Topgolf

Wie kan Brian Harman nog stoppen in The Open?

Is Brian Harman nog te stoppen? Dat lijkt de enige vraag die er nog toe doet in The Open. De Amerikaan begint morgen met een voorsprong van vijf slagen aan de laatste 18 holes. Joost Luiten kan met een goede dag nog zorgen voor zijn beste prestatie in 21 majors.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Voor Luiten was het vandaag niet veel anders dan gisteren. Hij moest werken voor een acceptabele score. Een snelle bogey op 2 hielp niet bepaald en evenmin dat hij op de par-5’s geen slagen won. Luiten maakte nog het meeste indruk met enkele knappe putts om zijn par te redden. Met level par voor de dag viel hij zo’n tien plaatsen terug in het klassement.
Vanaf de 41ste plaats (+1) is morgen het verbeteren van zijn beste klassering in een major (21ste PGA Championship, 2012) en The Open (32ste, editie 2019) allesbehalve onmogelijk en dat is zeker geen onrealistische verwachting, getuige het goede seizoen dat Luiten doormaakt.

Joost Luiten derde dag The Open 2023
Beeld: Golfsupport

Vuurwerk

Voor het echte vuurwerk bovenin moeten evenwel andere spelers zorgen. Wie kan Brian Harman nog van zijn de titel Champion Golfer of the Year afhouden, is de vraag.
De enige speler in de ochtend die een boodschap afgaf aan de Amerikaan was Jon Rahm. De Spanjaard ging als een wervelwind door de baan, pikte onderweg maar liefst acht birdies op en ging mogelijke schade uit de weg. Met een ronde 63 schoot hij naar de tweede plaats (-6) achter Harman, die toen nog de baan in moest. Andere toppers als Rory McIlroy, Max Homa, Jordan Spieth en Wyndham Clark konden die jump niet maken.
Niettemin leek de linkshandige Amerikaan even geïmponeerd, want na twee vroege bogeys was het verschil nog maar twee slagen. Maar Harman herpakte zich en vond tijdig de weg naar birdies.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Ineenstorting

Om hem heen drukte niemand meer zijn neus tegen het raam. Tommy Fleetwood ook niet. Hij begon ronde drie met vijf slagen achterstand en zag dat zelfs groeien tot zeven.
In die zone bevinden zich dus ook onder anderen Viktor Hovland (-5), Jason Day (-5) en Jon Rahm (-6). Allemaal hebben ze slechts nog een kans bij een totale ineenstorting van Harman.
Cameron Young kwam uiteindelijk nog het dichtst in de buurt met een ronde 66. De nummer twee van vorig jaar staat nu weer op een tweede plaats, maar moet vijf slagen goedmaken op Harman.

Huzarenstukje

Die, leerden we vandaag op Royal Liverpool, ook een kleine inzinking te boven kan komen. En van wie we weten dat hij tot bijzondere dingen op een golfbaan in staat is. De tweevoudig winnaar op de PGA Tour maakte in 2015 in de slotronde van een toernooi op de PGA Tour twee holes-in-one in één ronde.
Het is en blijft een major waarin gekke dingen kunnen gebeuren, maar de 36-jarige Harman zal het morgen de hoogste tijd vinden voor weer een nieuw huzarenstukje.

Scores

Lees meer over
The Open