Nieuws

Welke golfbaan wil jij iedere dag de rest van je leven spelen?

Sommige golfbanen vervelen nooit, andere golfbanen heb je na een paar keer spelen eigenlijk wel gezien. Hoe komt dat? Natuurlijk heeft een mooie omgeving veel invloed, maar golfbaanarchitectuur, hoe de holes ontworpen zijn, is vaak ook heel bepalend.

'Golf architecture for normal people', dat is de titel van een boek dat dit jaar is verschenen. In dit geval slaat ‘normal people’ op al die miljoenen amateurgolfers in de wereld die op tienduizenden golfbanen hun rondjes spelen. De schrijver van het boek is Geoff Shackelford, een bekende golfjournalist die inmiddels ook zijn sporen heeft verdiend als golfbaanarchitect. Shackelford was medeverantwoordelijk voor de renovatie van de holes van de LA Country Club waar dit jaar het US Open werd gespeeld. Met 'Golf architecture for normal people' wil Shackelford golfers meer inzicht geven in golfbaanarchitectuur. De Amerikaan was onlangs te gast in de podcast Podje Golf en daarin vertelde hij onder andere over het R-E-D systeem dat hij heeft bedacht waarmee iedere golfer banen op een leuke en eenvoudige wijze kan beoordelen.

R-E-D

De R in R-E-D staat voor Remember. Kun je na een ronde de holes – of onderdelen van de holes – herinneren? Een goede golfbaan heeft een mix van holes, van niet zo lastig tot heel uitdagend. Alleen maar heel spectaculair ogende holes werkt doorgaans ook niet, net zoals 18 dagen achter elkaar eten in een sterrenrestaurant gaat vervelen.

De E staat voor Every Day. Is het een golfbaan die je iedere dag, de rest van je leven zou willen spelen? Waarom wil je op de ene baan na je laatste putt het liefst meteen weer door naar hole 1 voor nog een rondje, en raak je op een andere baan snel verveeld? Dat kan natuurlijk met de omgeving te maken hebben, een baan in de duinen of in het bos spreekt meer aan dan een baan langs een snelweg, maar zeker ook van invloed is hoe een architect de holes heeft ontworpen.

 

En de D staat voor Dog. Shackelford is een hondenliefhebber en hij meet de aantrekkelijkheid van een golfbaan ook af aan het feit of je op het terrein met je hond een fijne wandeling kunt maken. 

 

Podje Golf 

 

Hondenliefhebber of hondenhater, voor iedereen die iets meer wil weten van golfbaanarchitectuur is 'Golf architecture for normal people' een aanrader. Dat is luisteren naar aflevering 68 van Podje Golf waarin Gerard en Sietse bellen met Geoff Shackelford natuurlijk ook. 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

 

Boek Shackelford
Lees meer over
Banen Podcast