Nieuws

'Moet ik snellere flights altijd doorlaten?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels. In deze aflevering gaat het over een snellere flight achter je en de goede volgorde bij droppen.
Beeld: Edwin Vermaas

Beeld: Edwin Vermaas

Henny: Mijn flightgenoot speelde de bal via een grasdoorgang, maar helaas ging deze na een stuit het water in. Zij ging eerst met twee stoklengtes de dropplaats bepalen en daarna in een rechte lijn met de vlag naar achteren naar een mooie ligging. Ik dacht dat je bij een rechte lijn naar achteren de plaats waar de bal het water inging moet nemen. Wat is juist?

Wanneer de bal verloren is in de hindernis, is het referentiepunt voor het recht naar achteren of het zijwaarts ontwijken het punt waar de bal het laatst de grens met de hindernis heeft gekruist. Zijwaarts ontwijken is alleen een optie bij een rode hindernis.

De medespeler heeft nu twee procedures gecombineerd en heeft daarmee van een verkeerde plaats gespeeld (Regel 14.7). Ervan uitgaande dat het een rode hindernis betrof mocht zij met één strafslag:
• opnieuw spelen van de plaats waar de vorige slag is gedaan;
• recht naar achteren ontwijken op de lijn die vanaf de hole door het referentiepunt naar achteren loopt; of
• zijwaarts ontwijken door de bal te droppen binnen twee clublengtes van het referentiepunt, niet dichter bij de hole.

Dit alles is terug te vinden in Regel 17.1.

golf regels lijn naar achteren en droppen

Cees: Het komt bij ons regelmatig voor dat een kleinere flight ongevraagd voorrang krijgt van een grotere flight. Als we om voorrang vragen worden we raar aangekeken. Is het een regel om voorrang te verlenen aan een direct achterop liggende flight die uit minder golfers bestaat?

Er is geen regel die je verplicht om een achteropkomende groep die sneller speelt door te laten. Regel 5.6b geeft wel aan golf in een vlot tempo moet worden gespeeld en dat spelers worden aangespoord om snellere groepen door te laten. Er volgt echter geen straf volgens de regels als een snellere groep niet wordt doorgelaten.

Zolang jouw groep een vlot speeltempo aanhoudt is er geen reden om een andere groep door te laten. Als er vertraging ontstaat door bijvoorbeeld zoeken naar een of meerdere ballen, is het goed om een achteropkomende groep die staat te wachten door te laten.

Leo: In een matchplaywedstrijd pakte ik mijn bal op die dicht bij hole lag, omdat mijn tegenstander hem leek te geven via een hoofdknik. Dat bleek echter niet het geval. Er was dus sprake van een misverstand. Wat nu?

Je kan een hole geven volgens Regel 3.2b verbaal of door een handeling die de bedoeling van de speler duidelijk weergeeft. Als je de bal oppakt doordat er redelijkerwijs een misverstand zou kunnen zijn over of de speler de slag of hoe heeft gegeven (in dit geval een hoofdknik) volgt er geen straf. De bal moet worden teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plek (die bij benadering moet worden vastgesteld als die niet bekend is).

Heidy: Mijn bal ligt in een bunker links van de green. Na de bunkerslag eindigt de bal in het water aan de rechterkant van de green. Als ik daar moeilijk kan droppen met twee stoklengtes, niet dichter bij de hole, moet ik dan in de bunker droppen?

Als je bal in de hindernis ligt, dan is teruggaan naar de plek waar je de laatste slag hebt gedaan een van de opties. Je mag ook droppen binnen twee clublengtes vanaf het punt waar de bal het laatst de grens van de hindernis heeft gekruist, niet dichter bij de hole. Als je maar een kleine taartpunt hebt waarin je kunt droppen dan is het al voldoende.

Wellicht is het een idee dat de club daar een dropzone als extra optie voor het ontwijken van de hindernis maakt als de door jouw genoemde mogelijkheid van droppen binnen twee clublengtes in de praktijk lastig is.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.

Lees ook de vorige aflevering: 'Mijn bal ligt op een pad. Wat nu?'

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels