Topgolf

Weber superblij met "cadeautje" in Texas

Met sterk spel afgelopen week in Hawaii verdiende Dewi Weber een plek in het Chevron Championship, de eerste major van het jaar. “Dit is vooral een heel mooie bonus.”
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

“Ja, ik denk wel dat ik zou springen, het hoort gewoon bij dit toernooi”, zegt Dewi Weber met een lach. Een duik van de winnaar in het water bij hole 18, het is een jarenlange traditie bij de eerste major van het jaar in het vrouwengolf. Het toernooi mag dan veranderd zijn van locatie, voor het eerst op The Club at Carlton Woods bij Houston, ook deze baan heeft water bij de green van de slothole. In de aanloop naar het majorkampioenschap krijgen bijna alle speelsters daarom de vraag of ze bij winst de sprong gaan wagen.

Weber wil het dus doen, maar de kans dat de 26-jarige in Groningen geboren golfster het toernooi wint is realistisch gezien natuurlijk heel klein. De naam Weber stond tot afgelopen zondag niet eens op de deelnemerslijst, maar met een prima 23ste plaats in het Lotte Championship in Hawaii veroverde ze een van de laatste startbewijzen. “Ik zie dit daarom als een onverwacht cadeautje waarmee ik superblij ben”, aldus Weber. “Ik heb niets te verliezen en ga alles geven. Met een plek in de top 30 zou ik heel tevreden zijn.”

Reserve

 

Weber arriveerde wat vermoeid in Texas. “Ik kwam hier in de nacht aan en het tijdverschil met Hawaii is vijf uur, dat voel je wel even. Maar als ik donderdagochtend - starttijd 7.37 uur - op de eerste tee sta, is die vermoeidheid zeker weg. Ik heb ontzettend veel zin om te spelen, aan alles merk je dat dit een van de grootste events van het jaar is.”

Weber kende een tegenvallende start van het seizoen. Niet omdat ze slecht presteerde, vanwege een net iets te lage ranking kreeg ze de kans niet aan te treden in toernooien van de LPGA. Voor het Drive ON Championship eind maart reisde ze van haar woonplaats Los Angeles naar Arizona, maar ze was en bleef eerste reserve. “Ik heb daar van ’s ochtends vroeg tot een uur of twee in de buurt van het clubhuis rondgehangen in de hoop dat iemand op het laatste moment zou afvallen, maar helaas. Ja, dan baal je wel even heel stevig.” 

 

$ 5.100.000

 

Weber deed vorige maand wel mee aan twee toernooien van de Epson Tour, het circuit onder de LPGA, maar ze vond de vorm en het ritme vooral door veel rondjes te spelen op haar homecourse in LA waar ook landgenote Anne van Dam veel traint. “Zeker drie keer in de week heb ik wedstrijdjes gespeeld met Anne en een aantal andere Tourspeelsters die lid zijn. De inzet is dan een paar dollar, maar eigenlijk is spelen om geld niet nodig want zeker Anne en ik zijn erg competitief, kunnen heel slecht tegen verliezen.”

Het Chevron Championship is deze week gedoteerd met 5,1 miljoen dollar. De prijzengelden in het vrouwengolf blijven nog altijd flink achter bij de mannen, maar ze stijgen gelukkig wel. “Natuurlijk vind ik dat een goede en terechte ontwikkeling”, zegt Weber, “maar ik ben niet bezig met geld, ik wil gewoon goed golf spelen.” Dat moet deze week gebeuren op de Jack Nicklaus Course van The Club at Carlton Woods, een baan die lastig is. Weber: “Het is een major, daar hoort een pittige set-up bij. De baan is lang met kleine greens en vrij veel ondulatie. De rough is niet heel hoog, maar de bal zakt er wel vervelend in weg. Je krijgt uit die rough nauwelijks spin op de bal en de greens zijn heel erg hard. Om te scoren moet je echt vanaf de fairways komen.” 

 

Reshuffle

 

Nadat Weber afgelopen december via de Q-School haar tourkaart veroverde, nam ze eerst een paar weken vrij. “Ik wist dat ik de eerste toernooien van het seizoen met kleinere velden sowieso niet kon spelen. In januari ben ik hard aan mijn spel gaan werken, wat dingen in mijn swing veranderd. Vanaf eind februari ben ik minder met techniek bezig geweest maar vooral heel veel rondjes gaan spelen. Dat heeft me in Hawaii heel erg geholpen, ik had niet het gevoel dat het aan wedstrijdritme ontbrak.”

Na een gemiste cut in het KPMG LPGA Championship vorig jaar, wordt het Chevron Championship de tweede major in de carrière van Weber. Ze stapt donderdag met een heel goed gevoel de tee op. “In mei na de Founders Cup komt er een reshuffle en ik weet nu al dat mijn ranking dankzij de 23ste plaats in Hawaii een stuk beter wordt. In principe kan ik daarna alle reguliere toernooien van de LPGA spelen, dat is een heel prettige wetenschap. Alles wat ik deze week doe is een mooie bonus.” 

 

Het Chevron Championship wordt alle dagen live uitgezonden door Ziggo Sport. Ziggo Sport Golf (weekend Docu): do en vr: 17:00-21:00, za 20:00-00:00.

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Dewi Weber (@dewiweber)

Lees meer over
Topgolf TeamNL Dewi Weber LPGA