Topgolf

Dewi-Claire Schreefel eerste vrouwelijke commentator Ziggo Sport Golf

Dewi-Claire Schreefel, voormalig topgolfster en nu coach bij de NGF, debuteert als commentator bij Ziggo Sport. “Ik hoop dat mijn stem op tv helpt om vrouwengolf te laten groeien.”

Vanmiddag om 17.00 uur begint op Ziggo Sport Golf de live uitzending van de eerste ronde van het Chevron Championship, een major bij de vrouwen. Dewi-Claire Schreefel verwacht op dat moment gespannen te zijn. “Als ik in mijn koptelefoon hoor aftellen ‘3, 2, 1 en live!’, dan zal ik ongetwijfeld nerveus zijn. Het wordt mijn eerste keer als commentator en iets nieuws brengt automatisch spanning met zich mee. Lukt het me nuttige dingen te zeggen, wat gaan de mensen van me vinden, die gedachten komen wel bij mij op nu de eerste uitzending nadert. Maar ik heb er vooral veel zin in. Het lijkt me erg leuk om te doen en ik zit gelukkig ook naast ervaren commentatoren.”

Schreefel heeft een mooie carrière gekend als topgolfster. Ze kwalificeerde zich als eerste Nederlandse speelster voor de LPGA. Van 2010 t/m 2016 was ze actief op het Amerikaanse circuit en ze speelde in veel majors. In 2014 won ze op de Ladies European Tour het Helsingborg Open. Haar elfde plaats in het Women’s British Open is nog altijd de beste prestatie ooit van een Nederlandse golfer (m/v) in een major. Vorig najaar verhuisde de nu 37-jarige Schreefel vanuit de VS terug naar Nederland om bij de NGF aan de slag te gaan als coach van de Oranje Dames van TeamNL. Ze begeleidt ook Dewi Weber die deze week het Chevron Championship speelt.

Heb je getwijfeld toen je gevraagd werd commentaar te geven bij Ziggo Sport?

“Eigenlijk niet. Met mijn achtergrond op de Tour denk ik iets toe te kunnen voegen aan het commentaar, zeker bij de vrouwentoernooien omdat ik veel speelsters nog ken. Het moest alleen wel passen qua tijd. Ik ben toegewijd aan mijn gezin en heb een drukke baan als coach bij de NGF, daar ligt in de eerste plaats mijn commitment. Vooralsnog geef ik alleen commentaar bij de majors voor de vrouwen, dat kan ik goed plannen.”

 

Vind je het belangrijk dat er ook een vrouwenstem te horen is bij golfuitzendingen?

“Absoluut, dat was een belangrijke reden om ja te zeggen. Het imago van golf is helaas toch nog vaak dat het voor oudere mensen en vooral mannen is. We moeten veel meer meisjes aan het golfen krijgen in Nederland, zeker als we in de toekomst beter willen presteren op topniveau. Als er ook een vrouwenstem hoorbaar is bij golf op tv, zullen meisjes zich hopelijk net wat eerder aangesproken voelen. Al kan ik maar één procent verschil maken, dan ben ik al heel blij.”

 

Kan jouw ervaring als topgolfster je helpen als je straks nerveus bent bij de eerste uitzending?

“Dat hoop en verwacht ik eigenlijk wel. Ik heb in mijn carrière heel wat stressvolle momenten meegemaakt, op die ervaring kan ik leunen. Ik zie ook wel een parallel tussen het geven van commentaar en golfen; te veel denken leidt doorgaans niet tot de beste resultaten. Ik ga proberen in het moment te zijn, rustig kijken naar de beelden, mijn instinct volgen en dan hopelijk dingen zeggen die iets toevoegen voor de kijkers.”

 

Je hebt zelf ongetwijfeld heel veel golf op tv gezien. Wat vind je goed en wat slecht bij commentatoren?

“Ik heb de afgelopen jaren natuurlijk vooral golf op de Amerikaanse televisie gekeken. Ik denk dat onderschat wordt hoe lastig het is om goed commentaar te geven, maar wat ik soms storend vind is continu praten. Af en toe stiltes laten vallen vind ik juist mooi, en bij golf past het ook. Aan de andere kant, de uitzendingen duren vaak uren dus er moet ook gewoon heel veel gevuld worden door de commentatoren, te veel en te lange stiltes kan ook niet.”

 

Je begeleidt Dewi Weber die deze week het Chevron Championship speelt. Gaan jullie contact hebben tijdens het toernooi?

“Prachtig dat Dewi zich heeft gekwalificeerd en hopelijk gaat ze het ook heel goed doen. We zullen zeker contact hebben, in de eerste plaats natuurlijk over haar spel. Maar Dewi kan mij ook feedback geven uit spelersoogpunt, hoe zij bepaalde holes benadert bijvoorbeeld. Die informatie kan ik mooi gebruiken tijdens mijn commentaar.”

Lees meer over
Dewi Weber LPGA