Nieuws

Word zelf een majorwinnaar

EA komt met een ‘realistische’ nieuwe golfgame. Sublieme graphics in een ultiem realistisch golfspel. En dan ook nog eens met de golfbanen die virtuele golfers al jaren willen spelen. Dat klinkt als een gouden concept. Maar wint PGA Tour 2023 het van de concurrentie?

Het is de meest gestelde vraag in de virtuele golfwereld: “Kunnen we ook de Masters spelen op Augusta?” Gameontwikkelaar Electronic Arts (EA) geeft nu antwoord. Ja, dat kan. Sterker nog, je kunt straks alle majors spelen in het nieuwe spel PGA Tour 2023, dat op 24 maart wordt gelanceerd, ruim een jaar later dan gepland.

EA gaat met het spel directe concurrentie aan met rivaal 2K Sports, die de online golfwereld de afgelopen jaren domineerde met een serie golfgames. De laatste versie, PGA Tour 2K23, kwam afgelopen najaar uit met niemand minder dan Tiger Woods op de cover. Hoe denkt EA een game met zo’n grote publiekstrekker te gaan overtreffen?

Ultiem realisme

Allereerst door in te zetten op realisme. Door gebruik te maken van een enorme bak data van Shotlink en Trackman hebben de ontwikkelaars naar eigen zeggen de meest realistische mechaniek ooit ontwikkeld in een golfgame. “Hierdoor speelt Scottie Scheffler in ons spel ook echt zoals Scottie Scheffler”, vertel programmeur Craig Penner trots tijdens de demonstratie van het spel.

Niet alleen de golfswings en de balvluchten zijn volgens Penner allemaal uniek, ook de verschillende banen hebben allemaal hun eigen karakteristieken. De dikke, plakkerige rough op Augusta doet iets anders met je bal dan de hard linksgrond van St. Andrews. Dat klinkt voor golfers volledig logisch, maar de vertaling naar de virtuele golfwereld is nog niet eerder gelukt.

‘Alsof je echt op de tee staat’

Daarnaast heeft EA zich overduidelijk gericht op geweldige graphics. Waar de concurrent al jaren emmert met een verouderd systeem, biedt dit spel het nieuwste van het nieuwste. En de eerste beelden zien er dan ook voortreffelijk uit. Elk detail van de dertig nagemaakte banen zie je terug. Van de rotsformaties op Pebble Beach tot de azalea’s op Augusta.

Combineer dat met mooie luchten, prachtige extra beelden van de banen en het commentaar van onder andere golflegende Sir Nick Faldo en je hebt volgens EA het gevoel dat je ‘echt op de eerste tee staat’ van een groot toernooi.

De major-golfbanen worden overigens pas beschikbaar rond de tijd dat de betreffende majors in het echt worden gespeeld. En na de lancering wordt meer bekend over de golfbanen die nog aan het spel worden toegevoegd.

Golfbaan Pebble Beach, Danielle Kang - online golfspel EA

Strijd om de online golfer

De details en gameplay zijn prachtig, maar EA heeft twee dingen niet waar concurrent 2K al jaren om bekendstaat: een tool om als speler zelf banen te ontwerpen en de mogelijkheid om zelf een tour te organiseren voor online vrienden. Hierdoor is een grote online gemeenschap ontstaan die per jaar honderden nieuwe banen ontwerpt waar duizenden spelers wereldwijd gebruik van maken. Er is zelfs een officieuze tourorganisator (TGCTours.com) die een wereldranglijst bijhoudt. Online wordt al met teleurstelling gereageerd op het gemis van bovenstaande functie in het nieuwe spel van EA, die volgens trouwe spelers onmisbaar zijn voor een lange levensduur van het spel.

EA-producer David Baker zegt daarover: "Uit ons klantenonderzoek kwam vooral naar voren dat mensen de majors willen spelen, dus daar hebben we ons op gericht.”

De vraag is of EA met de vier majors en dertig officiële banen op de lange termijn de strijd om de virtuele golfer gaat winnen. Aanvankelijk zal het publiek wel aangetrokken worden door de prestigieuze en exclusieve kampioenschappen en banen, maar in golf ben je niet klaar na de eerste slag.
Lees meer over
Fun