Topgolf

Topprestatie Anne van Dam in Scandinavian Mixed

Anne van Dam werd op de gedeelde derde plaats de beste vrouw in het Volvo Scandinavian Mixed. De winst ging naar de Engelse laatbloeier Dale Whitnell.

Anne van Dam speelde zich zaterdag in de derde ronde van het Volvo Scandinavian Mixed met een geweldige 63 (-9) naar de vierde plaats op het leaderboard. In de slotronde op de Ullna G&CC bij Stockholm wist de 27-jarige Arnhemse nog een plek te stijgen door een ronde in 69 slagen. Met een totaal van -15 deelt Van Dam de derde plaats met de Duitser Yannick Paul in het met twee miljoen euro gedoteerde toernooi waarin de mannen en vrouwen streden om één hoofdprijs. Onder toeziend oog van gastvrouw en Zweedse golflegende Annika Sörenstam maakte Van Dam op de laatste hole een putt van een meter of vier voor birdie.  

“De eerste negen holes speelde ik goed, had ik veel kansen”, reageerde Van Dam na de ronde. “De tweede negen ging lastiger maar ik bleef vechten en de birdie op hole 18 voelde extra speciaal. Bij de start van het weekend stond ik veertien slagen achter, dus ik wist dat ik wat agressiever moest spelen. Vandaag had ik niet mijn beste spel maar je blijft knokken, aanvallen en kijken of je wat kansen kan benutten. Het was hoe dan ook een fantastische week en ik hoop dat ik hier volgend jaar kan terugkomen.”

 

Solheim Cup

 

Met de gedeelde derde plaats verdient Van Dam 104.842 euro. Ze doet ook heel goede zaken in de kwalificatie voor de Solheim Cup die eind september gespeeld wordt op Finca Cortesin in Spanje. In een interview met Golf.nl enkele weken terug zei de vijfvoudig winnaar op de Ladies European Tour dat ze iedere dag wel een keer aan de Solheim Cup denkt. Eerder in september is de in Amerika woonachtige Van Dam in eigen land te bewonderen in het Big Green Egg Open op de Hilversumsche Golfclub.  

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Albatros Van Driel

 

Darius van Driel deed zondag iets heel bijzonders op hole 15 van die Ullna G&CC: hij holede met een ijzer-5 zijn tweede slag van 183 meter uit voor een albatros. Opeens stond Van Driel in de top-10, maar hij zakte helaas wat terug door met twee bogeys te eindigen. Uiteindelijk werd de 34-jarige golfer gedeeld 21ste. In de Race to Dubai stijgt Van Driel zeventien plaatsen naar plek 135.  Joost Luiten maakte voor zijn doen heel veel fouten in de Scandinavian Mixed: veertien bogeys en een dubbel. De beste Nederlandse golfer kwam met -4 uit op de gedeelde 44ste plaats. Lauren Holmey miste vrijdag met +14 ruim de cut.

 

Winst Whitnell

 

Dale Whitnell begon de laatste ronde met een ruime voorsprong en de Engelsman had aan het einde van de rit met -21 nog een marge van drie slagen over op de Amerikaan Sean Crocker die alleen tweede werd op -18. De 34-jarige Whitnell werd in 2009 pro na een heel succesvolle amateurcarrière en is een typische laatbloeier. In 2020 kwam hij voor het eerst op de DP World Tour. Daarna ging het ieder jaar iets beter en op de Ullna G&CC beleefde hij vandaag zijn grote doorbraak met een eerste zege op het hoogste niveau. Met die overwinning verdient Whitnell 315.454 euro en op de Race to Dubai is de Engelsman nu zeventiende.

Leaderboard

LPGA

Op de LPGA haalde Dewi Weber de cut in de Shoprite LPGA Classic. Weber kwam in het toernooi over 54 holes met 70-72-70 uit op een score van -1, goed voor een gedeelde 54ste positie. Volgende week kan de Groningse ook spelen in de Meijer LPGA Classic.

 

Leaderboard

 

Gemiste cuts op Challenge Tour

 

Op de Challenge Tour kwamen Lars van Meijel, Vince van Veen en Kiet van der Weele in actie in de Andalucía Challenge de Cádiz. Niemand van dat drietal haalde de cut. Het toernooi op Golf Novo Sancti Petri werd in een play-off gewonnen door de Engelsman Sam Hutsby.

 

Leaderboard