er vier Amerikaan: Collin Morikawa, Justin Thomas, Jordan Spieth en Wyndham Clark
  • De drie laatst genoemden eindigden allemaal op ruim -6 strokes-gained totaal. Zowel Spieth als Clark wonnen slagen met putten, maar verder was het zwaar ondermaats
  • Van tee tot green was Hovland ruim 19 slagen beter dan Spieth
Lees meer over
Ryder Cup Topgolf