Topgolf

Luiten haalt heel knap weekend in The Open: 'Ik moest van ver komen'

Joost Luiten heeft de cut gehaald in het 151ste Brits Open en is misschien wel op weg naar zijn beste prestatie ooit in een major. Op Brian Harman stond geen maat op Royal Liverpool en de Amerikaan leidt halverwege met een riante voorsprong.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Luiten begon de tweede ronde van het 151ste Open Championship op gelijk par. Na twaalf holes op Royal Liverpool stond de 37-jarige Nederlander met twee birdies en vijf bogeys op +3 voor het toernooi. De resterende zes holes speelde Luiten ijzersterk met birdies op 15 en 17 en verder pars. De beste golfer van Nederland tekende voor een ronde 72 (+1) en staat met een totaal van +1 na 36 holes op een keurige gedeelde dertigste plaats.

"Ik moest na die bogeys op hole 11 en 12 van ver komen, maar uiteindelijk was het ruim genoeg om de cut te halen", aldus een tevreden Luiten na de ronde."De omstandigheden waren lastig met de wind maar mijn spel van tee tot green is heel goed. Net als gisteren maak ik vandaag twee 3-putts, dat is zonde. Het putten met de wind is natuurlijk lastig en er zitten heel lange putts bij, maar vier 3-putts in 36 holes is hoe dan ook teveel, dat moet in het weekend beter."

Beste klassering

Luiten kwam op de par-5 18de hole in een lastige positie in een bunker. "De 18de is een heel gevaarlijke hole met de out-of-bounds rechts. Ik speelde mijn tweede slag aanvallend en mijn bal eindigde wat ongelukkig in de bunker. Op mijn knieën speelde ik daarna een heel goede bunkerslag maar helaas miste ik de putt voor birdie. Dat was jammer, maar alles bij elkaar heb ik een goed gevoel over de eerste 36 holes."

Luiten speelt deze week voor de negende keer in het Brits Open. De zesvoudig winnaar op de DP World Tour heeft nu vijf keer de cut gehaald en een 32ste plaats in 2019 is zijn beste prestatie. In de twintig voorgaande majors die Luiten heeft gespeeld is een 21ste plaats in het US PGA van 2012 nog altijd zijn beste klassering. Mogelijk kan hij die prestatie in het weekend verbeteren.

Harman (-10) subliem

Aan kop halverwege de laatste major van het jaar gaat Brian Harman. De 36-jarige Amerikaan speelde een sublieme tweede ronde in 65 (-6) slagen. Harman bleef met vooral heel goed putten bogeyvrij en eindigde met een fraaie eagle op de par-5 slothole. De linkshandige golfer begint moving day op -10 en heeft een riante voorsprong van vijf slagen op naaste belager Tommy Fleetwood. Harman is met een lengte 1.70 klein van stuk, maar hij is een uitstekende golfer die twee toernooien heeft gewonnen op de PGA Tour. Dit seizoen is hij heel goed op dreef. In de FedEx Cup staat hij op plek achttien en op de wereldranglijst is hij de nummer 26. Dat Harman goed uit de voeten kan op linksbanen bewees hij ook vorig jaar door als zesde te eindigen in The Open op de Old Course.

Regen en wind

Net als Harman is Tommy Fleetwood op jacht naar zijn eerste grote titel. De Engelse thuisfavoriet deelde de na de eerste ronde de leiding met -5. De tweede ronde ging moeizamer maar met -5 na 36 holes staat Fleetwood alleen tweede op vijf slagen van Harman. De Oostenrijker Sepp Straka, die twee weken terug op de PGA Tour de John Deere Classic won, staat derde met -4. Jordan Spieth, winnaar van The Open in 2017, is met -2 gedeeld zevende. Rory McIlroy was de eerste twee ronden niet in grootse vorm, maar de Noord-Ier is na 36 holes met -1 toch gedeeld elfde en absoluut nog kansrijk. In het weekend wordt regen en wind verwacht op Royal Liverpool dus het kan alle kanten op.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
The Open Topgolf Joost Luiten