Golfsport

Speelde Morikawa vals tijdens de Masters?

Valsspelen is een van de ergste dingen die je kunt doen op de golfbaan. Tourpro Collin Morikawa werd er door tv-kijkers op social media van beschuldigd tijdens de Masters. Het bleek een storm in een glas water, omdat de Amerikaan volledig volgens de golfregels handelde. Wat gebeurde er precies?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Tijdens de eerste ronde op Augusta National was Morikawa bezig om zijn bal neer te leggen op de zesde hole. Oplettende kijkers zagen dat zijn marker op de green lag terwijl hij de bal een stukje verder terugplaatste. Er begon direct een zogheten Twitterstorm met beschuldigingen van valsspelen. Hij zou de bal bewust dichter bij de hole leggen om zo meer kans te hebben om de birdieputt te maken.

Later dook er een langere video op van het incident. Daaruit bleek dat de tweevoudig majorwinnaar de regels perfect volgde. Zijn bal verrolde namelijk tijdens het adresseren. Hij liet het netjes weten aan flightgenoot Matt Fitzpatrick, waarna Morikawa de nieuwe plaats van de bal markeerde. Vervolgens bepaalde de 26-jarige pro uit Los Angeles het punt waar de bal oorspronkelijk lag en legde hij hem (bij benadering) terug op de originele plaats.

Wil je weten wat je wel en niet mag doen bij het terugplaatsen van je bal? Bekijk Regel 9 in de golfregels.

Na de ronde legde Morikawa uit dat hij zich van geen kwaad bewust was. “Ja, de bal bewoog. En ik heb ‘m daarna teruggeplaatst. Vrij standaard eigenlijk. Gelukkig kennen we de golfregels goed genoeg dat dit eigenlijk een routineklusje was.” Journalisten vertelden daarna dat hij viral ging op Twitter, waarop de zesvoudig tourwinnaar reageerde met een knipoog. “Dat is geen goed nieuws voor mijn bonus in het Player Impact Program. Maak mij maar af op social media."

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Masters Topgolf Golfregels