Beter golfen

Betere keuzes maken in de baan? Deze 5 tips gaan je helpen

Golf kent veel uitdagingen! Om die succesvol aan te gaan, hebben we vijf golftips die je verder helpen met je golfspel en je betere keuzes laten maken in de baan.

1. Course management

De beste tip voor goed course management: vergeet de vlag! Alleen met perfecte slagen kom je dicht bij de hole maar hoe vaak maak je die perfecte slag? Kijk waar de gevaren zijn, hoe de wind staat, waar de meeste ruimte is en bepaal op basis van die factoren waar je de bal wilt hebben. En dat is vrijwel nooit naast de vlag. Ook Wil Besseling weet dat zelfs een tourpro niet moet uitgaan van perfect geslagen ballen. Hij laat je zien hoe hij vanaf de fairway de green benadert.  Bekijk de video.

 

2. Van de tee

Course management wordt een stukje eenvoudiger als je met je driver mooi op de fairway landt. Dus geen afzwaaiers is het devies. Daarvoor moet je altijd aan de basis denken. Een goede set-up is het halve werk:

 • De positie van de bal is ter hoogte van je linkerhak
 • De gewichtsverdeling is gelijk over beide voeten
 • Je rechtervoet staat buiten je rechterschouder waardoor je iets op rechts leunt
 •  
  Deze houding werkt in de hand dat je de bal opwaarts raakt zonder dat je daaraan hoeft te denken. En een opwaarts geraakte bal vliegt hoger en verder! Bekijk de video voor de juiste set-up. 

  3. Vanaf de fairway

  En dan ben je - heel fijn - midden op de fairway belandt, die in mooie zomers vaak hard en droog is. Vanaf daar wil je die belangrijke slag richting de green maken, maar veel golfers zijn bang dat ze met hun club niet goed onder de bal kunnen komen, met toppers als gevolg. Wil je weten hoe je wel goed balcontact krijgt op zulke harde fairways? Geert Frohn, voormalig teaching professional, legt het je uit en geeft ook nog een makkelijke drill waarmee je kunt oefenen.

  4. Kort spel

  Niet op de green terechtgekomen? Dan zul je je slagen eromheen moeten beheersen. Tourpro en deelneemster aan het Big Green Egg Open Pasqualle Coffa weet dat die korte slagen heel belangrijk zijn om beter te scoren. Zij laat zien hoe je goed – en leuk! – verschillende soorten chips kunt oefenen. Aan bod komen:

 • Standaard chip
 • Lagere chip met meer rol
 • Door de fringe
 • Hogere chip met minder rol
 • Extra hoge lob
 • 5. Putten

  Beter putten is de makkelijkste manier om je score te verbeteren. Ook hierbij is belangrijk dat je goed kijkt en dat je een plan hebt voordat je slaat. Zo moet je de juiste snelheid bij de juiste lijn kiezen. Dé tip van Joost Luiten? Kies een snelheid waarmee je, als de hole er niet zou zijn, 30 centimeter voorbij de hole zou uitkomen. Luiten laat in de video hieronder een aantal perfecte drills zien om het trainen op de puttinggreen boeiend en uitdagend te houden.

  Bonustips: op weg weg naar een lagere handicap

  1. Vermijd strafslagen, twee-chips & drie-putts
   Ten eerste moet je strafslagen vermijden. Golf is al moeilijk genoeg, dus zorg ervoor dat je geen strafslagen krijgt.
  2. Stap twee is het voorkomen van 3-putts
   Je hoeft niet alles te maken want als je op de green meer dan vijf à zes meter over hebt, maken zelfs de tourpro’s niet meer dan zeven procent. Door aan je afstandscontrole te werken kun je veel 3-putts uit je spel halen.
  3. Ten derde: vermijd twee slagen vanaf dezelfde (soort) plek
   Zorg ervoor dat je niet twee dezelfde soort slagen hoeft te maken, bijvoorbeeld twee pitches, twee chips of twee bunkerslagen. Je hoeft de bal niet direct in de hole te slaan, maar zorg in ieder geval dat je op de green ligt.
  Lees meer over
  Golftips Instructie