Topgolf

‘Spider Man’ wint eindelijk weer, voor zijn dochter: ‘Ze is waar ze hoort te zijn’

Camilo Villegas (41) wist dat zijn overleden dochtertje Mia van boven meekeek toen hij zondag na negen jaar eindelijk weer eens won op de PGA Tour.

Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Camilo Villegas kreeg al vroeg de status van publiekslieveling nadat hij arriveerde op de PGA Tour. Zijn talent en aanvallende spel spraken voor zich, maar in het oog sprong naast zijn persoonlijkheid, ‘flair’ en goede looks ook vooral de opmerkelijke manier waarop hij zijn putts las. Daarvoor ging hij zo’n beetje helemaal naar het gras op handen en voeten. Het leverde hem in Colombia de bijnaam ‘El hombre Araña’ op, oftewel Spider Man voor het grotere publiek.

De man uit Medellin won in 2008 twee toernooien uit de FedExCup Playoffs, en pakte in de Honda Classic van 2010 zijn derde titel. Daarna brak een mindere periode aan, waarin bij Villegas het vertrouwen wegebde. Een nieuwe opleving was er toen hij in 2014 het Wyndham Championship op zijn naam schreef, maar die comeback duurde niet al te lang. In de jaren die volgden werd hij geplaagd door blessureleed, maar dat viel allemaal in het niet bij wat de familie Villegas meemaakte kort na de geboorte van dochtertje Mia.

Mia

In 2020 kwam namelijk het bericht naar buiten dat Mia vocht tegen tumoren in haar hersenen en de wervelkolom. Niet veel later volgde het trieste nieuws dat de 22 maanden oude dreumes het niet had gered. 

Samen met zijn vrouw Maria richtte Camilo de stichting ‘Mia’s Miracles’ op, waarmee ze families willen helpen die ook te maken krijgen met kinderkanker. Ook verwelkomden ze samen in 2021 hun zoontje Mateo. De kleine Villegas verkleedde zich onlangs met Halloween nog als zijn vader, a.k.a. Spider Man.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Grootste inspiratie

Na het overlijden van Mia stortte Camilo zich, op advies van zijn vrouw, weer helemaal op golf. Maar: “De realiteit is dat ik ouder word. Ik ben 41 jaar en zoveel spelers van mijn leeftijd zie je niet meer winnen op de PGA Tour”, zo zei hij eerder dit jaar. Met zijn nieuwe coach voerde hij grote swingveranderingen door, terwijl Mia zijn grootste inspiratie was om door te gaan.

Van invitatie naar winst

Een gang naar Q-School leek onafwendbaar voor Villegas, die twee weken geleden nog 223ste stond op de jaarranglijst. Maar in Mexico benutte hij een sponsorinvitatie ten volle door tweede te worden, waarmee hij zijn plek in het Butterfield Bermuda Championship veiligstelde. Daar won hij. 

Op de Port Royal Golf Course opende hij de slotronde met vier birdies op de eerste zeven holes en bij de turn was hij al leider. Nog meer in de aanval gaan werd door de wind praktisch onmogelijk gemaakt, maar toch lukte het Villegas om de bal op de lange par-3 16de dichtbij te leggen, en een hole later up & down te gaan vanuit het zand. Na de tap-in op 18 gingen zijn ogen direct naar de hemel.

'Kleine kijkt lachend toe'

Maar liefst 3.374 dagen na zijn laatste overwinning viel alles eindelijk weer eens op zijn plek voor de Colombiaan. “Negen jaren waarin je soms stopt met geloven”, aldus de winnaar op Bermuda. “Ik hou van dit spelletje. Golf heeft me een hoop mooie dingen gegeven. But in the process, it kicks your butt.

“Ik wil iedereen bedanken die me heeft aangemoedigd op deze reis. De support bleef zich maar opbouwen en is echt ongelofelijk geweest. Ik weet dat mijn kleine toekijkt met een lach op haar gezicht. Ze is waar ze hoort te zijn na een lang gevecht.”

Lees meer over
Topgolf Toernooien PGA Tour