Topgolf

Openhartige Rory McIlroy voelt zich ‘een offerlam’

In een persconferentie waar heel de golfwereld reikhalzend naar uitkeek maakte Rory McIlroy van zijn hart geen moordkuil. “Ik haat LIV Golf, ik haat LIV nog steeds.”

Dinsdagmiddag ging er een schok door de internationale golfwereld. De mededeling dat LIV Golf en de PGA Tour de strijdbijl begraven en, met in hun kielzog de DP World Tour, gaan optrekken in één gezamenlijke nieuw te vormen entiteit, kwam totaal onverwacht. Naast PGA Tour-topman Jay Monahan en Yasir Al-Rumayyan, de baas van het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië, was bijna niemand op de hoogte van de deal. Zelfs Rory McIlroy, die de afgelopen twee jaar optrad als een soort woordvoerder van de PGA Tour en zich heel kritisch uitliet over het door Saoedi-Arabië gefinancierde LIV Golf, werd pas heel kort voor het nieuws wereldkundig werd gemaakt op de hoogte gebracht.

De Noord-Ier verdedigt deze week zijn titel in het Canadees Open en er stond al een persconferentie gepland. Die bijeenkomst met het journaille kreeg nu opeens een totaal andere lading. Zou McIlroy teleurgesteld zijn over de samenwerking met het Public Investment Fund van Saoedi-Arabië of ziet hij juist voordelen? Zoals altijd maakte McIlroy van zijn hart geen moordkuil en ging hij geen enkele vraag uit de weg. Dit zijn de belangrijkste en opvallendste uitspraken van Rory. 

Verenigen

“Het is lastig om me nu niet een ‘sacrificial lamb’ (een offerlam) te voelen. I put myself out there.”

McIlroy stond altijd vooraan om de PGA Tour en topman Jay Monahan te verdedigen. Dat kostte veel energie, het leverde hem veel bijval op maar ook flink wat kritiek en nu overkomt hem dit… 

 

"Als ik niet naar mezelf kijk maar naar het grotere plaatje en tien jaar verder, dan denk ik dat dit uiteindelijk goed is voor golf. We kunnen nu beginnen met het verenigen van de sport op eliteniveau en deze samenwerking geeft ook financiële zekerheid voor de toekomst.”

 

“Het eenvoudige antwoord is ja, het complexe antwoord is, hoe zou dat moeten gebeuren? Het is grijs terrein maar er moeten gesprekken komen.” 

Op de vraag van een journalist of de golfers die loyaal bleven aan de PGA Tour en niet zijn gezwicht voor de miljoenen van LIV Golf nu financieel gecompenseerd dienen te worden.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Vijand of partner?

 

Acties hebben consequenties.We kunnen die mannen niet zomaar weer toelaten en net doen of er niets gebeurd is. Ze hebben de PGA Tour beschadigd en zijn een rechtszaak tegen ons begonnen. Zomaar terug op de Tour kan niet, dat is wat Jay (Monahan) gisteren (tijdens een meeting met spelers) ook duidelijk heeft proberen te maken."

In 2024 komt er een weg terug voor spelers van LIV Golf naar de PGA Tour maar als het aan Rory ligt dus zeker niet zonder slag of stoot. 

 

“Ik haat LIV, ik haat LIV nog steeds. Ik hoop dat LIV Golf verdwijnt en dat is ook wat ik verwacht. Dat is een belangrijk onderscheid, dit gaat over de PGA Tour, de DP World Tour en de PIF, dat is iets heel anders dan LIV.” 

Rory was en is geen fan van LIV Golf…

 

“Of je het leuk vindt of niet, de PIF blijft geld in golf investeren. Het voordeel is dat de PGA Tour nu kan controleren hoe dat geld wordt besteed. Een van de grootste soevereine vermogensfondsen in de wereld heb je liever als partner dan als vijand. Ik heb er vrede mee, ik heb gezien hoe het in andere sporten en in het zakenleven is gegaan. Ik heb dit geaccepteerd. Hoe kun je op tegen mensen die meer geld hebben dan ieder ander? Nogmaals, als zij (Saoedie-Arabië) zo veel geld in golf gaan stoppen, dan kunnen we beter partner worden en zorgen dat het geld op de goede manier wordt geïnvesteerd."

Het antwoord van Rory op de vraag of hij ethische bezwaren heeft vanwege het geld uit Saoedie-Arabië.

 

Lees meer over
Topgolf PGA Tour DP World Tour