Topgolf

'Cruciaal moment' voor PGA Tour krijgt gestalte met Tiger Woods in spelersraad

De PGA Tour heeft aangekondigd dat Tiger Woods plaatsneemt in de spelersraad. De bekendste golfer van allemaal wil invloed hebben op de veranderingen die gaan volgen de komende jaren.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

"Ik voel me vereerd om de spelers van de PGA Tour te vertegenwoordigen", reageert Woods. "Dit is een cruciaal moment voor de tour, en de spelers zullen hun best doen om ervoor te zorgen dat alle veranderingen die worden doorgevoerd in het belang zijn van alle belanghebbenden, inclusief fans, sponsors en spelers. We kijken ernaar uit om samen met commissaris Jay Monahan aan tafel te zitten om de juiste beslissingen te nemen voor de toekomst van topgolf. Ik heb vertrouwen in zijn aanpak."

De spelersraad van de PGA Tour bestaat naast Woods uit Rory McIlroy, Patrick Cantlay, Charley Hoffman, Peter Malnati en Webb Simpson. Zij willen in de toekomst dat er geen belangrijke beslissingen meer worden genomen zonder betrokkenheid van spelers.

Brandbrief

Met de komst van LIV Golf vorig jaar werd het landschap in topgolf veranderd. Sindsdien zijn er veel wijzigingen geweest op de PGA Tour, onder meer met de start van 'designated events'. Begin juni werd bekend dat de PGA Tour, de DP World Tour en het Public Investment Fund van Saudi Arabië hun operaties gaan onderbrengen in één gezamenlijke entiteit om de golfwereld 'weer te verenigen'.

Na het besluit van begin juni kwamen er steeds meer berichten van onvrede van spelers naar buiten en is er achter de schermen gewerkt aan een oplossing. Afgelopen maandag stuurden 41 spelers, inclusief Tiger Woods, een brief naar PGA Tour-commissaris Jay Monahan waarin ze meer inspraak eisten bij toekomstige besluiten. 

Samen met McIlroy

De groep, waar ook Scottie Scheffler, Rory McIlroy en Jon Rahm deel van uitmaken, wilde dat Woods benoemd zou worden tot de spelersraad en dat de bestuursstructuur werd herzien. Concreet betekent dit dat er geen belangrijke besluiten genomen kunnen worden zonder dat de spelersraad goedkeuring geeft. De tour ging akkoord op dinsdag en voegde Woods toe aan de spelersraat, en zei dat de nieuwe regeling ervoor zal zorgen dat "de Tour zijn missie waarmaakt om een door spelers gedreven organisatie te zijn, 'voor de spelers, door de spelers'."

"De stem en leiderschap van Tiger hebben gedurende zijn carrière onschatbaar bijgedragen aan het succes van de PGA Tour", zegt Monahan. "Dat hij zich nu voegt bij de spelersraad in deze cruciale tijd zal veel impact hebben op de toekomst. Mijn taak in de onderhandelingen - in samenwerking met onze spelersraad en andere bestuursleden - is om op te komen voor wat het beste is voor leden van de PGA Tour."