Golfsport

Bal in de bunkerwand: waarom Sam Burns geen vrije drop kreeg

Tijdens het Schots Open bleef de bal van Sam Burns hangen in de wand van de bunker. De Amerikaan hoopte op een vrije drop, omdat hij in de graszoden van de bunker lag. Na een uitgebreide discussie besloten de referees dat hij de bal gewoon moest spelen.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Tijdens het US Open kwam Rory McIlroy in zelfde soort situatie terecht. Hij kreeg toen een vrije drop, omdat de bunkerrand geen onderdeel van de bunker was. Op The Renaissance Club wilde Burns relief van de grasrand boven de bunker. Op de DP World Tour geldt een plaatselijke regel die ontwijken van naden van graszoden toestaat. "De gestapelde graszoden boven de bunker zien wij niet als naden van graszoden. Als we hier een vrije drop voor geven, zou dat bij alle bunkerwanden op de baan zo moeten zijn", aldus referee Miguel Vidaor tegen Burns.

De bal van Burns was niet geplugd in de wand. Als dat wel zo was, had hij ook geen recht op een vrije drop. In de plaatselijke regels van de tour is opgenomen dat een speler geen relief krijgt voor een geplugde bal in de graszoden van een bunkerwand. De gestapelde graszoden zijn overigens geen onderdeel van de bunker.

 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

Triple bogey

Burns moest de bal dus spelen zoals hij lag. Zijn poging leverde geen goed resultaat op, want de bal ging na zijn slag terug de bunker in. Uiteindelijk maakte de nummer zeventien van de wereld een triple bogey op deze hole.