Topgolf

Lowry wint op Wentworth, Luiten 23ste

Joost Luiten is op de 23ste plaats geƫindigd in het BMW PGA Championship op Wentworth Club. De Nederlander speelde een degelijke slotronde (68) in het tot 54 holes ingekorte prestigieuze toernooi. Shane Lowry ging met de zege aan de haal in het eerste toernooi dat meetelt voor Ryder Cup kwalificatie.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

In een zeer sterk veld hield Luiten zich deze week meer dan goed staande. De Nederlander, die meer dan twee maanden afstand nam van de DP World Tour om tot rust te komen, is goed op de weg terug en bevestigde dat met een 68 (-4) op de slotdag van het flagship event van de DP World Tour.

De scorekaart van Luiten bevatte op zondag slechts een smetje: bogey op de par-5 12de. Daar tegenover stonden wel vijf birdies en dat was goed voor een stijging van meer dan tien plaatsen op het leaderboard. Een totaal van -10 is goed voor de 23ste plaats in de eindklassering (€77.887,-). In de drie toernooien die Luiten speelde na zijn rustperiode werd hij 41ste, 23ste en nogmaals 23ste. 

Dankzij dit resultaat stijgt Luiten meer dan twintig plaatsen op de DP World Tour. Om volgend seizoen geen beroep te hoeven doen op zijn career money list exemption (de top 40 heeft recht op één seizoen DP World Tour, Luiten staat 39ste, red.) heeft de huidige nummer 154 van de ranglijst nog wel wat goede resultaten nodig. Er staan - inclusief het DP World Tour Champioship - nog negen toernooien op de kalender van 2022.  

Ook Wil Besseling steeg op de laatste dag en gaat met een stevige cheque naar huis. Een totaal van -8 dankzij een ronde 69 (-3) op zondag (vier birdies, één bogey) is goed voor de 42ste plaats (€41.328,-). Besseling speelt erg goed dit jaar en staat 63ste op de Order of Merit en is dus al zeker van speelrecht voor volgend jaar. Van Driel miste de cut in Surrey met twee rondes in 73 slagen en staat na deze week 135ste op de ranglijst. 

Lowry 54 holes foutloos

De winnaarscheque (€ 1.351.000) werd uiteindelijk een prooi voor Shane Lowry, die een 65 (-7) liet noteren op Wentworth Club. De Ier speelde het naar 54 holes ingekorte toernooi foutloos en noteerde drie dagen lang geen enkele bogey voor een totaal van -17. Rory McIlroy had op 18 een kans om  op -17 naast Lowry te komen, maar de putt voor eagle strandde net voor de hole. Jon Rahm deelde de tweede plaats met McIlroy dankzij een waanzinnige 62 (-10). Op de back nine had de Spanjaard slechts 29 slagen nodig. LIV-speler Talor Gooch, die net als andere collega's van het Saudische golfcircuit aardig wat kritiek kreeg op zijn deelname, werd alleen vierde met -15.  

Eindstand

DP World Tour rankings

Klik hier voor een verslag en video van het Nederlandse Loterij Nationaal Open dat deze week werd gespeeld op de Noordwijkse. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf